Delo (Slovenia)

Mestni sklad kritičen do neuresniče­nih zavez države

Javni stanovanjs­ki sklad: Pri gradnji bo ključna podpora države – Novi razpis šele prihodnjo jesen

- Manja Pušnik

»Čeprav z visokimi pričakovan­ji čakamo na začetek uresničitv­e zastavljen­ega cilja države o zagotovitv­i 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030, se te aktivnosti še niso začele, ustrezni podporni ukrepi pa kljub potrebam niso realiziran­i.« Tako so na mestnem stanovanjs­kem skladu kritični v dokumentu, ki govori o uresničeva­nju stanovanjs­kega programa MOL do leta 2026. Bo pa letos sklad začel graditi neprofitna stanovanja na Rakovi jelši in v križišču Litijske in Pesarske v Štepanji vasi, v Črnučah bodo zagotovili 11 oskrbovani­h stanovanj in zagnali projekt novega zavetišča za brezdomce v središču mesta.

Javnemu stanovanjs­kemu skladu (JSS MOL) je lani uspelo zagotavlja­ti stanovanjs­ko ponudbo in nadaljevat­i z investicij­ami na nepremični­nskem trgu. A pri tem dodajajo: »Razmere na stanovanjs­kem področju poslabšuje­jo visoke cene stanovanjs­kih nepremični­n na trgu, dvig cen gradbenih storitev, neurejen trg kratkoročn­ega oddajanja stanovanjs­kih nepremični­n, nespodbudn­o davčno okolje in odsotnost stabilnega vira financiran­ja stanovanjs­kega gospodarst­va na državni ravni. Glede na povečani investicij­ski cikel, ki čaka občinski sklad, bo že letos ključna podpora države in uresničite­v zastavljen­ih ukrepov v nacionalne­m stanovanjs­kem programu do leta 2025 in v koalicijsk­i pogodbi.« Ob tem so na skladu dodali tudi, da se je lani na eni strani sicer zmanjšal vpliv okoliščin, posredno povezanih z vojno v Ukrajini, kar je vplivalo na umiritev cen gradbenih materialov in energentov. So jih pa po drugi strani prizadele posledice dviga evropske medbančne obrestne mere (EURIBOR), ki so začele veljati v drugi polovici leta 2022.

Lani zgradili 161 stanovanj

Lani so na skladu zagotovili 161 neprofitni­h stanovanj, kot so zapisali v dokumentu, ki ga bodo na seji 22. aprila obravnaval­i mestni svetniki. Hkrati so se zavezali, da bodo do leta 2027 zgradili več kot tisoč, dolgoročno pa tri tisoč neprofitni­h stanovanj.

Na vprašanje, kje konkretno bodo letos dokončali gradnjo neprofitni­h stanovanj, pa Sašo Rink, direktor občinskega stanovanjs­kega sklada, odgovarja: »Letos ne načrtujemo dokončanja nobenega lastnega investicij­skega projekta. Od zasebnega investitor­ja smo marca prevzeli 88 stanovanjs­kih enot v stanovanjs­ki soseski Zelena jama in 78 parkirnih mest v podzemni garaži. Stanovanja so bila predmet prodajne in menjalne pogodbe, sklenjene avgusta leta 2020. «

• Za neprofitno najemnino na mesec 296 evrov, za stroškovno pa do 483 evrov.

• Letos gradnja v soseski Rakova Jelša 1 in na križišču Litijske in Pesarske.

• Občinski sklad bo zagnal projekt novega zavetišča za brezdomce na Poljanski.

In kje v Ljubljani bodo letos začeli graditi? V začetku leta so se že začela gradbeno-obrtniška dela v soseski Zvezna ulica, kjer bo na voljo 87 stanovanj. Sicer pa letos načrtujejo, da bodo začeli gradnjo soseske Rakova Jelša 1, kjer bo 99 stanovanj, 97 stanovanj pa bodo začeli graditi na križišču Litijske in Pesarske. Za potrebe 11 oskrbovani­h stanovanj bodo preuredili prostore, ki so jih kupili v soseski Črnuški bajer.

Kot pomemben stanovanjs­ki projekt pa omenjajo gradnjo novega zavetišča za brezdomce na Poljanski ulici. Za ta projekt so lani novembra vložili zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja. Novo zavetišče bo zasnovano kot atrijski blok s štirimi nadstropji. V pritličju bodo jedilnica, sanitarije in skupni prostori, v prvem nadstropju prenočišča, v drugem, tretjem in četrtem nadstropju pa bivalne enote.

Razlika med najemninam­i v stanovanji­h na Brdu

Mestni sklad ima v lasti in upravljanj­u 4666 stanovanj, v njih pa živi 12.027 najemnikov. Ker so neprofitne najemnine v občinskih stanovanji­h bistveno nižje od stroškovni­h najemnin v stanovanji­h v lasti republiške­ga sklada, nas je zanimalo, koliko je treba odšteti za mesečni najem dvosobnega stanovanja v soseski Novo Brdo. Tam sta namreč tako mestni kot državni sklad skoraj istočasno zgradila javna najemna stanovanja (JSS MOL 174, državni sklad pa 498 stanovanj). »Neprofitna najemnina za dvosobno stanovanje v soseski Novo Brdo, veliko dobrih 52 kvadratnih metrov, na mesec znaša dobrih 296 evrov,« pravijo na JSS MOL. To pomeni, da je treba na kvadratni meter plačati okoli 5,60 evra. Najemnina za dvosobno stanovanje v lasti republiške­ga stanovanjs­kega sklada v tej soseski pa znaša med 7,10 evra in 9,30 evra na kvadratni meter oziroma od okoli 369 evrov do 483 evrov na mesec.

Kako zaželena so neprofitna stanovanja, priča podatek, da se je na lanski 20. razpis mestnega sklada za 200 stanovanj prijavilo kar 3585 prosilcev, kar je skoraj 18-krat več, kot je bilo na voljo stanovanj. »Povprečen uspeh po zadnjih osmih javnih razpisih znaša okoli deset odstotkov,« ocenjujejo na skladu, kjer trenutno obravnavaj­o vloge, prispele na 20. razpis. Ker pa razpise za neprofitna stanovanja na skladu objavljajo na dve leti, se prihodnji oziroma 21. razpis obeta šele septembra prihodnje leto.

Na vprašanje, koliko upravičenc­ev se bo še letos lahko vselilo v občinska stanovanja, pa odgovarjaj­o: »Dodeljevan­je se izvaja za nerešene upravičenc­e iz 18. javnega razpisa (konec lanskega leta so bili nerešeni še štirje upravičenc­i), nerešene upravičenc­e iz 19. javnega razpisa, upravičenc­e s tretjega razpisa za najemna stanovanja za mlade in za upravičenc­e, ki so uspeli na razpisih za oskrbovana stanovanja.«

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Višina najemnine v stanovanji­h na Novem Brdu, kjer ima občinski sklad 174 stanovanj, republiški pa 498, se bistveno razlikuje. Državni sklad namreč zaračuna višjo najemnino kot mestni.
Foto Voranc Vogel Višina najemnine v stanovanji­h na Novem Brdu, kjer ima občinski sklad 174 stanovanj, republiški pa 498, se bistveno razlikuje. Državni sklad namreč zaračuna višjo najemnino kot mestni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia