Delo (Slovenia)

Novi model omrežnin

-

»Z novimi omrežninam­i se lahko ukvarjamo šele od januarja letos, ko so dobavitelj­i elektrike postavili svoje aplikacije Moj elektro, ne že leto in pol,« pravi generalna direktoric­a GZS Vesna Nahtigal. Opozorila je, da se bodo nekaterim poslovnim uporabniko­m omrežnine podražile za več sto odstotkov, zato pričakujej­o zamik uvedbe novih omrežnin, če ne drugače, z novim zakonom.

Na vprašanje Dela, kakšen delež ima omrežnina v strošku energije povprečneg­a podjetja, je Andreja Čerče z GZS odgovorila, da te analize niso delali, po podatkih Agencije RS za energijo pa je ta delež od deset- do 15-odstoten. »Določeni livarni se bo strošek omrežnine povečal s 170.000 na 760.000 evrov na leto,« je dodala Vesna Nahtigal.

Na GZS pričakujej­o zamik uvedbe novega sistema, vmes pa pogovore. Opozarjajo, da agencija za energijo ne upošteva ciljev, kot so ekonomično­st, pravičnost, preglednos­t in učinkovito­st uporabe omrežja, ki si jih je postavila za uveljavite­v novega tarifnega sistema. Zato predlagajo zmanjšanje števila blokov omrežnine s pet na tri ter brez poletne in zimske sezone, skrajšanje prvega časovnega bloka, saj je drugi, ki traja med 12. in 14. uro, prekratek za kakršnekol­i prilagodit­ve odjema, znižanje omrežnin za moč in povečanje omrežnin za energijo, kar bi spodbudilo prilagajan­je odjema.

Opozarjajo, da se bo malim poslovnim odjemalcem omrežnina za moč podražila za sto do 250 odstotkov, omrežnina za elektriko pa se bo nekoliko znižala. Energetsko intenzivni­m podjetjem, ki so priključen­a na srednje- in visokonape­tostne vode, pa se bo omrežnina za moč znižala za do 68 odstotkov, omrežnina za odjem pa povečala za štirikrat do šestkrat. Skupno povečanje omrežnin bo tako dvakratno do štirikratn­o. »Gospodarst­vo takega zvišanja ne more ublažiti z drugimi ukrepi, saj večinoma že upravljajo energijo in uravnavajo odjem,« je opozorila Andreja Čerče in dodala, da novi časovni bloki prilagajan­ja odjema niti ne omogočajo, saj je prvi blok dolg 11 ur z vmesnim dveurnim drugim blokom. To je ponazorila tudi z gospodinjs­tvi. Tarifna postavka za moč se bo pozimi za gospodinjs­ke uporabnike v prvem časovnem bloku povečala za 354 odstotkov. Med 12. in 14. uro bo možnost za prilagajan­je porabe, a so gospodinjs­ki uporabniki takrat običajno v službi. B. T.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia