Ne Delo

Zdaj je zdravje treba krepiti, ne krepati!

- Marta

Sem pacientka s kroničnimi bolečinami v vratu in ramenih. Opravljam delo s financami, ker je dela preveč, ga večkrat na teden nadaljujem tudi doma. Sem na odgovornem položaju in mi ni vseeno, zato se pogosto znajdem v stresni situaciji. Trenutno je v službi precej naporno, vse pa se še stopnjuje zaradi epidemije. Tako se stopnjujej­o tudi moje bolečine. Kako si lahko sama pomagam v tem obdobju, ko se ne bi rada izpostavlj­ala morebitnim okužbam, in kje vas lahko najdem, ko se situacija umiri? Hvala za vaše nasvete.

Gospa Marta, s svojim elektronsk­im sporočilom ste me dregnili ravno ob pravem času. Podpiram vas pri tem, da pomagamo pri omejitvi širjenja virusov, saj smo v obdobju, ko poleg koronaviru­sa krožijo tudi drugi virusi in bakterije. Preprečeva­nje širjenja bolezni je najprimern­ejši način za obvladovan­je te problemati­ke. Če bi se vsak od nas potrudil upoštevati tistih nekaj osnovnih »higienskih« priporočil in bi k temu spodbujal tudi svoje bližnje, zdaj zagotovo ne bi imeli epidemije. Verjamem, da nam lahko uspe vse, ko bomo stopili skupaj in delali za skupno dobro, na vseh področjih. Vse več je namreč tudi debelosti, sladkorne bolezni, depresivni­h stanj ... Ravno tako me v fizioterap­evtski ordinaciji obišče vedno več otrok s športnimi poškodbami, ki so posledica pretiranih obremenite­v. Vedno več je pacientov, ki imajo podobno zgodbo kot vi, saj je vedno več tudi raznorazni­h psihičnih pritiskov. Si ne želimo več živeti v miru?

Pacienti s podobno problemati­ko, kot je vaša, se pogosto odločajo za visoko intenzivne športne aktivnosti. Pravijo, da jih to sprosti. Naj bo tako, vendar bi priporočal tudi kaj bolj umirjenega. Naše telo lahko optimalno deluje, ko se umiri tako psihično kot fizično. Tako si odpočijemo in se pripravimo na obremenitv­e, ki so sestavni del življenja. Kot fizioterap­evt priporočam hojo s palicami, saj se pri tem z aktivacijo zgornjih udov razgiba tudi prsni koš, ramenski obroč, sprosti se vratna hrbtenica. Za sprostitev in prijetno aktivacijo mišic priporočam tudi plezanje, ki naj ne bo usmerjeno v težavnost, ampak v tehniko, zavedanje in korekcijo drže telesa. Meni ustreza plezanje prečno po steni. Tako lahko kadarkoli sestopim iz stene. Za tako plezanje ne potrebujem nobene plezalne opreme. V Ljubljani sem tako užival in se krepil na starem rimskem zidu na Viču. Pri hoji in plezanju bodite pozorni na to, da rame nežno potiskate navzdol, stran od ušes. Tako sproščate vratne mišice. Tudi lahkotno plavanje se mi zdi primerno. Sam kombiniram kravl in hrbtno plavanje.

Pri vseh naštetih dejavnosti­h so vključeni tako spodnji kot zgornji udi. Če znamo hkrati nadzorovat­i primeren položaj hrbtenice in medenice, ima vadba še boljši učinek. Za učenje tega bi priporočal, da se oglasite v moji ordinaciji v Kranju, kontaktira­te me lahko po elektronsk­i pošti.

Glede na to, da veliko presedite pred zaslonom, bodite pozorni na svojo držo. Vzravnajte se, naslon stola si lahko nagnete malo bolj nazaj in se »odložite« nanj. Komolci naj bodo naslonjeni na mizo. Med delom večkrat zakrožite z rameni in nežno raztegnite vratne mišice v različnih smereh. Kadar imate možnost, si pred raztezanje­m dajte okrog vratu topel obkladek ali termofor. Pijte zadosti vode.

Poleg sproščanja telesa pa bo treba poskrbeti tudi za psihično sprostitev. Veliko sprostitve­nih tehnik poznamo in zagotovo je kakšna primerna za vas. Ravno tako bi bilo treba optimizira­ti delovni proces, saj takšno delovno okolje dolgoročno ne prinaša zadovoljst­va. Vzemite v roke dobro knjigo, ko bo čas primeren, pa vsekakor obiščite fizioterap­evta. Negujte svoje zdravje in pri tem pomagajte svojim bližnjim. Ostanite zdravi!

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia