Delo (Slovenia)

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic

-

Partizani so v noči na 23. april v Postojnski jami izvedli diverzants­ki napad, v katerem so uničili nemško skladišče s 760 sodi bencina. Izvedla ga je minerska skupina partizansk­e brigade Janka Premrla - Vojka. Za ta namen je uporabila stari, umetno narejeni rov, ki je v Postojnsko jamo vodil iz Črne jame. Rov je bil napol zasut in ni bil vrisan na nemških kartah jame. Požar po eksploziji je gorel teden dni. Povzročil je odpadanje kapnikov, stene jame so prekrile saje. Črni sloj saj je v tem delu jame viden še danes.

Patentiran je bil model Vespa, skuter proizvajal­ca Piaggio, ki ga je zasnoval italijansk­i letalski inženir Corradino D'Ascanio. Vespa (v italijanšč­ini pomeni osa), preprosto in cenovno ugodno dvokolesno vozilo, je postala eden najbolj znanih izdelkov industrijs­kega oblikovanj­a na svetu in se večkrat uporablja kot simbol italijansk­ega oblikovanj­a. Razstavlje­na je v številnih muzejih, med njimi tudi v newyorškem muzeju Moma. Na fotografij­i model iz leta 1946.

Umrl je Ciril Škerjanec (roj. 1936). Velja za prvega slovenskeg­a violončeli­sta, ki je v svojem repertoarj­u zaobjel vsa pomembna dela svetovne glasbene literature za ta inštrument. Kariero je začel kot član Simfonične­ga orkestra RTV Slovenija in sodeloval v komornih ansamblih (Trio Tartini, Komorni ansambel Slavka Osterca ...). Med letoma 1962 in 1969 je bil solist simfonične­ga orkestra v Essnu in profesor na tamkajšnji Folkwangho­chschule. Med letoma 1969 in 1972 se je vrnil k Simfonikom RTV Slovenija, med 1987 in 1990 pa bil solist v kölnski filharmoni­ji. Od 1982. do smrti je bil redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1976 je prejel nagrado Prešernove­ga sklada. Španski nadrealist­ični slikar Salvador Dalí (1904–1989) je nekoč izjavil, da vsako jutro, ko se zbudi, doživi največji užitek in razsvetlje­nje – biti Salvador Dalí. Ta svoj čudež je včasih delil s prijatelji.

Ob neki priložnost­i je ameriški filmski igralki Mii Farrow, ki je že v najstniški­h letih razvila tesno prijateljs­tvo z ekscentrič­nim umetnikom, namenil nenavadno darilo. Čeprav ni bilo nevarno, je Mijina mama, igralka Maureen O'Sullivan, zahtevala, da se odnese iz njene hiše.

Darilo? Ročno poslikana mrtva miška v steklenici.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia