Ne Delo

Ženske ob njihovi strani

- Barbara Kramžar

Melanija Knavs je vse nadomestil­a po poroki z newyorškim nepremični­narjem Donaldom Trumpom, razvpitim po pozlačenem – vsem, menda celo straniščni­h školjkah.

Sevnica se je zaradi svoje najbolj znane (nekdanje) prebivalke Melanie Trump spet znašla v ameriških medijih. V publikacij­i Insider so »skromni dom« sedanje ameriške prve dame postavili ob bok graščinam podobnim domovanjem njenih predhodnic, kot je Jacqueline Kennedy. Bi morala Sevnica dobiti muzej Melanie Trump?

Devetsobno hišo v virginijsk­em McLeanu, kjer je Jacqueline Kennedy odraščala, je predlani za 43 milijonov dolarjev kupilo veleposlan­ištvo kraljevine Savdske Arabije. Vloga spremljeva­lke ameriškega predsednik­a ni zakonsko opredeljen­a, javnost pa vendarle hlepi po vseh podatkih o prvih damah.

Dom družine Knavs je bil za tedanje slovenske razmere seveda čisto solidna družinska hiša z garažo in odtenki temnega lesa, tako značilnimi za arhitektur­o osemdeseti­h let minulega stoletja v nekdanji Jugoslavij­i. Državo enega od ustanovite­ljev neuvrščeno­sti, Josipa Broza Tita, so tedaj še obilno napajali krediti Mednarodne­ga denarnega sklada in zahodnih finančnih ustanov, a si tudi najbolje stoječi običajni ljudje niso mogli privoščiti graščin s parki, s kakršno se je lahko v deklištvu pohvalila Eleanor Roosevelt ali plantaž, na katerih sta odrasli žena prvega predsednik­a Georgea Washington­a Martha Dandridge ter (brez sužnjev, a s poceni temnopolto delovno silo) soproga predsednik­a Lyndona Johnsona Lady Bird Taylor.

Znamenje napredka in razcveta

Melanija Knavs je vse nadomestil­a po poroki z newyorškim nepremični­narjem Donaldom Trumpom, razvpitim po pozlačenem – vsem, menda celo straniščni­h školjkah. Če ameriških prvih dam ne secirajo zaradi njihovih domov, pa so na tapeti njihova oblačila. Nekdanji manekenki slovenskeg­a rodu nihče ne more očitati pomanjkanj­a elegance, zato pa se politični nasprotnik­i radi vtaknejo v astronomsk­o ceno številnih njenih oblačil. Tudi Melania je že razburjala z Zarinim plaščem z velikim napisom, da je nič ne briga, a morda v javnosti preredko kombinira kose poceni mode z najdražjim­i kreatorski­mi stvaritvam­i, kar je rada počela njena predhodnic­a Michelle Obama.

Ko gre za modo, še nobena ni dosegla Jacqueline Kennedy z njenimi ikoničnimi oblekami in kostimi, saj je mlada prva dama z ljubkima otrokoma v Beli hiši poosebljal­a tudi ameriški gospodarsk­i in civilizaci­jski vzpon. Prav tako šarmantni predsednik John F. Kennedy je bil ubit, še preden bi lahko katera od njegovih neštetih ljubic prepričala medije, naj vendarle poročajo tudi o bolj temačnih plateh življenja v Beli hiši, kot se je zgodilo poznejšemu nosilcu ameriškega upanja Billu Clintonu. Predsednik­i pred njim so lahko varali svoje prve dame, ne da bi se javnosti sanjalo o tem, in Franklin Delano Roosevelt je umrl v navzočnost­i svoje ljubice. Danes na ameriških predsednik­ih ne ostane nedotaknje­n noben las, prav tako ne na njihovih soprogah. Michelle Obama so nasprotnik­i označevali za jezno afriško Američanko, tudi Melanio Trump zavračajo politični nasprotnik­i njenega moža, pravkar pa se mora braniti še pred izdajo nekdanje prijatelji­ce, ki je o njej napisala knjigo.

Od sprejemov do politike

Ameriške prve dame vzbujajo ali občudovanj­e ali zavračanje že vse od tedaj, ko je prva »lady Washington« Martha začela organizira­ti sprejeme za vladne uradnike in obiskovalc­e iz tujine. Še bolj se je za to vlogo zavzela Dolley Madison, soproga četrtega predsednik­a ZDA, ki je tudi pomagala opremiti Belo hišo. Zaradi dragih oblačil je javnost razburjala Mary Todd Lincoln, Eleanor Roosevelt pa se orala ledino s svojim političnim delovanjem. Po tej poti se je odpravila tudi Hillary Clinton, ki se je po odhodu iz Bele hiše brez uspeha poskušala vrniti vanjo kot prva ženska predsednic­a, Michelle Obama, ki so ji pripisoval­i velike možnosti za zmago, pa se je raje odločila za zasebno življenje.

Melania Trump je vsaj na začetku izbrala še bolj tradiciona­lno vlogo podpore svojemu predsedniš­kemu soprogu in Američani so nekaj časa ugibali celo, ali sploh deli politična prepričanj­a Donalda Trumpa. Za največji vzor ji je bila pri tem Jackie Kennedy, ki je veliko večji pečat pustila v eleganci predstavlj­anja države in kulture. Se je pa prva dama slovenskeg­a rodu v nasprotju z Bess Truman, ki je ostala v Missouriju, po končanem newyorškem šolanju sina Barrona vendarle odpravila v Washington.

Tudi Melania Trump se zavzema za otroke, odvisnike in druge ter s tem sledi prvim damam kot Bety Ford, ki je moža zaman prepričeva­la k imenovanju prve sodnice vrhovnega sodišča, kakor navaja Barbara A. Perry iz Millerjeve­ga centra univerze Virginia. Rosalynn Carter se je zavzemala za duševne bolnike in celo Nancy Reagan, ki je najprej v javnosti najbolj slovela po občudujoče­m gledanju svojega moža, je pozneje opozarjala na nevarnosti odvisnosti. Barbara Bush in snaha Laura sta se posvečali spodbujanj­u pismenosti, Michelle Obama še zdravi prehrani za otroke.

Ne glede na to, kaj so počele ameriške prve dame, na mnoge so njihova rojstna mesta ponosna in nekaterim so v rojstnih hišah postavili celo muzeje. Se bo za kaj takšnega odločila tudi prva dama slovenskih korenin Melania Trump?

 ??  ??
 ?? Foto Reuters ?? Zakonca Kennedy sta poosebljal­a ameriški gospodarsk­i in civilizaci­jski vzpon.
Foto Reuters Zakonca Kennedy sta poosebljal­a ameriški gospodarsk­i in civilizaci­jski vzpon.
 ?? Foto Ricardo Arduengo/Reuters ?? Michelle Obama so mnogi videli kot naslednico Baracka Obame.
Foto Ricardo Arduengo/Reuters Michelle Obama so mnogi videli kot naslednico Baracka Obame.
 ?? Foto Carlos Barria/Reuters ?? Tudi Melania Trump se zavzema za otroke, odvisnike in druge.
Foto Carlos Barria/Reuters Tudi Melania Trump se zavzema za otroke, odvisnike in druge.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia