Delo (Slovenia)

Kralj živalskih vzorcev, usnja in barv

Uveljavil je obrabljene oprijete kavbojke z bleščicami ter z maksimaliz­mom zapolnil praznino po Versacejev­i smrti

- Saša Bojc Independen­t

Italija se je ta teden s slovesnost­jo v znameniti irenški baziliki San Miniato al Monte Italija poslovila od še enega svojih velikih modnih imen 20. stoletja, Roberta Cavallija, ki je Made in Italy ponesel daleč v svet. Slovel je kot kralj živalskih vzorcev, usnja, tekstur in barv, simbol vsega tega maksimaliz­ma pa je bil s svojim razkošnim življenjsk­im slogom kar sam.

Iz modnega sveta se je v zasebnost umaknil leta 2015, kot kreativni direktor ga je zaradi zdravstven­ih težav zapustil že dve leti pred tem. Za njim so na njegovo mesto sedli Francoz Yvan Mispelaere, Norvežan Peter Dundas, Britanec Paul Surridge, od oktobra 2020 hiši kreativno dirigira Sicilijane­c Fausto Puglisi, ki je po ustanovite­ljevi smrti dejal, da bo ostal »svetilnik navdiha«: »Roberto je bil lev, njegovo življenje je bilo večje od življenja. Napisal je lepo poglavje v modi; bil je utelešenje drznega, lepega, potiska – svobode.« Po Dundasovih besedah je bila Cavallijev­a moda natanko takšna, kot je živel, barvita, vesela in takšna, da je ni bilo mogoče prezreti. »Njegova hiša v Firencah, kjer mi je omogočil živeti prvo leto dela z njim, je bila čudovita zbirka, menežerija eksotičnih živali [med njimi so bile tako papige in perzijske mačke kot opica], barvnega brokatnega pohištva, graik in religiozni­h ikon vsepovsod!«

Tudi Giorgio Armani, čigar modna vizija ne bi mogla biti bolj drugačna od Cavallijev­e, je do kolega, »pravega umetnika, divjega in čudovitega v svoji uporabi potiskov, ki je bil sposoben spremeniti domišljijo v zapeljiva oblačila«, vselej gojil veliko spoštovanj­e. Njegovega pomena ni prezrla niti politika. Od »enega najbolj briljantni­h in eklektični­h glasov italijansk­e mode« so se poslavljal­i toskanski guverner in irenški župan, ki sta izpostavil­a njegovo genialnost, kreativnos­t in obrtniškos­t pa tudi njegovo brezpogojn­o ljubezen do Firenc (leta 2021 so tam po 51 letih zaprli tovarno in sedež podjetja), predstavni­ki kulturnega in turistične­ga ministrstv­a ter tudi premierka Giorgia Meloni. »Italija in modni svet sta izgubila velikega podjetnika in inovatorja. Njegovo ime bo za vedno ostalo sinonim za slog,« je zapisala.

Sam je v pogovoru za Wallpaper pred časom dejal, da ga ljudje po svetu ne obravnavaj­o kot modnega oblikovalc­a, ampak kot rockovsko zvezdo, kar ga je vedno znova šokiralo. »Ne morem hoditi po newyorški Peti aveniji, ne da bi me obravnaval­i kot rockovsko zvezdo. Morda še več kot to – velikokrat sem namreč hodil po Peti aveniji z rockovskim­i zvezdniki, pa nihče ni bil pozoren nanje, kar se mi je zdelo zelo čudno,« je priznal. Prepričan je bil, da je bil te pozornosti deležen zaradi svoje mode, morda tudi zaradi svoje iskrenosti, naravnosti.

Vnuk slikarja Giuseppeja Rossija

V Firencah se je rodil in na starodavne­m podeželske­m posestvu na njihovem obrobju je živel, najdlje s svojo nekdanjo ženo in poslovno

Roberto Cavalli

partnerico Evo Mario Düringer, s katero je vodil kreativo svojih blagovnih znamk. Z Miss Avstrije iz leta 1977 se je poročil in ločil tri desetletja zatem (imata tri otroke), zadnjih več kot petnajst let je živel s 46 let mlajšo švedsko manekenko in igralko Sandro (Nilsson) Bergman, ki mu je lani marca rodila šestega otroka. Ime je dobil je po njegovem očetu Giorgiu, sicer rudniškem nadzorniku, ki so ga skupaj s tovariši odporniki med vojno ubili nacisti. Roberto je imel tedaj le štiri leta in dogodek ga je tako pretresel, da je začel jecljati.

Mama Marcella (Rossi) Cavalli je bila šivilja. Po njenem očetu slikarju Giuseppeju Rossiju, ki je razstavlja­l celo v slavni irenški galeriji Uizi in je bil pomemben avtor v italijansk­em gibanju oziroma toskanski slikarski šoli 19. stoletja Macchiaiol­i (konceptual­no je bila podobna ideji italijansk­ih impresioni­stov), je Roberto podedoval nekaj umetniškeg­a duha. Študiral je umetnost in arhitektur­o na irenški umetniški akademiji Istituto d'Arte, tam pa je spoznal svojo prvo ženo Silvanello Giannoni, s katero je imel dva otroka.

Da bi kaj zaslužil, je že med študijem začel izdelovati poslikave majic za prijatelja, ki je imel posel s pleteninam­i, za prodor pa je bila usodna zabava leta 1970, na kateri se je gostitelju, oblikovalc­u usnja Mariu Valentinu, da bi naredil vtis na žensko družbo, pohvalil, da tiska na usnje. Že naslednji dan mu je moral pokazati vzorce, s katerimi ga je navdušil. Njegov način tiskanja usnja z vzorci je kmalu pritegnil pozornost francoskeg­a proizvajal­ca prestižnih izdelkov Hermès, ki je po pisanju Vogua želel odkupiti ekskluzivn­e pravice za to tehniko, in Pierra Cardina.

Tudi za nadaljnjo Cavallijev­o kariero je bila usodna Francija, v Saint Tropezu na Azurni obali, kamor je zahajal svetovni trend set, je na začetku 70. let odprl svoj prvi butik Limbo, kjer je prodajal »mlado, noro poletno modo«, med njegovimi strankami je bila Brigite Bardot, po pisanju nekaterih tudi Sophia Loren. Prvo kolekcijo, vključno z usnjenimi večernimi oblekami in kopalkami, je predstavil na vsakoletne­m Salon du Prêt-à-Porter v Parizu. Doma je debitiral leta 1972 v irenški Palazzo Piti, kjer je pritegnil pozornost s kreacijami boho-chic in patchwork iz denima. Kot so ob njegovi smrti zapisali v New York Timesu (NYT), je v nekem ameriškem zaporu kupil zabojnik starih kavbojk, jih opral, izrezal in sešil nazaj z usnjenimi kosi, njegova okrašena, ročno izdelana, boemsko elegantna oblačila pa so bila popolnoma usklajena s hipijevsko estetiko zgodnjih 70. let.

Na veliko kopirana modna zamisel

Po poslovnem padcu v 80. letih, h kateremu je pripomogla uveljavite­v izčiščeneg­a sloga, ki so ga simbolizir­ali Calvin Klein, Rei Kawakubo, Jil Sander in Helmut Lang, se je v prvi polovici 90. let vrnil na urnik milanskega modnega tedna.

V tistem času je prodrl s še eno modno zamislijo, ki je danes na veliko kopirana v množični industriji džinsa: izumil je ne samo obrabljene kavbojke, temveč tudi elastične, ki se ženskemu telesu prilegajo kot druga koža, in jih povzdignil v kos visoke mode. Ko jih je na modni reviji leta 1993 prvič nosila Naomi Campbell, so postale velik hit.

Med Cavallijev­imi naročnicam­i in sledilkami so se vrstile zvezdnice, pevke Jennifer Lopez, Victoria Beckham in Beyoncé, za katere je snoval oprave za turneje, ambasadork­e njegovega modnega sloga so postale manekenke Cindy Crawford, Kate Moss in Gisele Bündchen, hollywoods­ka igralka Sharon Stone ter pevska legenda Lenny Kravitz.

Kot so zapisali v NYT, je s svojim slogom stopil v vakuum, ki je nastal po smrti Giannija Versaceja leta 1997. Postal je ime za vse mogoče, od nakita, parfumov in sončnih očal do otroških oblačil in dodatkov za dom ter celo za vodko. Na začetku novega milenija je postal pomembno modno ime tudi v priljublje­ni televizijs­ki seriji Seks v mestu. Aktualni kreativni direktor Fausto Puglisi hiše Cavalli – ta je od leta 2019, ko se je zaradi inančnega neuspeha umaknila z ameriškega trga v lasti dubajske Vision Investment­s oziroma Damac Properties – se je za Vogue spominjal teh let. Bil je v ZDA in bil je čas serije Seks v mestu, »vse je bilo v znamenju Cavallija, Cavallija, Cavallija«. Potem ko je konec 90. let odprl svojo prvo trgovino v Združenih državah, je do leta 2010 njegova modna hiša upravljala že šestdeset butikov po vsem svetu.

Všeč mi je moda, ki je drugačna – minimalize­m je dolgočasen. Jaz sem vrh v maksimaliz­mu.

Posnemal je Boga

V zgodovini mode bo Roberto Cavalli ostal zapisan po seksapilni modi z bogatimi živalskimi vzorci, živimi barvami in teksturira­nem usnju. Kot so ga enkrat označili v britanskem Independen­tu, je bil molto sexy, molto animal print in molto, molto Italiano (zelo seksi, zelo živalsko vzorčast in zelo, zelo italijansk­i). Rad je poudarjal, da mora biti vsaka ženska posebna, seksi in lepa, ne glede na to, koliko je stara.

Toda vsi njegove mode niso videli takšne. Kot je dejal v pogovoru

Izumil je ne samo obrabljene kavbojke, temveč tudi elastične, ki se ženskemu telesu prilegajo kot druga koža, in jih povzdignil v kos visoke mode.

za Wallpaper, novinarji pišejo, da je preveč vulgaren in preveč seksi. »To me ubija, ker sem zelo proti vulgarnost­i. Včasih je meja med vulgarnost­jo in seksapilno­stjo zelo tanka,« se je zagovarjal. Všeč mu je bila narava. »Začel sem ceniti, da imajo tudi ribe fantastičn­o barv

Bil je molto sexy, molto animal print in molto, molto Italiano.

no 'obleko', prav tako kača in tiger. Spoznal sem, da je Bog najboljši oblikovale­c, zato sem začel kopirati Boga.« Najprej, že v 70. letih, je kopiral gepardji kožuh, v 90. letih zebrinega, nato tudi metulje, leoparda, krokodila, risa, kače in namesto ribjih lusk uporabljal bleščice, včasih so bili vzorci le plod domišljije.

»Všeč mi je moda, ki je drugačna – minimalize­m je dolgočasen. Jaz sem vrh v maksimaliz­mu,« je dejal na svojem nastopu na Univerzi v Oxfordu leta 2013. Leta 2005 se je v Las Vegasu proslavil kot oblikovale­c prenovljen­ih kostumov Playboyjev­ih zajčic, dve leti pozneje je ustvaril kolekcijo s švedskim velikanom hitre mode H&M, a doživel je tudi napade organizaci­j za zaščito pravic živali pa tudi spodrsljaj­e, za katere se je moral opravičiti. Leta 2004 je užalil hindujce, ko je kolekcijo spodnjega perila okrasil s podobami njihovih božanstev, študenti islamskega suizma pa so leta 2014 zagnali kampanjo proti logotipu Just Cavalli, češ da je prav tako zlorabil sveti verski simbol.

 ?? Foto Savo Prelevic/AFP ?? Roberto Cavalli je rad poudarjal, da mora biti vsaka ženska posebna, seksi in lepa, ne glede na to, koliko je stara. Na fotograiji leta 2013 na modni reviji v Budvi v Črni gori.
Foto Savo Prelevic/AFP Roberto Cavalli je rad poudarjal, da mora biti vsaka ženska posebna, seksi in lepa, ne glede na to, koliko je stara. Na fotograiji leta 2013 na modni reviji v Budvi v Črni gori.
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Všeč mu je bila moda, ki je drugačna, minimalize­m je dolgočasen, jaz sem vrh v maksimaliz­mu, je poudarjal. Na fotograiji kolekcija jesen/ zima 2019/2020.
Foto Shuttersto­ck Všeč mu je bila moda, ki je drugačna, minimalize­m je dolgočasen, jaz sem vrh v maksimaliz­mu, je poudarjal. Na fotograiji kolekcija jesen/ zima 2019/2020.
 ?? Foto Mario Anzuoni/Reuters ?? Med njegovimi zvestimi strankami in sledilkami so bile mnoge znane ženske. Na predstavit­vi vodke Cavalli je na fotograiji z manekenko Nicky Hilton (levo) in igralko Anne Heche.
Foto Mario Anzuoni/Reuters Med njegovimi zvestimi strankami in sledilkami so bile mnoge znane ženske. Na predstavit­vi vodke Cavalli je na fotograiji z manekenko Nicky Hilton (levo) in igralko Anne Heche.
 ?? Foto Claudia Greco/Reuters ?? Postal je ime za vse mogoče, od nakita, parfumov in sončnih očal do otroških oblačil in dodatkov za dom ter celo za vodko.
Foto Claudia Greco/Reuters Postal je ime za vse mogoče, od nakita, parfumov in sončnih očal do otroških oblačil in dodatkov za dom ter celo za vodko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia