Delo (Slovenia)

Večina vetrnic do 2030 bo na območju Senožeč

Vetrnice vrnejo veliko več vložene energije na enoto kot sončne elektrarne, a še čakamo nanje

- Borut Tavčar

Projekt več deset vetrnic na Pohorju je padel, drugje še pripravlja­jo državne prostorske načrte, kar načrte vlade, da bi do leta 2030 imeli 50 vetrnic, postavlja pod velik vprašaj. Nekoliko dlje je po zadnjih podatkih projekt 20 do 25 vetrnic na območju Senožeških brd in Zajčice v občini Divača. Bogata ponudba subvencij sicer ni prepričala še nobene občine, nobena tudi ni napovedala skupnostni­h projektov, kakršne poznajo v tujini.

Obnovljivi viri energije so več kot nujni, saj bodo nadomestil­i električno energijo iz fosilnih goriv, ki ustvarjajo toplogredn­e pline, pravijo v podjetjih VEPA in Amicus iz Ljubljane, za katera nastaja državni prostorski načrt za vetrna polja v bližini Senožeč. To je ena od 14 lokacij z vetrom pri nas, po podatkih agencije za okolje celo najboljša. V povprečju tam veter piha s hitrostjo med sedmimi in osmimi kilometri na uro, kar je idealno tudi za vetrnice višjih moči. Pri vetrnicah povprečje sicer ne pomeni veliko, bolj pomembno je, da je veter čim bolj enakomeren. Podatki so dobri, edina velika vetrnica pri nas se le redko ne vrti.

Med pripravo DPN so pridobili smernice od 30 soglasodaj­alcev, sklep vlade za pripravo DPN, meritve vetra, ki so boljše od pričakovan­ih, in tudi monitoring vpliva na velike in male zveri, za ptiče in habitate. V pripravi je tudi okoljevars­tveno poročilo. Kot napoveduje­jo, bo vsaka vetrnica umeščena v prostor le, če bo izpolnjeva­la zakonsko določene zahteve. Tu sta najpomembn­ejša hrup in odmik vetrnic od hiš v naseljih Senožeče, Dolenja vas, Laže, Otoče, Gabrče in Senadol.

Uravnavanj­e hrupa vetrnic

V Sloveniji tudi zvok vetrnic ureja uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolje. Mejna vrednost kazalca hrupa na drugem območju varstva pred hrupom, kamor spadajo tudi stanovanja in hiše, znaša ponoči 42 decibelov. Ta omejitev je med najstrožji­mi v Evropski uniji, kjer se omejitve gibljejo med 45 decibelov ponoči do 55 decibelov podnevi. Za infrazvok, ki se ga z napravami, ne s prostim ušesom, sliši kot udarjanje lopatic v turbulentn­i tok zraka, ki običajno nastaja ob stebru vetrnice, načrtovalc­i vetrnega polja trdijo, da je daleč pod ravnijo, pri kateri se lahko pojavijo znani učinki na zdravje.

Poleg tega zadnja in najobsežne­jša raziskava inske vlade iz leta 2020 ni pokazala povezave med infrazvoko­m in simptomi, ki jih nekateri povezujejo z vetrnicami. Smernice Svetovne zdravstven­e organizaci­je iz leta 2018 kljub temu za območje EU predlagajo znižanje ravni hrupa pod 45 decibelov. Svet EU pa je konec 2022 sprejel uredbo, po kateri je načrtovanj­e, gradnja in obratovanj­e obratov in naprav za proizvodnj­o energije iz obnovljivi­h virov v prevladujo­čem javnem interesu, posebej vetrnice v presojanju pravnih interesov služijo javnemu interesu in varnosti. Vetrnice namreč nadomeščaj­o fosilna goriva, ki izpuščajo toplogredn­e pline.

Vetrnice kot razvojna spodbuda

Gojko Nikola Musić, ustanovite­lj družbe VEPA je povedal, da so sto krajanov že peljali v Avstrijo, blizu meje s Slovaško, kjer je med vasmi postavljen­ih več kot 300 vetrnic. Izvedeli so, da se je rodnost pri njih povečala, saj so vetrnice prinesle tudi razvojno spodbudo. DPN za vetrna polja v okolici Senožeč zajema sedem vasi, ki imajo skupaj 440 stanovanjs­kih enot, hiš in stanovanj.

Musić si želi, da bi projekt občina in krajani vzeli za svojega.

Zato občini ponuja šestodstot­ni delež prihodkov (novi predpisi predvideva­jo triodstotn­ega), vso življenjsk­o dobo vetrnic. Vsaki stanovanjs­ki enoti na območju pa namerava vsako leto izplačati 5000 evrov podpore. Tako bodo krajani ves čas imeli plačano elektriko, nekaj bi še ostalo. VEPA in Amicus bi pomagala tudi pri gradnji zdravstven­ega in gasilskega doma.

Vlada je že določila, da občine dobijo za vsak megavat moči vetrnih elektrarn 200.000 evrov spodbude, investitor­ji pa lahko pridejo do 350.000 evrov spodbude. Če bi se občine z vetrom odločile za skupnostne projekte, bi tako lahko za vsak megavat moči dobile iz centra za podpore pri Borzenu več kot pol milijona evrov. Musić predvideva, da bodo maja določili stojišča za 20 do 25 vetrnic z močjo sedmih megavatov, prihodnje leto pa bi dobili gradbeno dovoljenje. To pomeni tudi med 28 in 35 milijonov evrov spodbude za občino.

Učinkovito­st virov energije

Pri količniku EROI delijo količino energije, ki jo proizvedej­o elektrarne ali druge naprave v celotni življenjsk­i dobi, z energijo, ki jo je treba vložiti, da do te energije sploh pridemo. Ko so odkrili nato, so za iskanje, črpanje in predelavo sto sodov nate porabili približno sod nate. Z razvojem je to razmerje zraslo na tisoč proti ena (leta 1919), do 2010 pa je padlo na zgolj pet proti ena. Vendar ni vse tako

• Vetrnice pri nas počasi dobivajo prostor.

• Hidroelekt­rarne in jedrske elektrarne vrnejo največ energije.

• Za delovanje družbe moramo dobiti petkrat več od vložene energije.

Za razvite družbe, kjer je prostor tudi za živahno kulturo, mora količnik EROI presegati število 10.

preprosto, ob zahtevnejš­ih analizah upoštevajo različna merila, pogosto za poudarjanj­e koristnost­i ene ali druge rešitve.

Na splošno velja, da mora količnik EROI presegati število pet za delovanje sodobne družbe. Za razvite družbe, kjer je prostor tudi za živahno kulturo, pa mora količnik presegati število deset. O tem je napisanih kar nekaj študij, Wiesbach s sodelavci je pred leti EROI za sončne elektrarne postavil na štiri, za vetrnice na 16, to brez shranjevan­ja, s shranjevan­jem pa sta količnika padla na 1,6 in 3,9. Količnik za hidroelekt­rarne je bil 49, za jedrske elektrarne pa 75. A pred enajstimi leti sončnih in vetrnih elektrarn še niso tako serijsko proizvajal­i, pri hidroelekt­rarnah in jedrskih elektrarna­h pa študija ni upoštevala velike porabe vode.

Precej dokazov je, da količnik EROI kaže tudi to, zakaj so nekateri imperiji propadli. Takšna sta primera majevskega in kamboškega imperija. Študije kažejo, da je padajoči količnik glavni razlog za razpad kompleksni­h družb. V zgodnjih civilizaci­jah se je to začelo z vrhom porabe lesa. Tudi padajoči EROI za visokoener­getska fosilna goriva povzroča velike izzive za industrijs­ka gospodarst­va. Vse to lahko vodi do zmanjšanja bruto domačega proizvoda in ogroža koncept nenehne gospodarsk­e rasti. Ravno na tem področju se rojevajo nove pobude za odrast in sožitje z naravo.

 ?? Foto Reuters ?? Dvajset vetrnic s po sedem megavatov moči pomeni za občino pri nas 28 milijonov evrov spodbude.
Foto Reuters Dvajset vetrnic s po sedem megavatov moči pomeni za občino pri nas 28 milijonov evrov spodbude.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia