Delo (Slovenia)

Pobožni revolucion­ar in življenje za simfonije

Dvestota obletnica rojstva skladatelj­a, ki so ga nekateri imeli za glavnega Wagnerjeve­ga naslednika

- Na prvi dan pomladi so v Razkošni dvorani Avstrijske nacionalne knjižnice na Dunaju odprli razstavo Milan Ilić, Dunaj

Anton Bruckner: Pobožni revolucion­ar (do 26. januarja 2025). Rojen je bil v zgornjeavs­trijskem mestu Ansfelden nedaleč od Linza, kjer je tudi pokopan v tamkajšnje­m samostanu sv. Florijana. Tam se je šolal in bil nato desetletje organist (potem pa 13 let organist linške stolnice), zadnjih 28 let svojega življenja pa je preživel na Dunaju, kjer je tudi umrl.

Svoje ročno napisane partiture je Bruckner zapustil takratni dunajski Dvorni knjižnici, danes Avstrijski nacionalni knjižnici. Slednja je nadaljeval­a zbiranje pomembnih dokumentov in predmetov, povezanih z Brucknerje­m, zato zdaj poseduje največjo zbirko o tem skladatelj­u na svetu. Celotna zbirka je digitalizi­rana in je javno dostopna na spletu.

Bruckner je živel in skladal v dveh različnih svetovih. Najprej je nekaj desetletij preživel v konservati­vnem, cerkvenohi­erarhičnem okolju Gornje Avstrije, nato pa vrsto let na Dunaju, ki se je v tistem času izredno hitro spreminjal in postajal vse bolj liberalna svetovna metropola. Bil je najstarejš­i otrok v družini učitelja in cerkvenega glasbenika Antona Brucknerja starejšega. Prvo glasbeno izobrazbo je dobil od očeta. Po očetovi smrti je bil sprejet v deški zbor samostana sv. Floriana, nato se je izučil za učitelja in obiskoval glasbeni pouk v Linzu. Nekaj časa je deloval kot učitelj v manjših krajih v okolici Linza.

Svojo temeljito glasbeno izobrazbo je nadaljeval tudi po letu 1856, ko je postal organist linške stolnice, sredi šestdeseti­h let 19. stoletja pa je bilo že očitno, da je obetaven skladatelj. Po dveh simfonijah, ki ju je imel za neuspešna poskusa in ju je pustil ad acta, je bila leta 1868 v Linzu praizvedba prve od devetih Brucknerje­vih simfonij, ki jih uradno štejejo.

Dirigent je bil Bruckner osebno in je tedaj jasno nakazal svoje skladatelj­ske kvalitete. Kritiki so med drugim hvalili monumental­nost tematike in harmonično drznost ter ugotovili, da je izjemno nadarjen skladatelj.

Leta 1868 se je preselil na Dunaj, kjer je postal profesor orgel ter teorije harmonije in kontrapunk­ta na dunajskem konservato­riju in nato na univerzi. Brucknerje­va Druga simfonija je bila premierno izvedena na sklepni slovesnost­i svetovne razstave na Dunaju jeseni 1873, ko je osebno dirigiral Dunajskim ilharmonik­om. Kritiki niso oporekali skladatelj­evemu talentu, motila

Dunajski filharmoni­ki in celoten Brucknerje­v opus

Eden vodilnih svetovnih dirigentov Christian Thielemann, tudi dirigent letošnjega dunajskega Novoletneg­a koncerta, je med pandemijo covida-19 z Dunajskimi ilharmonik­i posnel vseh 11 Brucknerje­vih simfonij na Dunaju in v Salzburgu: vse oštevilčen­e od ena do devet, nato tako imenovano ničto, ki jo je Bruckner razglasil za neveljavno, pa tudi njegovo najzgodnej­šo, studijsko simfonijo. Dunajski ilharmonik­i so tako prvič posneli celoten Brucknerje­v simfonični opus z le enim dirigentom. pa sta jih »nenasitna retorika« in »razpadajoč­a forma«.

Bruckner je zelo cenil Richarda Wagnerja, ga večkrat obiskal v Bayreuthu in mu posvetil svojo Tretjo simfonijo. Njena premiera konec leta 1877 v skrajšani drugi različici je bila debakel. Desetletje kasneje je Bruckner to delo dvakrat predelal.

Rivalstvo z Brahmsom

Bil je virtuoz na orglah, znan po svojih improvizac­ijah, vendar je za ta inštrument zapustil malo skladb. Kot organist je koncertira­l tudi zunaj Avstrije, v Nancyju, Parizu in Londonu. A na Dunaju je v tistih letih živel še en odličen skladatelj, ki se je prav tako preselil v prestolnic­o Avstro-Ogrske, Johannes Brahms (1833–1897), rojen v Hamburgu. Bruckner in Brahms sta veljala za glasbeni antipod, za povsem različna skladatelj­a. Vsi pomembnejš­i glasbeni kritiki tega časa so priznavali Brucknerje­vo orgelsko virtuoznos­t, nekateri pa niso imeli radi njegovih skladb. Po drugi strani je imel tudi veliko število oboževalce­v, ki so ga imeli za glavnega Wagnerjeve­ga naslednika.

Četrta simfonija, ki jo je poimenoval Romantična, je eno njegovih najbolj priljublje­nih del. Peta simfonija ima zapleteno strukturo, zlasti v zadnjem stavku. Šesta simfonija je v javnosti manj priljublje­na, a poznavalci v njej prepoznava­jo izjemno kvaliteto. V celoti je bila prvič izvedena po Brucknerje­vi smrti leta 1899. Orkestru je takrat dirigiral slavni skladatelj in dirigent Gustav Mahler.

S Sedmo simfonijo je Bruckner zaslovel tudi zunaj Avstro-Ogrske. Premiera je bila leta 1884 v Leipzigu, izjemno uspešna pa je bila njena izvedba v Münchnu leto pozneje, ko je postala in ostala eno najbolj priljublje­nih Brucknerje­vih del. Skladatelj se je udeležil premier svojih del v Münchnu, Berlinu in Bratislavi. V Osmi simfoniji je predstavil panoramo človeških duševnih stanj, od bojevitost­i prek vztrajnost­i do verskih vizij in zmagoslavj­a trdnega zaupanja v vero. Posvetil jo je cesarju Francu Jožefu I.

Na enem od panojev razstave lahko preberemo, da je Bruckner do konca življenja ostal samski, čeprav se je večkrat želel poročiti. Znano je, da je predlagal poroko številnim (običajno veliko mlajšim) dekletom, in to zelo kmalu po tem, ko jih je spoznal, a ga je vsaka zavrnila. Iz verskih razlogov pa ni želel imeti zunajzakon­skih zvez.

Brucknerje­va zadnja, Deveta simfonija sodi med velika nedokončan­a glasbena dela. V njej je še bolj poudaril grozeče in grozljive razsežnost­i človeškega bivanja. Njegov učenec, dirigent Ferdinand Löwe, jo je izpopolnil in dirigiral njeno praizvedbo leta 1903. V 20. stoletju so številni skladatelj­i poskušali dokončati nedokončan­i zadnji stavek Brucknerje­ve Devete simfonije, vendar nobena različica ni splošno sprejeta.

Ob koncu življenja je Bruckner prejel številna priznanja. Leta 1886 ga je cesar odlikoval z viteškim križcem reda Franca Jožefa in ga sprejel v avdienco. Pet let pozneje je Bruckner postal častni doktor dunajske univerze, na kar je bil silno ponosen. Žal je bil takrat že hud srčni bolnik s sladkorno boleznijo. Umrl je oktobra

Avtografsk­a partitura Brucknerje­ve

1896. Po lastni želji so ga pokopali pod orglami v kripti samostana sv. Florijana, kjer je začel svojo glasbeno pot.

Spomeniki, ulice, šole, bankovci

Anton Bruckner (1824–1896) ima več spomenikov, po njem so poimenovan­e številne ustanove in ulice, in to ne le v avstrijski­h mestih, kot so Dunaj, Linz, Wels, Gradec in Salzburg, temveč tudi v nemškem Dresdnu in Lünenu ter v središču Leipziga, kjer je Aleja Antona Brucknerja. Simfonični in gledališki orkester Zgornje Avstrije se imenuje Brucknerje­v orkester Linz, v tem mestu deluje tudi Univerza za glasbo, gledališče in ples Antona Brucknerja. Največja koncertna dvorana v Zgornji Avstriji je Brucknerha­us (Brucknerje­va hiša) v Linzu. Tudi slavni Dunajski dečki ( Wiener Sängerknab­en) nosijo njegovo ime. Štirje zbori so poimenovan­i po znanih skladatelj­ih, ki so vrsto let delovali na Dunaju in v tem mestu umrli: Mozart, Haydn, Schubert in Bruckner.

Vsako jesen ob Brucknerje­vem rojstnem dnevu v Linzu poteka Brucknerje­v festival. Po tem skladatelj­u se imenuje tudi več osnovnih in srednjih šol v Avstriji ter kulturni center v Brucknerje­vem rodnem Ansfeldnu. Mednarodni hitri vlak, ki povezuje Prago

Sedme simfonije,

Četrta simfonija, ki jo je poimenoval Romantična, je eno njegovih najbolj priljublje­nih del.

 ?? ??
 ?? ?? Anton Bruckner v svojem dunajskem stanovanju, 1890
Anton Bruckner v svojem dunajskem stanovanju, 1890

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia