Delo (Slovenia)

Kviz iz sveta športa

-

1. Na današnji dan pred desetimi leti je avkcijska hiša Christie's sporočila, da bo v roku enega meseca v Hong Kongu naprodaj 60 odstotkov obsežne zbirke vin nekdanjega nogometneg­a trenerja Alexa Fergusona. Sloviti škotski strokovnja­k je z zbirateljs­tvom vin začel leta 1991, predvsem z namenom, da je misli lahko začasno preusmeril stran od nogometa, do tistega dne pa je v svojo zbirko uvrstil približno pet tisoč steklenic vina, od tega je bilo 75 odstotkov steklenic priznanega francoskeg­a burgundca s posestva Domaine de la Romanee-Conti. Na koliko so tedaj ocenili Fergusonov­o zbirko vin?

A) na 850 tisoč evrov B) na 2,2 milijona evrov C) na 3,6 milijona evrov

2. Na današnji dan pred 15 leti smo v Delu pisali o klavrnem učinku slovenskih ekip v košarkarsk­i ligi Aba, ki so ostale brez nastopa na zaključnem turnirju četverice v Beogradu, tudi v rednem delu sezone pa so vse tri skupaj – Olimpija, Krka in Helios – le dvakrat premagale ekipe z zaključneg­a turnirja; po enkrat sta zmagala Krka in Helios. Tedaj so igrali v polinalu Cibona, Vršac, Partizan in Crvena zvezda. Ljubljanča­ni se letos spet borijo za nastop na polinalnem turnirju četverice. Kdaj so zeleno-beli košarkarji nazadnje ostali brez nastopa v polinalu jadranske lige?

A) 2009 B) 2017 C) 2021

3. Lani približno v tem času je prišla v javnost zanimiva »poletna« zgodba iz naše severne soseščine. Tamkajšnji vodilni skakalni as Stefan Kraft si je po naporni sezoni privoščil počitnice s soprogo Mariso. Vodstvo reprezenta­nce se namreč s tem ni strinjalo, saj je Kraft odšel na oddih za šest tednov, priprave izbrane vrste pa so se začele že po dobrih dveh tednih. »Nikdar še nisem bil na počitnicah več kot dva tedna v kosu, zdaj si bom željo o daljšem dopustu vendarle uresničil,« je povedal Kraft, ki je obiskal Bali, Havaje, New York in Pariz. Zakaj je izbral tudi francosko metropolo?

A) želel si je ogledati muzej

Louvre

B) želel je na Eilov stolp C) želel je videti OP Francije

v tenisu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia