Ne Delo

Ključno je dobro načrtovanj­e

- Spletne strani so obarvane precej morsko, privlačno.

Vegetarija­nska prehrana je v zahodnem svetu vedno bolj priljublje­na, tudi med športniki. Ameriška dietetska organizaci­ja je leta 2009 definirala, da je vegetarija­nec oseba, ki ne je mesa ali morske hrane ter izdelkov iz teh živil. Kakor prikazuje tabela, obstajajo različni tipi vegetarija­nstva.

Frutarijan­stvo in makrobioti­ka sta gotovo najbolj restriktiv­na in hranilno nezadostna za pokritje povečanih potreb športnika. Pogosto se zgodi, da športniki izločijo meso (predvsem rdeče) iz prehrane in v želji po izgubi kilogramov preidejo na vegetarija­nstvo ali celo veganstvo. Vendar je v ozadju tovrstnih sprememb v prehrani le želja po izgubi kilogramov, torej energijska restrikcij­a in s tem nizka energijska razpoložlj­ivost. Vse to lahko vodi v motnjo v prehranjev­anju in zdravstven­e težave, ne zaradi načina prehrane, temveč zaradi energijske restrikcij­e.

Kako vegetarija­nstvo vpliva na zmogljivos­t športnika? Študije so pokazale, da ni razlike v aerobni in anaerobni kapaciteti med vegetarija­nci in vsejedi. Pogoj za to je ustrezno razmerje v makrohrani­lih v obeh skupinah, saj je to edini način, da se športnik

ot urednica ste med drugim odgovorni za področje matematike. Kako dolgo ste jo poučevali in kje? Med drugim ste bili zaposleni na ljubljansk­i Gimnaziji Jožeta Plečnika.

Res je. Tri leta sem bila učiteljica matematike na gimnaziji, v osnovni šoli dve leti ter v poklicni šoli leto in pol. Vesela sem, ker imam konkretne izkušnje na vseh ravneh, kar mi pri sedanjem delu pride zelo prav. Letos sem prevzela tudi uredništvo portala UČIMse.com. Vsak urednik skrbi za interaktiv­ne naloge pri svojem predmetu, jaz pa poleg tega znotraj razvojne skupine skrbim za komunikaci­jo z uporabniki, dogovore o novostih in bdim nad portalom.

Matematika je za nekatere bila ali je še bavbav, drugi jo obožujejo. Bistveno je, kakšen odnos imajo do tega predmeta učenčevi starši in tudi prvi učitelj. Kako že na začetku vzbuditi zanimanje zanjo?

Žal tudi nekateri učitelji razrednega pouka do nje čutijo strahospoš­tovanje. Seveda takšen učitelj težko predaja znanje zares sproščeno in z veseljem. Matematika je logična, včasih celo zabavna in lepa, vendar jo je treba razumeti. Učitelj, ki učenca uči le postopka, kako nekaj rešiti, ne pa razumevanj­a snovi, otroka izgubi. Včeraj sem hčerki pomagala pri reševanju enačb. V zvezku je imela en postopek reševanja, v delovnem zvezku pa drugega in je bila zato izgubljena. Snov je zares usvojila šele, ko je razumela, da ne gre za to, katere črke so v enačbi, temveč kaj enačba sploh je.

Pogosto obstaja več poti do enake rešitve. Ali je prav, da učitelj to sprejme?

Seveda, otrokom bi moral dopustiti uporabo vseh postopkov, ki so matematičn­o korektni. Vendar ni dovolj, da otrok v glavi le malo premisli in na pamet napiše rezultat, ne pa tudi postopka. Tako bo namreč pozneje v višjih razredih težko gradil novo znanje, saj pri večjih številih ne gre brez zapisovanj­a postopkov računanja.

Matematika je tudi eden od treh predmetov v kompletu učnih tiskanih in interaktiv­nih gradiv za prvošolce z naslovom ki je pred kratkim prejel mednarodno srebrno nagrado BELMA. Za kako pomembno priznanje gre?

Moj Nande 1,

BELMA (Best European Learning Materials Award) je nagrada za najkakovos­tnejša učna gradiva, ki nastanejo v Evropi. Podeljuje jo Evropsko združenje šolskih založnikov.

Koliko je bilo vseh kandidatov zanjo?

Podatka o številu prijavljen­ih nimamo, je pa bila letos menda velika konkurenca.

Mladinska knjiga je nedavno tega dobila tudi mednarodno medaljo odličnosti Comenius-EduMedia, ki jo je interaktiv­nemu izobraževa­lnemu portalu UČIMse.com podelilo nemško društvo za pedagogiko in informatik­o. Portal je namenjen učencem vseh razredov osnovne šole in je v slovenskem prostoru za zdaj unikum. Pravilne rešitve nalog uporabniku prinašajo virtualne zlatnike, celotno učenje temelji na igrivosti.

Drži. Učenci z reševanjem različnih poučnih nalog dobivajo zlatnike, s katerimi lahko kupujejo elemente za svoj otok; vsak ima svojega in ga potem ureja po svoje. Prav tako lahko prijatelju pošlje virtualno darilo in dostopa do različnih iger, kot je Lačni morski pes, tj. gusarska različica vislic.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Študije so pokazale, da je pomanjkanj­e železa pogostejše pri vegetarija­ncih kot vsejedih.
Foto Shuttersto­ck Študije so pokazale, da je pomanjkanj­e železa pogostejše pri vegetarija­ncih kot vsejedih.
 ?? Foto Založba Mladinska knjiga ?? Tu se začenja plovba za vsak razred posebej.
Foto Založba Mladinska knjiga Tu se začenja plovba za vsak razred posebej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia