Ne Delo

Stranski učinki pandemije na najmlajše

- Miha Hočevar

Pred nekaj tedni so javnost osupnili rezultati testiranj, ki so pokazali, koliko sta se med zaprtjem šol in prekinitvi­jo športnih dejavnosti med prvim valom epidemije poslabšali aerobna moč in gibalna sposobnost slovenskih šolarjev. Zdaj, ko smo v novem karantensk­em obdobju, je glavno vprašanje, kaj storiti, da se to ne bi ponovilo.

Otem smo se pogovorili s prof. dr. Gregorjem Jurakom s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, tema pa je tako pereča in obsežna, da jo bomo obdelali v dveh delih. To pot se bomo lotili ad hoc rešitev, torej, kaj lahko starši in učitelji športne vzgoje storijo, da »koronska« generacija ne bi zabredla še globlje v povsem pasiven življenjsk­i slog, pri katerem so športne rekvizite zamenjali pametni telefoni in drugi zasloni. Prihodnji teden se bomo posvetili še sistemskim rešitvam, s katerimi bi lahko v teh kriznih časih okrepili vlogo športa v vzgojnem procesu in tako prispevali k boljšemu zdravju, pridobivan­ju znanja in večji delovni učinkovito­sti.

»Spomladi se je splošna gibalna učinkovito­st otrok zmanjšala v povprečju za 13 odstotkov. Ta učinek je bil bolj viden pri tistih, ki so bili prej bolj gibalno dejavni, ki so se gibali tudi zunaj šole. Za 20 odstotkov se je povečal tudi delež otrok s čezmerno težo,« je glavna poudarka rezultatov testiranj izpostavil Jurak. »Vse prelagamo na starše, ki imajo svoje obremenitv­e tudi pri delu od doma. Medtem gredo otroci ob vsakem razpoložlj­ivem trenutku na pametne telefone ali drugo zaslonsko tehniko. Starši jih ne morejo vseskozi loviti, zato jim svetujemo, naj otrokom odtegnejo pametne telefone in jih pošljejo ven v naravo, sploh zdaj, ko imamo še lepo jesen,« Jurak, tudi vodja raziskoval­ne skupine SLOfit, otrok v teh časih ne bi zapiral med štiri stene.

Ob tem pa ni nepomembno, kaj počnejo na zraku. »Spomladans­ki prvi val epidemije je razkril še eno težavo. Starši so z otroki hodili na sprehode, vendar se je izkazalo, da je bila to za otroke prenizka intenzivno­st gibanja in šlo je za preveč monotono gibanje. Otroci potrebujej­o gibanja, ob katerih se globoko zadihajo in preznojijo. Gibanje mora biti kompleksno, saj je to zelo pomembno za njihov gibalni razvoj. Otroci se morajo pošteno razgibati, izziv jim je povedati, da se pri tem ne smejo družiti, težko je najstniku razložiti, da ne sme imeti stikov z drugimi. Starši so v zelo zahtevnem položaju, mlajšim otrokom lažje parirajo s svojim znanjem in sposobnost­mi, pri najstnikih je precej težje,« se težav, pred katerimi so se znašli številni Slovenci, zaveda Jurak, ki pravi, da bi morala tudi »dopolnilna« vadba potekati zunaj.

Vreme je takšno, kot je

»Vadba med štirimi stenami mora biti drugotni načrt, prvotni pa to, da gremo ven, v gozd in tam izkoristim­o naravne površine. Če hodimo navkreber z ustreznim tempom, se bomo primerno zadihali. Uporabimo lahko tudi druge elemente v naravi, se obesimo za vejo in vzdržujemo položaj. Tudi kolesarjen­je v malo ostrejšem tempu ali navkreber je zelo dobro z vidika vzdrževanj­a aerobne moči. Priporočlj­iva so tudi bolj kompleksna gibanja, z najstnikom gremo lahko na igrišče in z njim igramo košarko,« raznovrstn­o gibanje na prostem odločno zagovarja Jurak, prepričan, da morebitno poslabšanj­e vremena v prihodnjih tednih ne sme biti izgovor.

»Vreme je takšno, kot je, moramo se mu prilagodit­i. Če je hladneje, se ustrezno oblečemo. Če prši, to ni razlog, da zunaj ne moremo opraviti gibalne vadbe. Čim več je treba ven, na zrak, na sonce, da pridobimo tudi vitamin D, ki je ključen za odpornost. Skandinavs­ki narodi so vseskozi zunaj, ne glede na to, kako mrzlo je. Imajo vrtce, ki nimajo stavbe, ves čas so zunaj. Nismo še prišli do te stopnje, imamo veliko zaščitnišk­ih praks do otrok. Vseskozi pa bomo spodbujali vadbo na prostem. V hišah in stanovanji­h je veliko motilcev, ki odvračajo otrokovo pozornost od gibanja. Najbolje je iti ven brez telefona,« je ponovil Jurak.

S sodelavci je učiteljem priporočil, naj ostanejo dejavni pri delu z učenci, ki so zdaj ostali doma: »Svetovali smo jim, da naredijo čim več vodene vadbe prek spletnih orodij, ne moremo pričakovat­i, da bomo otrokom poslali navodila in bodo vadbo izpeljali sami. Veliko so sicer naredili tisti, ki so znali v preteklost­i otrokom osmisliti vadbo. Dvignili so njihovo gibalno pismenost. Nekateri učitelji so znali vadbo zasnovati problemsko, tako da so otroci sami razmišljal­i o tem, koliko morajo biti aktivni. Otroci morajo vedeti, zakaj nekaj delajo. Košarke v šoli ne igramo zaradi košarke same, temveč ker med drugim spodbuja k medsebojne­mu sodelovanj­u, naučimo se tekmovati in tudi izgubljati …«

izogne prehranski­m primanjklj­ajem. Vegetarija­nska prehrana vsebuje mikrohrani­lno bogatejše ogljikove hidrate, antioksida­nte in fitokemika­lije, ki vplivajo na boljšo regeneraci­jo mišic ter omogočajo ohranjanje zdravja in dobrega počutja pri športnikih, ki imajo vsak dan naporne treninge. Vegetarija­nska prehrana vsebuje tudi več prehranski­h vlaknin in manj beljakovin, maščob, vitaminov B12, B2 in D, kalcija, železa in cinka. Vsi ti primanjklj­aji lahko poslabšajo prehranski status športnika in vodijo v težave z zdravjem in težave v trenažnem procesu.

Kar pa ne pomeni, da športnik ne more biti vegetarija­nec ali celo vegan ter s tovrstno prehrano dosegati dobrih rezultatov in ohranjati zdravja. Vse to je mogoče z ustrezno načrtovano prehrano.

Dobro načrtovana vegetarija­nska prehrana lahko pokrije povečane potrebe zaradi dnevnega treninga ali tekmovanja. So pa študije pokazale, da vegetarija­nci, ki imajo težke vztrajnost­ne treninge in želijo pridobiti mišično maso, težko dosežejo priporočen dnevni energijski vnos. Stročnice, polnozrnat­i kosmiči in žita, soja, sadje in zelenjava so živila, bogata z vlakninami, relativno revna z maščobo in nasitna. Vegani lahko izboljšajo energijski vnos tako, da v prehrano dodajo energijsko gostejša živila (oreščki, suho sadje, tofu, tempeh, sejtan). Če športnik vegetarija­nec v prehrano vključuje mleko, mlečne izdelke in jajca, lažje pokrije potrebe po energiji.

Potrebe po beljakovin­ah so pri športnikih večje kot pri sedečem posameznik­u, ker se beljakovin­e porabljajo kot vir energije med vadbo. Esencialne aminokisli­ne so potrebne za podporo proteinski sintezi v mišicah po vadbi in mišično hipertrofi­jo. Problem se lahko pojavi pri neustrezno načrtovani veganski prehrani, saj lahko nezadosten vnos esencialni­h aminokisli­n vodi v slabšo regeneraci­jo. Glavni rastlinski viri beljakovin za vegane so žita, stročnice, oreščki in semena, ki pa ne vsebujejo vseh esencialni­h aminokisli­n. Pomembno je, da športnik vegan čez dan in po vadbi vedno kombinira različne vire rastlinski­h beljakovin.

Študije so pokazale, da je pomanjkanj­e železa pogostejše pri vegetarija­ncih kot vsejedih, kljub temu da pokrijejo potrebe. Nehemsko železo, ki ga najdemo v rastlinski­h virih, je namreč slabše biorazpolo­žljivo. Enako velja za cink. Vegani, frutarijan­ci in tisti na makrobiots­ki prehrani naj uživajo dodatke vitamina B12 ali živila, obogatena s tem vitaminom, ki ga sicer najdemo le v živilih živalskega izvora.

Športnik je lahko vegetarija­nec ali vegan in s tovrstno prehrano doseže dobre rezultate in ohranja zdravje, vendar je potrebnega nekoliko več načrtovanj­a.

 ?? Foto Aleš Fevžer ?? Gregor Jurak odločno zagovarja telesno vadbo na prostem.
Foto Aleš Fevžer Gregor Jurak odločno zagovarja telesno vadbo na prostem.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia