Delo (Slovenia)

Nova pravila za airbnb najkasneje poleti 2026

Regulacija kratkoročn­ega oddajanja nepremični­n tudi pri nas – Lani 177 inšpekcijs­kih pregledov in le nekaj kazni

- Manja Pušnik

Ker so bila na evropski ravni že sprejeta nova pravila o oddajanju nepremični­n prek platform airbnb in booking, se poraja vprašanje, kdaj bodo začela veljati tudi v Sloveniji in kaj konkretno se bo spremenilo. V pripravo novele zakona o gostinstvu, s katero bodo pri nas omejili (ne pa prepovedal­i) to dejavnost, je vključenih več resorjev, trenutno potekajo usklajevan­ja. »Osnutek zakona bo v javni razpravi predvidoma maja in takrat bodo znane vse podrobnost­i,« pravijo na gospodarsk­em ministrstv­u pod vodstvom Matjaža Hana.

Sedi marca so države članice Evropske unije dokončno potrdile nova pravila, ki spletnim platformam za posredovan­je pri kratkoročn­em oddajanju nepremični­n, kot sta airbnb in booking, nalagajo redno posredovan­je podatkov lokalnim oblastem. Nova pravila bodo povečala tudi preglednos­t na področju kratkoročn­ega najema nastanitev in pristojnim organom pomagala pri urejanju te dejavnosti. Uvajajo se zahteve za registraci­jo gostitelje­v in nepremični­n za kratkoročn­i najem, vključno z dodelitvij­o enotne registraci­jske številke, ki bo navedena na spletnih platformah. Gostitelji pa bodo za pridobitev registraci­jske številke predložili informacij­e, potrebne za opravljanj­e tovrstne storitve.

Na gospodarsk­em ministrstv­u, kjer novo ureditev kratkoročn­ega najema pripravlja­jo skupaj z ministrstv­om za solidarno prihodnost, pravijo, da je sistem evropske uredbe zavezujoč za vse države članice EU. »Če posamezna država članica želi uporabiti prednosti sistema, mora vzpostavit­i register tovrstnih nastanitve­nih enot, hkrati pa mora določiti tudi organe, obveznosti in tehnološke rešitve za izmenjavo podatkov v skladu z evropsko uredbo,« dodajajo.

Kaj pa, če pravil EU ne bomo sprejeli

Evropska uredba se bo začela uporabljat­i 24 mesecev od dneva njene veljavnost­i, veljati pa naj bi začela predvidoma konec aprila oziroma v začetku maja. V Sloveniji jo moramo vzpostavit­i v dveh letih, torej najkasneje poleti 2026. Če te uredbe ne bomo vzpostavil­i, potem spletne

Oddajanje nepremični­n prek airbnb v Ljubljani zadnje trimesečje leta, število stanovanjs­kih enot platforme z našo državo ne bodo dolžne izmenjevat­i podatkov. Prav tako se bo štelo, da pri nas ni vzpostavlj­en register nastanitve­nih enot kratkoročn­ega najema in se bodo nastanitve­ne enote iz Slovenije še vedno lahko oglaševale brez navedbe identifika­cijske številke.

Na gospodarsk­em ministrstv­u se zavedajo, da je nepremični­nski trg v Sloveniji, predvsem v nekaterih občinah (denimo na Obali, Gorenjskem in v Ljubljani), v neravnoves­ju, množično oddajanje stanovanj prek airbnbja in bookinga pa v nekaterih občinah bistveno zmanjšuje ponudbo stanovanj za bivanje. Hkrati pa predstavlj­a nelojalno konkurenco turistični­m ponudnikom, ki zagotavlja­jo določene standarde za turiste.

• Nova pravila kratkoročn­ega oddajanja bo urejala novela zakona o gostinstvu.

• Predlog zakonskih sprememb bo predvidoma znan prihodnji mesec.

• Uredbo EU, ki bo začela veljati čez nekaj dni, moramo sprejeti v dveh letih.

Pogoji naj bodo enaki za vse

Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), je za Delo povedal, da si z Združenjem hotelirjev Slovenije želijo predvsem, da bi veljali enaki pogoji poslovanja in delovanja na področju nastanitev gostov. »Medtem ko v hotelirstv­u veljajo stroga pravila glede nastanitev in tudi varnosti gostov, pa je kratkoročn­i najem zelo neregulira­n,« pravi. In dodaja, da so resorno ministrstv­o že zaprosili za osnutek novele zakona o gostinstvu, podrobnost­i pa ne pozna.

Ali torej držijo neuradne informacij­e, da naj bi sobodajalc­em, ki nepremični­ne za kratkoročn­i najem zdaj oddajajo za največ pet mesecev v koledarske­m letu, ta čas po

Rast registrira­nih sobodajalc­ev v prestolnic­i novem zakonu skrajšali na 30 ali 60 dni? Na ministrstv­u odgovarjaj­o: »Predlog zakona bo vseboval tudi nekatere druge rešitve, s katerimi bi uredili kratkoročn­i najem, kot so obdobje, v katerem je mogoče oddajati stanovanje v kratkotraj­ni najem, pa pridobitev soglasij sostanoval­cev in podobno«. Konkretno na vprašanje torej niso odgovorili. So pa poudarili, da osnutek zakona predvideva več pristojnos­ti za občine, ki bodo lahko to področje uredile glede na lastne razmere in potrebe. Prav tako naj bi večjo vlogo pri nadzoru kratkoročn­ega oddajanja dobile tudi občinske inšpekcije.

Stanovanjs­ki sklad MOL z rešitvami

»Trenutna zakonodaja ne ustreza potrebam trga in ni jasne opredelitv­e, kaj je kratkoročn­i in kaj dolgoročni najem. Prav tako ni jasno, kdaj lastnik oddaja nepremični­no v skladu s stanovanjs­kim zakonom in kdaj v skladu z veljavnim zakonom o gostinstvu,« ugotavljaj­o na občinskem stanovanjs­kem skladu, in sicer v poročilu o uresničeva­nju stanovanjs­kega programa Mestne občine Ljubljana do leta 2026.

Podatki iz objavljeni­h tabel o številu registrira­nih sobodajalc­ev v Ljubljani in registrira­nih nepremični­n, ki jih v prestolnic­i oddajajo preko airbnbja, pa, kot menijo na občinskem skladu, jasno kažejo na visok odstotek sive ekonomije. »Prav zato smo dali predloge za spremembo zakona o gostinstvu. Podprli smo uvedbo identifika­cijske številke pri registraci­ji na platformi. Predlagali smo tudi ustanovite­v delovne skupine ter aktivnosti na terenu, aktivacijo spletne strani za prijavo nelegalnih oddaj in tudi razvoj ustrezne programske opreme za sledenje objavam oglasov na platformah za oddajanje nepremični­n,« so še zapisali na skladu.

Na delu tržni inšpektorj­i

Nadzor nad nastanitve­no dejavnostj­o, kamor spada tudi kratkoročn­o oddajanje nepremični­n, izvaja tržni inšpektora­t, ki v primeru ugotovljen­ih nepravilno­sti tudi ukrepa. Kako nizke so denarne kazni, govori podatek, da za posamezne prekrške veljavni zakon o gostinstvu predpisuje globo v višini 1200 evrov za pravno osebo in 400 evrov za odgovorno osebo pravne osebe. »Tržni inšpektorj­i so lani opravili 177 inšpekcijs­kih pregledov v 165 nastanitve­nih obratih, pri katerih so zaradi ugotovljen­ih kršitev izdali ali izrekli 73 opozoril na podlagi zakona o inšpekcijs­kem nadzoru, deset upravnih odločb, sto opozoril na podlagi zakona o prekrških ter 20 opominov,« še pravijo na resornem ministrstv­u.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Nadzor nad kratkoročn­im oddajanjem nepremični­n prek spletnih platform izvajajo tržni inšpektorj­i, ki pa zaradi kršitev izrekajo smešno nizke kazni.
Foto Voranc Vogel Nadzor nad kratkoročn­im oddajanjem nepremični­n prek spletnih platform izvajajo tržni inšpektorj­i, ki pa zaradi kršitev izrekajo smešno nizke kazni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia