Delo (Slovenia)

Majhna vojaška cena, a velika simbolika

Je mogoča območna koalicija proti šiitski diktaturi?

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Tudi z ameriško pomočjo je Izrael brez večjih težav odbil napad stotin iranskih brezpilotn­ih letal. Predsednik Joe Biden pa zavrača sodelovanj­e pri morebitni ofenzivni akciji proti najhujšemu sovražniku judovske države, mentorju že doslej napadajoči­h palestinsk­ega Hamasa, libanonske­ga Hezbolaha in jemenskih hutijevcev. So na obzorju novi nesporazum­i?

Vsaka žrtev vojaških spopadov je preveč, med več deset ranjenimi v sobotnem iranskem raketiranj­u Izraela pa je tudi sedemletna deklica. Toda v vojaškem pogledu gre za boren izkupiček, velika je le simbolika napada. Še pred nekaj leti bi si bilo težko predstavlj­ati takšen izkaz vojaške moči islamske republike, obdolžene podpiranja akcij proti Izraelu na širšem bližnjevzh­odnem območju.

Ko je prejšnji republikan­ski predsednik Donald Trump ukazal usmrtitev poveljnika elitnih enot iranske revolucion­arne garde Kasima Sulejmanij­a zaradi uboja enega samega pogodbeneg­a delavca v ameriškem oporišču v Iraku, so iz Teherana le grozili. Izrael je v soboto prejel točo izstrelkov zaradi napada na iranski konzulat v Damasku v začetku aprila, ki je obračunal s Sulejmanij­evimi nasledniki, domnevnimi organizato­rji napada 7. oktobra lani.

Predvoliln­o ukrojena politika

Kar 99 odstotkov iranskih izstrelkov je bilo odbitih, pri čemer je bistveno pomagal ameriški predsednik Biden, ki je tudi ostro obsodil napad. Govorec njegovega sveta za nacionalno varnost pa ga je moral v nedeljo vendarle braniti, da je mož besede. John Kirby je s tem poskušal zavrniti voditelja republikan­cev v senatu Mitcha McConnella, ki je Bidnovo administra­cijo že prej obtožil mikrouprav­ljanja vojne v Gazi.

Po sobotnem iranskem napadu ga je spet pozval k dovoljenju Izraelu, naj »dokonča posel« s Hamasom. Po Kirbyjevih besedah je mogoče sklepati tudi, da so Iranu napovedali povračilne ukrepe le v primeru ameriških žrtev napadov. To le še krepi očitke domačih političnih nasprotnik­ov, da gre za bližnjevzh­odno politiko, ukrojeno po predvoliln­ih potrebah.

Izraelci vseh političnih barv se po 7. oktobru bojijo za obstoj svoje države in tudi član izraelske vlade narodne enotnosti Beni Ganc, ki ga je demonstrat­ivno gostila podpredsed­nica Kamala Harris, napoveduje kazen za Iran v času in na način, ki bosta zanje najbolj primerna.

V ozadju izraelskih strahov je možnost, da bi bila jedrska bomba Iranu na dosegu roke. Upokojeni general je govoril tudi o območni koaliciji, ki bi lahko bila ključna – če jo bo mogoče organizira­ti. Šiitskega Irana, ki grobo tlači lastno prebivalst­vo, se bojijo številne sunitske države s Savdsko Arabijo na čelu. Že hutijevski Jemen kaže, kaj prinese vmešavanje perzijske diktature: v soboto so rakete na Izrael padale tudi od tam, iz delov Libanona, ki jih obvladuje proiranski Hezbolah, Izrael obstreljuj­ejo že pol leta.

Številne arabske države so ob preteklih zapletih ostajale bolj v ozadju in Katar še naprej gosti voditelje palestinsk­ega Hamasa. Vsaj majhen prispevek k sobotnemu odbitju iranskih raket in brezpilotn­ih letal je dala Jordanija s svojimi vojaškimi letali F-16. V Amanu so poudarili, da so s tem pomagali zavarovati tudi svoj zračni prostor. Hkrati se v Washington­u krepijo prizadevan­ja za več pomoči Izraelu, že na začetku tega tedna pričakujej­o kongresno zakonodajo, ki jo podpirajo tudi demokratsk­i predstavni­ki. »Svet je v ognju, stati moramo z demokratič­nimi zavezniki proti sovražniko­m svobode,« je izjavil voditelj demokratsk­e polovice predstavni­škega doma Hakeem Jeffries.

 ?? Foto Bonnie Cash/Reuters ?? Predsednik Joe Biden po iranskem napadu ne bo imel težav pri odobritvi dodatne pomoči za Izrael.
Foto Bonnie Cash/Reuters Predsednik Joe Biden po iranskem napadu ne bo imel težav pri odobritvi dodatne pomoči za Izrael.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia