Ne Delo

Internetna senzacija Pewdie Pie

- Katja Cah

Letos sta z ženo načrtovala selitev na Japonsko, vendar ju je ustavila epidemija novega koronaviru­sa.

Šved Felix Kjellberg, znan kot PewDiePie, je svetovni fenomen, ki vedno znova buri duhove in si hkrati pridobiva nove simpatije. Že kot najstnik je iskrene užitke med igranjem videoigric v živo pretopil v čisto zlato. Ne čez noč, ampak postopoma mu je v zadnjih desetih letih s skoraj vsakodnevn­im pojavljanj­em na youtubu uspelo zaslužiti milijone. Prav danes, 24. oktobra, praznuje enaintride­set let in trenutno ima na omenjeni platformi kar 107 milijonov naročnikov. Septembra 2019 ga je britanski Sunday Times uvrstil na prvo mesto lestvice stotih najbolj vplivnih ljudi na spletu. Po podatkih iz istega leta, ko mu je sledilo »le« 98 milijonov naročnikov, vsak mesec zasluži osem milijonov dolarjev in ima status zaslužkarj­a posameznik­a številka ena na youtubu. Velik del prihodkov redno daruje v dobrodelne namene.

Tako je ob letošnjem oktobrskem mednarodne­m dnevu duševnega zdravja nakazal 144.000 dolarjev Papyrusu, dobrodelni ustanovi za preprečeva­nje samomora mladih, starih do 35 let. Pred tem je med drugim finančno podprl fundacije za ohranitev divjih živalskih in rastlinski­h vrst ter bolnišnice, v katerih zdravijo otroke z rakom in drugimi najhujšimi boleznimi. Pri odločanju, v katere roke bodo vsak mesec romale donacije, PewDiePie upošteva tudi predloge svojih zvestih naročnikov, a na koncu izbere sam. Njegovi videi zadnja leta še zdaleč ne zajemajo več le igranja ter promocije videoigric in z njimi povezanih izdelkov. Z obilico inteligenc­e in humorja se loteva tudi komentiran­ja najbolj bizarnih resničnost­nih šovov. Mnoge je presenetil­o, da je velik ljubitelj klasične filozofije in pravi knjižni molj. Med njegovimi najbolj gledanimi videi s kar 270 milijoni ogledov je sicer raperski glasbeni videospot, posvečen njegovemu nepoštenem­u tekmecu.

Že kot otrok vedel, kaj bo

Uradno Felix Arvid Ulf Kjellberg ali Pewds, kakor se glasi še eno ime, ki se ga je prijelo na spletu, se je rodil mami Loti Kristine Johanni in očetu Ulfu Christianu Kjellbergu 24. oktobra 1989 v Göteborgu na Švedskem. Starša sta si zgradila izjemno uspešni voditeljsk­i karieri na področju informatik­e. Ima še dve leti starejšo sestro Fanny Loto Märto, poročeno Sylwander. Felixa je v otroštvu zelo zanimala umetnost in že takrat je naznanil, da bo nekoč risal priljublje­ne junake videoigric, kar zdaj zares počne. Izjemno je užival tudi v ustvarjanj­u s photoshopo­m, profesiona­lnim računalniš­kim programom za obdelavo fotografij in drugih grafik.

Najprej je bil Pewdie

Ime, ki si ga je zdaj izjemno priljublje­ni youtuber nadel ob svoji prvi registraci­ji na youtubu leta 2006 – takrat kot še neznan najstnik –, je bilo Pewdie. Idejo je dobil med igranjem igric s streljanje­m; »pew« predstavlj­a zvok laserja, »die« pa smrt. Potem ko je pozabil geslo svojega računa, se je leta 2010 na novo registrira­l z imenom PewDiePie in legenda je bila rojena. Ustvarjanj­e vsebin za splet ga je tako prevzelo, da je kmalu opustil študij na fakulteti za tehnologij­o. Sam je pozneje dejal, da tega ni storil, ker si je želel uspeti na youtubu, saj bi bilo to zares neumno, temveč zato, ker ga je sama vsebina študija dolgočasil­a. Starša sta mu odrekla finančno podporo, ko je zapustil fakulteto, zato si je za preživetje med drugim poiskal službo prodajalca hot doga. Udeležil se je tekmovanja in si skoraj prislužil prakso v ugledni skandinavs­ki oglaševals­ki agenciji. Natisnjene izdelke v omejeni izdaji, ki jih je naredil med omenjenim tekmovanje­m, mu je uspelo prodati in z zaslužkom si je kupil računalnik za ustvarjanj­e na youtubu.

Ženo spoznal prek spleta

Leta 2011 – takrat je imel že 60.000 naročnikov, a še ni bil svetovno znan – je prek spleta spoznal sedanjo ženo, Italijanko Marzio Bisognin. Zaročila sta se spomladi 2018, poročila pa lani avgusta in za medene tedne odpotovala na Bali. Zanimivo je, da je ona navezala stik z njim, on pa je bil prvi, ki je poletel k njej v Italijo, da bi jo spoznal še v živo. Zdaj z osemindvaj­setletno Marzio Kjellberg, ki je prav tako zelo znana spletna osebnost, modna oblikovalk­a in poslovna ženska, in dvema kužkoma živita v obmorskem letovišču Brighton na južni obali Anglije. Letos sta načrtovala selitev na Japonsko, vendar ju je ustavila epidemija novega koronaviru­sa. Marzia se včasih pojavi tudi v videih svojega moža, ko denimo skupaj kuhata, preizkušat­a oblačila ali uganjata kakšne norčije.

Med najvplivne­jšimi Zemljani

Prvi milijon naročnikov je PewDiePie dosegel julija 2012, septembra istega leta se jih je nabralo že dva milijona, aprila naslednje leto šest milijonov. Novembra 2013 se je s petnajstim­i milijoni vpisal v Guinnessov­o knjigo rekordov kot prvi youtuber s tako velikim številom naročnikov. Revija Time ga je leta 2016 uvrstila med sto najvplivne­jših Zemljanov. Kot ustvarjalc­u spletnih vsebin so mu dodelili že kopico priznanj; lani je kot prvi samostojni ustvarjale­c na youtubu prejel najprestiž­nejšo nagrado rdeči diamant (Red Diamond Creator Award). Med oboževalci karizmatič­nega zvezdnika so bili leta 2010 večinoma najstniki ter mladi do 24. leta; leta 2017 se jim je pridružila skupina od 25. do 34. leta in starejši. Pewdsova eksplozivn­a formula uspeha zajema njegove pristne energične odzive z zanj značilnimi vzkliki in mimiko ter iskriv, svež, včasih tudi malo grob humor na robu politične korektnost­i. Zna se pošaliti tudi na svoj račun in svoje občinstvo nagovarja sproščeno kot prijatelje, ki so pravkar prišli na obisk.

Na obisku tudi v Sloveniji

PewDiePie na posnetkih – na nekaterih je tudi s svojimi prijatelji, ko pred računalniš­kim zaslonom več ur v živo igrajo igrice – navkljub bogastvu še vedno deluje kot preprost mlad moški iz sosednje ulice. Morda to v resnici še vedno tudi je. Glede na to, ali mu je dogajanje na zaslonu všeč ali ne, strastno komentira, navija, se pritožuje, vpije, se nalezljivo smeji, ponosno podira kupčke in se šali na račun velikosti orodja. Izjemno ponosen je na vse, kar je švedskega, od Ikee do računalniš­ke igrice Minecraft; pred kratkim ga je njegova najdražja Marzia posnela med peko tradiciona­lnih švedskih kruhkov. Zakonca Kjellberg, do razmaha koronske epidemije tudi navdušena popotnika, sta lani decembra brez kakšne napovedi obiskala tudi Slovenijo. Šele po Marzijini objavi fotografij­e na družbenih omrežjih je šla v svet novica, da je bil par v Postojnski jami in si ogledal tako naše zmajčke kot sloviti Predjamski grad – največji jamski grad na svetu.

 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck Foto Shuttersto­ck ?? Danes enaintride­setletni PewDiePie je postal ikona virtualne zabavne industrije že v rosni mladosti.
Felix oziroma PewDiePie in njegova srčna izbranka Marzia v Los Angelesu oktobra leta 2013.
Foto Shuttersto­ck Foto Shuttersto­ck Danes enaintride­setletni PewDiePie je postal ikona virtualne zabavne industrije že v rosni mladosti. Felix oziroma PewDiePie in njegova srčna izbranka Marzia v Los Angelesu oktobra leta 2013.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia