Ne Delo

Aktivni za telesno in duševno zdravje

- Dr. Suzana Pustivšek, 1 2a 2b 3

apotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.

Karantena v spomladans­kih mesecih je povzročila porazne rezultate na testiranji­h gibalnih sposobnost­i, ko so se učenci vrnili v šolo. Zgodba s poukom na domu se ponavlja. Da se ne bi stanje še poslabšalo, morajo starši in otroci sami poskrbeti, da ostajajo aktivni in tako ohranjajo ter krepijo telesno in duševno zdravje. Najtežje je najti motivacijo, saj ni lažjega kot ždeti na fotelju. Osnovni napotek in cilj za otroke je 60 minut intenzivne telesne dejavnosti na dan, pri tem se mora otrok dobro zadihati in spotiti. Temu vsaj dvakrat na teden dodamo vaje za moč. Najbolje je, da so aktivnosti spontane, zato ne potrebujem­o posebej strukturir­ane vadbe. Za motivacijo si postavimo kratkoročn­e, dosegljive cilje, ki so nam

Nizziv. Lahko ima vsak otrok svoj cilj ali pa je cilj skupen za celotno družino. Predlogi in ideje za dnevne aktivnosti:

1. Tedenska olimpijada: za vsak dan v tednu izberemo drugo športno panogo/disciplino. Beležimo razdaljo, čas, število korakov, povprečen srčni utrip ali število ponovitev pri določeni vaji.

2. Družinski duatlon: tek – kolo – tek/hoja v hrib. Zastavimo si dosegljive in poznane cilje ter poti.

3. Pozabljene igre; gumitvist, ristanc, zemljo krast …

4. Vaje za moč so odlična zabava, če jih izvajamo v paru z družinskim članom: enonožni počep, s partnerjem se drživa za roke; skleca, v dvignjenem položaju dam partnerju petko; dvig boka v leži na hrbtu, dvig ene noge v položaju dvignjenih bokov in dotik s stopalom s partnerjem. Ob slabem vremenu ali za aktivno prekinitev dolgotrajn­ega sedenja si pripravimo nekaj vaj, s katerimi lahko učinkovito dvignemo srčni utrip in dobro razgibamo celotno telo. Lahko nam postanejo vsakodnevn­a rutina.

1. Skoki v razkorak z vzročenjem (t. i. jumping jack).

2. Izmenični priteg kolen k prsnemu košu v opori ležno spredaj (slika 1).

3. Počep s poskokom (slika 2a in 2b).

4. Skleca (opora rok na dvignjeni površini – miza, roke na tleh, opora na kolenih (slika 3) ali klasična skleca – opora ležno spredaj).

Naredimo tri serije, v prvi seriji izvedemo 20 ponovitev, v drugi 15 ponovitev in v tretji 10 ponovitev. Vaje izvajamo čim hitreje, pozorni smo na pravilno izvedbo. Uvodoma se ogrejemo z lahkotnim tekom na mestu ali na sobnem kolesu ter s preprostim­i gimnastičn­imi vajami.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia