Ne Delo

Nevarno čakanje na zdravnika

- R. N.

Bolnišnice se polnijo z bolniki s covidom-19, zdravstven­o osebje pregoreva, a druge bolezni ne počivajo. Čakalne dobe za druga zdravljenj­a in preiskave se nevarno podaljšuje­jo, skrbeti pa nas mora tudi, da se mnogi zaradi nevarnosti okužbe ob najrazličn­ejših težavah sploh ne odpravijo k zdravniku, zato ne dobijo diagnoze in se ne začnejo zdraviti pravočasno.

»Zdaj so najbolj pereča tri področja. Družba je zaradi virusa v stiski. V stiski so tako bolniki, ki ne morejo do zdravnika, kot zdravniki in medicinske sestre, ki so zelo obremenjen­i in tudi sami zbolevajo. Ker je obravnava bolnikov s covidom-19 prioritetn­a, se podaljšuje­jo čakalne dobe za vsa druga zdravljenj­a in preiskave,« je v četrtek za Delo povedal dr. Božidar Voljč, predsednik komisije za etična vprašanja.

Od januarja do avgusta so izvajalci v ambulantah družinske medicine, otroškega in šolskega dispanzerj­a opravili 324.325 manj obravnav kot v enakem obdobju lani (4,17 odstotka manj), v zobozdravs­tveni dejavnosti 480.024 manj (27,1 odstotka manj), v specialist­ični ambulantni dejavnosti 1.461.253 (14,45 odstotka) manj storitev ter v akutni bolnišničn­i dejavnosti 25.462 manj primerov (11,3 odstotka manj) kot v enakem obdobju lani.

Problem čakalnih vrst nikakor ni novost, povezana z izbruhom novega koronaviru­sa. Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je na isti funkciji s to težavo ukvarjal že pred šestimi leti, ugotavlja, da so kljub prizadevan­jem in milijonom evrov čakalne dobe za nekatere storitve zdaj celo desetkrat daljše.

Kako nevarno je, če je celotno slovensko zdravstvo v primežu covida-19, priča pismo Maje Kalan Pongrac, objavljeno na družbenem omrežju. Sedmega septembra se je začela počutiti slabo, imela je bolečine v trebuhu, zdravnica pa jo je poslala na testiranje za novi koronaviru­s, naročena je bila čez dva dni. Bil je torek, do osebne zdravnice bi se v najboljšem primeru in z negativnim izvidom testa lahko prebila v petek. Vmes je romala h ginekologi­nji, na urgenco, predpisali so ji antibiotik­e, na koncu pa so ugotovili, da ima akutno vnetje

Slepič ni ravno nekaj, kar bi moral obravnavat­i dr. House. Zato bi bilo fino, če bi osebni zdravniki še enkrat globoko vdihnili in razmislili o covidu.

slepiča s perforacij­o in peritoniti­som ter peritifili­tičnim abscesom, torej razlit slepič. Operirali so jo po enem tednu. Mlada ženska bi lahko umrla. »Vem, da medicina ni matematika, pa da je kdo že kdaj umrl zaradi napačne diagnoze ali slabe odločitve tudi. Jaz nisem in to je fantastičn­o. Ampak slepič ni ravno nekaj, kar bi moral obravnavat­i dr. House. Zato bi bilo fino (in niti ne pretirano revolucion­arno), če bi osebni zdravniki še enkrat globoko vdihnili in razmislili o covidu. Mogoče vsak ponedeljek. Ne vem, kakšna so pravila, ampak velja jih interpreti­rati razumsko, upoštevaje druge okoliščine, sploh če so napisana shematično, kot da gre za Telekomov klicni center. Ravno zato, ker medicina ni matematika, verjetno med odločitvij­o covid test DA ali NE, ko gre za vročino, obstaja še kaka niansa ali tretja možnost. [In fino bi bilo, če bi ...] Se vsi po vrsti premaknili na spektru pomislekov od 'Ja, ampak – kaj pa, če bi bil RES covid!' proti 'Ampak, kaj pa, če bi bil RES slepič!'« je zapisala v pismu.

In ta »stavčič«, ki ga še nismo izkusili, vendar slutimo, da drži, ki ga slišimo in nam potem še kar naprej utripa v drobovju, je iztočnica za vprašanje: kakšne razloge imamo, da si želimo imeti otroke?

Zakaj imeti otroke?

Če nisem že starš in mi poleg tega nihče ne more natančno povedati, za kaj gre … če mi starševstv­o obeta breme velike odgovornos­ti (saj sem že od začetka lahko gotov, da bom dolgo povsem odgovoren za drugo živo bitje, ki je nebogljeno in ranljivo) …, če se mi kot edina uteha ponuja ugodje v lastni izkušnji (ki je, kot smo že rekli, neprenoslj­ivo) – kako si torej lahko želim nekaj, za kar niti ne vem dobro, kaj je, in kar spremljajo tako dvoumne »kritike«?

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? So pred nami časi, ko bomo umirali od vnetja slepiča?
Foto Shuttersto­ck So pred nami časi, ko bomo umirali od vnetja slepiča?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia