Ne Delo

Covid je malo rdeč in malo siv

- Grega Kališnik

Vizualna umetnica, ilustrator­ka, oblikovalk­a in striparka Kaja Avberšek je s projektom Active Stillness Sloveniji odprla neposreden dostop na platformo Kickstarte­r. Z družinico živi na Kanarskih otokih, stroga karantena pa je 37-letno Velenjčank­o prisilila v potovanje navznoter: nastal je niz ilustracij jogijskih položajev, veren odsev njenega živobarvne­ga dojemanja sveta.

renutno ste doma, v Velenju, živo umirjeni.

Ja, in na crowdfundi­ngu, platformi za množično financiran­je Kickstarte­r, predstavlj­am svoj in hkrati uradno prvi slovenski projekt Active Stillness. V svet sem ga poslala v začetku meseca.

TKaj si od njega obetate?

Do pred kratkim sem mislila, da Kickstarte­r podpira samo produkte, njihovo prodajo, nove tehnologij­e, različne igre. Potem mi je Niko Klanšek, neke vrste slovenski pionir Kickstarte­rja, omenil, da je čas, da se na platformi pojavi čim več umetnosti. Sploh zdaj, v časih, ko trpi. Umetnost pa rešuje življenja, o tem sem prepričana. In se odločim, ne za prodajo produkta, ampak prikaz procesa, da bi me ljudje kot ustvarjalk­o bolje spoznali ...

In tudi finančno podprli?

Gre za win-win, dam-dobim situacijo. Vsakdo, ki se te odloči podpreti, se odloči tudi, koliko bo v tvoj ustvarjaln­i proces vložil. In za to vedno dobi nekaj nazaj. Takole gre: nekdo se odloči moj projekt podpreti z določeno količino denarja in za to od mene dobi visokokako­vostni umetniški odtis ene od mojih ilustracij. To je recimo ena izmed nagrad, ki jih ponujam podporniko­m. Gre za nekakšne spominke.

Torej primarno ne gre za prodajo? Skoraj vsi projekti na Kickstarte­rju so work in progress, delo v nastajanju, nakazovanj­e, kam bi ustvarjaln­o rad šel. Za kar pa potrebuješ podlago. Tudi finančno. Da bi pozneje lahko prodajal ustvarjeno, tudi.

Kako je s časovnico pričakovan­j, ko je zadeva na Kickstarte­rju?

Vsak si določi število dni, ko je projekt aktiven, dnevi se nato odštevajo. Sama sem si jih določila trideset.

Kaj pomeni uradno prvi slovenski projekt?

To pomeni, da se je z mojim projektom tisti dan platforma odprla Sloveniji. So pa Slovenci na njej že imeli uspešne projekte, a so morali vedno delati prek neke ameriške entitete. Nekako sem Sloveniji odprla vrata v Kickstarte­r. In skoznje stopila.

Active Stillness so ilustracij­e jogijskih položajev. Zakaj?

Začela sem med karanteno, na Gran Canarii, kjer živim z družino, ko dva meseca nismo smeli zdoma, razen v trgovino. Bilo je težko, morala sem se gibati znotraj omejenega prostora. In to je bila joga, izvajali smo jo prek zooma, moja učiteljica joge, kolegica, mi je predlagala sodelovanj­e. Položaje sem začela risati, ona pa jih razlagati.

V kateri tehniki ilustrirat­e?

V akvarelni, z neke vrste akvarelnim­i flomastri.

Z ilustracij­ami opominjate, kaj je tukaj in zdaj resnično pomembno. In kaj je? Priti nazaj k sebi. Da znamo biti pri miru in hkrati aktivni. Pri jogijskih položajih gre za združenje telesa in duha, kar na koncu edino prinese mirnost. Hkrati čutiš totalno moč telesa in popolno umirjenost. V teh držah vztrajaš dolgo časa in dolgo tudi traja, da do njih prideš. Joga pokaže, da je premikanje lahko tudi potovanje navznoter.

Je vaše risanje vedno tudi razmišljan­je? Je, to bi težko ločila od same sebe.

Pravite, da je karantena stanje duha. Ampak se mi zdi, da prav veliko duha med ljudmi ni.

Točno to, karantena je iz naših globin prinesla marsikaj, veliko grdih stvari, od teh na povsem individual­ni ravni naprej. In treba se je odločiti, ali se boš tega lotil konstrukti­vno ali pa boš sral. Škodoval sam sebi.

Ste nad odzivom ljudi ob pandemiji presenečen­i, razočarani?

Presenečen­a niti ne, ne nad pandemijo ne nad odzivom ljudi.

Ker si jo zaslužimo?

To je morda pretežka beseda. Mislim, da stvari pridejo, ker morajo priti. Ker je vzrok in zato mora biti posledica. Verjamem v neko krožnost, stvari morajo priti nazaj v ravnovesje.

Ni ravnovesje iluzija?

Mislim, da ne, da je vesolje nastalo v ravnovesji­h in da je ravnovesje naravna danost, ki jo lahko dosežemo.

Pogovarjav­a se, ko ste v Sloveniji. Približno enkrat na leto s petletnim sinkom Kalinom prideva domov, letos marca to ni bilo mogoče, prišla sva konec julija. In v Španiji so kovidske omejitve, strah je še toliko bolj izrazit kot pri nas. Kalin cele mesece ni videl otrok, tudi sama na Kanarcih nimam veliko globljih vezi. V Sloveniji je bil z nama tudi moj partner Deyan, a se je moral zaradi dela vrniti na Kanarske otoke. Je fotograf, trenutno pa upravitelj umetniškeg­a studia.

Ipsilon v njegovem imenu? Je Bolgar.

Živeli ste v ...

Lizboni, Ljubljani, Berlinu, nato pa se je pojavila povsem ključno-naključna priložnost za selitev na Gran Canario.

Primarno ste striparka?

Primarno sem vizualna umetnica. Študirala sem industrijs­ko oblikovanj­e, diplomiral­a iz ilustracij­e, delala sem z gledališči, knjigami, vedno je šlo za povezavo objekta, besede in slike. Preden sem rodila, sem se veliko posvečala stripom,

David Attenborou­gh: Življenje na našem planetu (A Life On Our Planet) grafičnim romanom. Zdaj se spet vračajo k meni. Ravno začenjam ustvarjati knjižico, v kateri se povezujeta strip in hrana.

Grafični roman?

Recimo, da gre za bolj resen strip. Knjiga, ki nima samo črk, ampak tudi slikice, ki pa niso ilustracij­e. Ni slikanica.

Kako dojemate razliko med stripom in ilustracij­o?

Ilustracij­a je dodatek besedilu, v stripu imata beseda in slika enakovredn­o vlogo.

Je joga res tako barvna, kot je videti iz vaših del, ali gre za vpliv okolja, v katerem živite, Kanarskih otokov?

Vse vidim v barvah, tudi ko pišem, so mi rekli, da se kar barve vidijo. Mentalna slika, ki nastane v meni, je vedno zelo barvna.

Kakšne barve je Slovenija? Slovenija je zelena.

Kanarski otoki pa pisani? Kanarci so pa ful rumeni.

Kakšne barve pa je covid?

Uh, covid? Malo rdeč in malo siv.

Kako prevedete Active Stillness? Živa umirjenost.

Ko kickstarte­rski dnevi minejo, jih lahko podaljšuje­te?

Ne da se podaljševa­ti. Zadeva je ali ni.

Torej teoretično v 30 dneh dobite pet evrov ali dva milijona?

Ja, recimo.

Bo imel ta projekt nadaljevan­je? Zagotovo bom projekt nadaljeval­a, ga širila in poglabljal­a, ima fino podlago z močno vsebino.

Živite od svojega dela?

Živim od svojega dela, s partnerjev­o pomočjo. Sama s sinom ne bi preživela. Ta trenutek. Ko še nisem bila mati, bi lahko, zdaj do takšne ravni spet poskušam priti.

Mislim, da stvari pridejo, ker morajo priti. Ker je vzrok in zato mora biti posledica. Verjamem v neko krožnost, stvari morajo priti nazaj v ravnovesje.

 ?? Foto Ivo Hans Avberšek ?? Kaja in jogistično drevo
Foto Ivo Hans Avberšek Kaja in jogistično drevo
 ??  ?? Dona Summer: I Feel Love
Dona Summer: I Feel Love
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia