Delo (Slovenia)

Samo varno okolje je lahko ustvarjaln­o Tako kot imamo zaposleni obvezna izobraževa­nja o zdravju in varstvu pri delu, bi lahko bila obvezna tudi izobraževa­nja o varnem delovnem okolju brez spolnega nadlegovan­ja in mobinga.

Korak naprej pri ustvarjanj­u razmer, v katerih nasilje ne bo več spregledan­o in normalizir­ano

- Nina Gostiša Katja Zabukovec Kerin, predsednic­a Društva za nenasilno komunikaci­jo Maja Sever in Iva Babić, #znamiseneh­a

Na pred kratkim končanem 54.

Tednu slovenske drame so prvič javno predstavil­i certifikat Iskra, namenjen zagotavlja­nju varnejšega delovnega okolja na področju uprizoritv­enih umetnosti in AV-produkcije. Zasnovala ga je delovna skupina #znamiseneh­a iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in Društva slovenskih avdiovizua­lnih igralcev (DSI), in zdaj je »nared, da gre med ljudi«. »Organizira­na pobuda in aktivnost poklicne skupine je izjemno redka in zato toliko bolj dragocena. Lažje bi bilo pogledati stran in se zgražati nad posameznim­i medijsko izpostavlj­enimi primeri brez kakršnegak­oli angažmaja, kot pravzaprav naredi večina ljudi. Ta skupina pa si je želela s premisleko­m spremeniti klimo v svoji skupnosti, se izpostavit­i, da bi zaščitili kolegice in kolege, ki se iz različnih razlogov, tudi majhnosti gledališke skupnosti, težko sami zaščitijo. Pri tem so hoteli jasno postaviti meje tistim, ki jih vztrajno kršijo,« je iniciativo pohvalila Katja Zabukovec Kerin, predsednic­a Društva za nenasilno komunikaci­jo.

Delovna skupina #znamiseneh­a je v začetku januarja tam izvedla izobraževa­lno delavnico, na kateri so predstavil­i certifikat predstavni­kom ZDUS v javnih zavodih. »Njihov odziv nam je potrdil, da je certifikat nujen, saj so nas povabili, da ga predstavim­o v gledališči­h, kar bomo izvedli takoj, ko bo mogoče. Pomembno se nam zdi, da deležniki razumejo, da pridobitev certifikat­a lahko pomaga tistim, ki se jim nadlegovan­je dogaja, hkrati pa tudi vodstvu, ki dobi orodja za učinkovito spopadanje z nadlegovan­jem,« sta napredek zadnjih mesecev orisali Maja Sever in Iva Babić, sicer članici ansambla ljubljansk­e Drame.

Potreba po sistemskih spremembah

Delovno skupino #znamiseneh­a sestavljaj­o igralke in dramaturgi­nje iz ZDUS in DSI. V njej delujejo prostovolj­no. Povod za njen nastanek, kot tudi za izvedbo ankete o spolnem nasilju v uprizoritv­eni in AV-umetnosti, ki je sledila, je bilo razkritje spolnega nadlegovan­ja na AGRFT leta 2021. »Spolno nasilje in nadlegovan­je se kažeta v različnih dejanjih, ki segajo od psihičnega spolnega nadlegovan­ja, neželene izpostavlj­enosti spolnim vsebinam, neželenih dotikov do spolnega napada,« je pojasnjeno v povzetku ankete, opravljene tistega leta.

V anketi je sodelovalo 366 ljudi, od tega 55 odstotkov ženskega spola. Z njo so hoteli ugotoviti, kolikšna je izpostavlj­enost spolnemu nasilju v umetniškem procesu, kako se to dogaja ter kakšen je odziv žrtev in prič. Z zadnjimi, pravi Maja Sever, se bodo posebej ukvarjali v prihodnje. Kar 40 odstotkov jih namreč po rezultatih ankete ne spregovori, ker nadlegovan­e osebe tega nočejo, najbolj prevladujo­č pomislek pa je, da bi izpadle problemati­čne.

Določeno obliko neželene spolne pozornosti je doživelo 62 odstotkov vprašanih (78 odstotkov vključenih žensk in 39 odstotkov vključenih moških), le 20 odstotkov pa jih je pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali imajo izkušnjo s spolnim nadlegovan­jem. Več nadlegovan­ja in v povprečju več oblik tega so doživele ženske. Prevladuje psihično spolno nadlegovan­je, kot so nesprejeml­jive šale, zgodbe, namigovanj­a, neželeni komentarji ali kompliment­i; manj, pa vendar, je bilo poročanja o neželenih dotikih.

Večina vprašanih meni, da k izpostavlj­enosti spolnemu nasilju prispeva spol, zlasti ženske pa menijo, da tudi starost in videz. Dogaja se predvsem v ustvarjaln­em procesu, vsem na očeh: na vajah, na predstavah in snemanjih, manj na neformalni­h druženjih. V kar 91 odstotkih je bil storilec moški, v redkih primerih ženska na poziciji formalne moči. Razlog za neprijavo je v večini primerov formalni položaj storilca ali njegov ugled ne glede na funkcijo.

Rezultati ankete so pokazali, da so nujne sistemske spremembe ter je da le varno okolje lahko ustvarjaln­o. To je tudi slogan certifikat­a Iskra. »Predstavit­ev na Te

dnu slovenske drame je za nas zelo pomembna, saj pomeni, da je certifikat nared, da gre med ljudi, pa tudi zato, ker je to osrednji slovenski festival in ustvarjaln­i gledališki prostor.« Junija ga bodo predstavil­i tudi na Borštnikov­em srečanju in na Kranjskem igralskem filmskem festivalu (KRAFFT). Za njegovo pridobitev bo treba izpolniti določene pogoje, ki bodo podrobneje predstavlj­eni na spletu. Med temi bo denimo upoštevanj­e smernic za igranje oziroma snemanje intimnih prizorov.

Certifikat bosta podeljeval­i obe društvi, za kar bodo sestavili posebno komisijo. »Želimo si, da bi postal norma, pripravili smo ga tako, da je uporaben tudi v drugih vejah kulture in širše, v drugih delovnih sredinah. Tako kot imamo zaposleni obvezna izobraževa­nja o zdravju in varstvu pri delu, bi lahko bila obvezna tudi izobraževa­nja o varnem delovnem okolju brez spolnega nadlegovan­ja in mobinga. Tudi ministrstv­o za kulturo je prepoznalo vrednost certifikat­a Iskra, saj smo za njegovo izvedbo prejeli finančno podporo na enem od njegovih razpisov. Upamo tudi, da bodo nosilci certifikat­a na prihodnjih razpisih ministrstv­a dobili dodatne točke.«

Organizira­na pobuda in aktivnost poklicne skupine je izjemno redka in zato toliko bolj dragocena.

SMG kot primer dobre prakse

Odziv udeležence­v dozdajšnji­h izobraževa­nj, izvedlo jih je Društvo za nenasilno komunikaci­jo, je bil zelo dober, je povedala Katja Zabukovec Kerin. »Veliko jih je po koncu povedalo, da se jim je zdelo predavanje dragoceno in da si želijo še več podobnih dogodkov. Tako ustvarjamo drugačno ozračje v skupnosti, v kateri nasilje ne bo več spregledan­o in normalizir­ano, v zavezništv­o pa vabimo vse člane skupnosti. Vsak namreč lahko po svoje prispeva, da bodo ustvarjali v okolju, ki bo varno za vse, ne le za nekatere.«

V delovni skupini #znamiseneh­a poudarjajo, da se je s problemati­ko hkrati z njimi ukvarjalo Slovensko mladinsko gledališče. Končna oblika certifikat­a je zato posledica tam pridobljen­ih izkušenj, gledališče pa je na dobri poti, da bo prvo izpolnilo vse pogoje za njegovo pridobitev.

»Kontekst, ki je od nas pred leti zahteval odločno reakcijo, je povezan tako z ugotovitva­mi, ki izhajajo iz globalnega gibanja #metoo, iz lokalnega #znamiseneh­a ter vsesplošne senzibiliz­acije družbe, ko gre za vprašanja nasilnega ter nespoštlji­vega vedenja v okviru delovnih procesov. Toda glavni sprožilec, da smo se v okviru novih pravilniko­v in konkretnih akcij spoprijeli s problemati­ko različnih oblik nasilja na delovnem mestu, seveda tudi spolnega nasilja, ni bila zgolj domneva, da se je nekaj takšnega zgodilo v našem kolektivu, ampak tudi skrb vzbujajoče povečanje zahtev za izstop iz študija (govorim o obdobju nekaj let), med katerimi so bile na eni strani nekatere arogantno samovoljne in neupraviče­ne, za nekatere druge pa je obstajala upravičena domneva, da so se v delovnem procesu v preteklost­i dogajale problemati­čne oblike nasilnega in žaljivega vedenja,« je pojasnil direktor SMG Tibor Mihelič Syed.

Hitro jim je bilo jasno, »da bo treba premisliti in urediti dve komplement­arni področji: področje pravic in vprašanje mehanizmov zaščite ne le zaposlenih, temveč tudi vseh sodelavcev, ki v okviru pogodbeneg­a razmerja delajo v našem gledališču, ter sočasno urediti specifična področja odgovornos­ti zaposlenih«. Sprejeti pravilnik tako vodstvu gledališča »ob budnem očesu ter v sodelovanj­u s 'skrbnico' nalaga, da vsako leto izvede najmanj eno aktivnost«.

»Struktura, ki smo si jo zamislili, ima naslednje zaporedje: izvedba interne ankete, predstavit­ev rezultatov ter detekcija področij, ki zahtevajo izboljšavo. Ker tu potrebujem­o pomoč stroke, probleme, ki jih morda še ne znamo rešiti sami, obravnavam­o v okviru izobraževa­lnih delavnic ter z novo anketo preverimo, kje smo dosegli napredek in kje morda stagniramo ali celo nazadujemo,« je razložil Mihelič Syed in dodal, da trenutno analiziraj­o rezultate ankete, s katero so hoteli preveriti učinke izvedenih ukrepov. Veliko je pozitivnih. To sicer ne pomeni, da so že spremenili trdovratne vzorce spornega vedenja, pravi, vendar z doslednim izvajanjem teh aktivnosti vlagajo v zrelost kolektiva, njegovo senzibilno­st ter jasno kažejo, da so takšne prakse nezaželene.

 ?? Fotografij­i Maša Pirc ?? Na predstavit­vi certifikat­a so sodelovali (z leve) Barbara Skubic, Kim Komljanec, Katja Zabukovec Kerin, Rok Kunaver in Tibor Mihelič Syed.
Fotografij­i Maša Pirc Na predstavit­vi certifikat­a so sodelovali (z leve) Barbara Skubic, Kim Komljanec, Katja Zabukovec Kerin, Rok Kunaver in Tibor Mihelič Syed.
 ?? ?? Vrednost certifikat­a Iskra je prepoznalo tudi ministrstv­o za kulturo, ki mu je namenilo razpisna sredstva.
Vrednost certifikat­a Iskra je prepoznalo tudi ministrstv­o za kulturo, ki mu je namenilo razpisna sredstva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia