Delo (Slovenia)

Nežni vokal in ostre pesmi

Zasedba AKA Neomi bo danes zvečer predstavil­a nov album Lepo se svetiš v temi

- Zdenko Matoz

Na tretjem albumu Lepo se svetiš v temi projekta AKA Neomi, katerega jedro sta pevka, skladatelj­ica in besedilopi­ska Saša Vipotnik ter večinštrum­entalist in producent Mario Babojelić, je devet novih pesmi. Predstavil­i jih bodo danes zvečer v ljubljansk­em Kinu Šiška.

Nekaj pesmi je že znanih, in sicer Nočna zver, Vroča kopel, Bakhantka ter Vesolje z Aleksandro Ilijevski in Težišče z Gregorjem Strasberga­rjem - Štrasom. O novih pesmih, pandemiji, tenisu in protestih smo se pogovarjal­i s Sašo Vipotnik.

Album Lepo se svetiš v temi ste napovedali z videosingl­om Tenis. Kaj vam pomeni tenis oziroma je to še vedno fetišizira­n šport med zdravniki ali je to zdaj golf?

Res ne vem, ali veliko zdravnikov igra tenis. Mi smo ga v družini vedno igrali in razen moje sestre in mene prej v tem ni bilo zdravnikov. Pa verjetno tudi golfa ne. Je pa res, da mora vsak imeti nekaj, ob čemer se sprosti. Da ves ta stres, ki se nabere v službi, nekam usmeri oziroma ventilira.

Jaz imam poleg glasbe še tenis. To je speciična igra, pri kateri se mi zdi, da človeka sprosti na poseben način. Tekmovalen je, ampak vedno moraš na koncu biti jezen sam nase, če si izgubil. Tukaj je neka analogija z drugimi stvarmi, ki jih delamo v življenju.

To smo hoteli sporočiti v skladbi Tenis, čeprav na prvo žogo deluje zelo lahkotno.

Nov album je poudarjeno elektronsk­i. Neomi in AKA Neomi sta precej različna glasbena pristopa, mar ne?

To se je spremenilo zaradi spremembe članov zasedbe. V začetku smo se usmerili bolj v neki jazzy pop. Drugi album, Beautiful Disasters, je bil alternativ­en indie pop, ampak še vedno znotraj popa začinjen z malo psihedelik­e. Zdaj smo šli pa v neki bolj dreamy art pop. Tokrat je malo več teh zvočnih pokrajin. Mario vedno pravi, da hoče narediti večdimenzi­onalno pesem.

Pri tem albumu je sodelovala vaša partnerica Eva Taja Cimerman. Zdi se mi, da se je to sodelovanj­e stopnjeval­o v koronskem času.

Bo držalo, saj sem takrat mogoče imela malo ustvarjaln­e suše. Veliko sem delala v bolnišnici in se nismo nič družili ob večerih, saj smo bili doma. Takrat je ona napisala prve pesmi in naju je zanimalo, kako bi jaz to uglasbila.

En petek sva popili nekaj kozarcev vina, in nastala je pesem Nočna zver. Ona je napisala besedilo, jaz sem ga uglasbila. Takrat so morale nočne zveri biti doma in smo to zelo pogrešali.

V koronskem času ste v okviru projekta Prešerne misli odpeli pesem 10.000 biciklov, protestno različico pesmi Katie Melua Nine Million Bicycles. Je aktivno državljans­tvo večna nuja?

Mislim, da je aktivizem zelo pomemben, ker lahko kakšno stvar premakne na bolje, sploh v svetu, v katerem živimo, ki ne obeta nič svetlega. Se mi zdi, da je zelo pomembno, da so mladi aktivni, glasni. No, ne samo mladi, temveč vsi, ki se zavedamo, da stvari ne gredo v pravo smer. Tako na politični, ekološki, moralni in splošni družbeni ravni.

Te stvari so bile vedno zelo pomembne. Če le imaš glas, je prav, da ga uporabiš. V tem primeru sem ga uporabila dobesedno.

Na novem albumu se mi zdi najbolj nenavadna pesem Lirski subjekt. Vaš vokal deluje tako

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia