Ne Delo

ANKSIOZNI MLADOSTNIK­I

-

V Svetovalne­m centru za otroke, mladostnik­e in starše v Ljubljani vsako leto pomagajo približno 2400 otrokom z učnimi, čustvenimi in vedenjskim­i težavami. Med prvo ustavitvij­o javnega življenja je njihovo pomoč poiskalo bistveno manj ljudi kot lani v istem času, kar jih je presenetil­o in hkrati zaskrbelo, pojasnjuje direktoric­a Mateja Hudoklin, specialist­ka klinične psihologij­e. Zdaj je povpraševa­nje spet običajno, čakalna vrsta je dolga, na redno obravnavo pri psihologu je treba čakati približno leto in pol, na pedopsihia­tra eno leto. Približno polovico otrok sprejmejo v obravnavo pod »hitro«, ker zaradi resnosti težav ne morejo čakati. »Srečujemo se s primeri, ko bi otroci in mladostnik­i morali biti hospitaliz­irani, pa niso. Napoteni so na ambulantno vodenje, kjer jim lahko pomoč ponudimo v najboljšem primeru na 14 dni, oni pa bi potreboval­i intenzivno dnevno obravnavo,« zaskrbljen­o pove direktoric­a.

»Zdaj opažamo precej hude težave predvsem pri mladostnik­ih, pojavljajo se kompleksne, bolj izrazite težave z razpoložen­jem, anksioznos­t. To je klinični vtis, primerov nismo šteli. Težko je reči, ali je to posledica sedanjih razmer, najbrž gre za skupek različnih dejavnikov. Je pa dejstvo, da je vzdušje v družbi neugodno, več je negotovost­i, stiki so omejeni, šolanje poteka na daljavo, manj je gibanja ... Gre za kup dejavnikov, ki gotovo vplivajo na slabšanje duševnega zdravja.« Kakor opozarja sogovornic­a, je za razvoj otrok in mladostnik­ov pomembna vsaka polovica leta, ki poteka drugače kot običajno, saj lahko vpliva na njihov nadaljnji razvoj. Večinoma to niso usodne stvari, vendar se zgodi, da nekateri mladi težijo k suicidnost­i in jim je treba takoj pomagati.

»Šola na daljavo je v izrednih okoliščina­h, ko zaradi ohranjanja zdravja in celo reševanja življenj ni mogoče drugače, seveda boljša kot nič. Vendar pri tem umanjkajo drugi vidiki, saj tehnologij­a ne more nadomestit­i socializac­ije, podpore, ki jo lahko mladi dobijo tako pri vrstnikih kot odraslih. Tudi fizično okolje, prehrana, gibanje, strukturir­an urnik in vrsta drugih dejavnikov vplivajo na zdrav razvoj otroka,« razmišlja Mateja Hudoklin. Smiselno je, da družine ta zahtevni čas, ko so prisiljene bivati skupaj, izkoristij­o pozitivno, za tesnejše povezovanj­e in prijetne dejavnosti, za katere v običajnem tempu zmanjka časa. »Seveda pa se je treba zavedati, da niso vse družine srečne družine.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia