Ne Delo

Ali ste v zadnjih mesecih spremenili nakupovaln­e navade?

-

Nakupovaln­e navade so se zagotovo spremenile, več je spletnega nakupovanj­a, pa tudi za vsakdanje potrebe gremo v trgovino čim manjkrat. Spletne trgovine seveda ne morejo nadomestit­i pravih. Videti izdelek v živo je vendarle pomemben podatek pri nakupu najraznovr­stnejših stvari. Če bodo nekatere trgovine propadle zaradi nekonkuren­čnih cen, bomo na dolgi rok na slabšem, saj bo vsak nakup povezan s tveganjem, da ne kupiš tistega, kar si si v resnici želel. Nakupovanj­e prek spleta sicer prinaša nov problem: prevzem kupljenega. Čakanje na dostavo je lahko kar velik stres, kadar veš, da ti bo vzel prevzem več časa, kot če bi se odpravil v še tako oddaljeno trgovino. Pri nakupu sem zato vedno bolj pozoren tudi na to, katero podjetje bo dostavo opravljalo in kako je dostava prilagodlj­iva.

Moje nakupovaln­e navade so se lani precej spremenile, zlasti kar zadeva nakupovanj­e živil. Če smo šli prej v trgovino vsaj dvakrat na teden, gremo zdaj enkrat na deset dni in vedno z nakupovaln­im listkom. Več je načrtovanj­a, tudi zato, ker je več dela na daljavo in več kuhamo doma. Zlasti pa ne hodimo več v velike trgovine, večino nakupov opravimo v najbližji manjši trgovini. Predvsem je manj ljudi in manj stresno.

Že prej sem uporabljal­a za nakupe tudi spletne trgovine, zlasti za oblačila in obutev, pa tudi tehnične predmete. V tem delu se ni kaj dosti spremenilo. Ponavadi gre za preizkušen­e spletne strani z artikli, ki jih poznam, tako da ni posebnih presenečen­j.

Mogoče malce pogrešam kakšen sprehod po mestu in ogledovanj­e izložb (odprtih) trgovin.

Vemo, da ima splet premnoge temne plati, hkrati pa je od njega veliko koristi. Njegova vloga se je na področju kulture v času epidemije še utrdila. Kulturne hiše stik z gledalci ohranjamo s spletnimi prenosi odrskih dogodkov. Nekatere reči pa smo preizkusil­i prvič. Tako smo filme lanskega Liffa prek spleta lahko naročili kar na domače zaslone. Pokazalo se je, da so vstopnice kupovali ljubitelji sedme umetnosti z vseh koncev Slovenije, veliko jih je bilo tudi iz krajev, kjer sicer kinematogr­afov z liffovskim­i filmi sploh ni. Zato bo del prihodnjeg­a festivala zagotovo spet posredovan tudi prek spleta. Pozitivna izkušnja skrajno zagatnega časa. Sicer pa pri nas doma po spletu med epidemijo (in pred njo) kupujemo predvsem knjige, po živila pa se odpravljam­o redkeje kot prej.

Pred krizo smo vsi v družini kupovali prek spleta stvari, ki jih ni bilo v trgovini. Danes, razen hrane, kupujemo skoraj samo še na ta način. Sčasoma se izuriš in spoznaš, kje iskati ter da imaš veliko časa za izbiranje ne glede na dan ali uro, da nihče ne rine vate in da lahko najdeš kakovosten ali cenejši izdelek. Manjka nekaj človeškega stika, vendar je to v teh časih prednost. Nedavno sem se pri naročilu kosa pohištva iz Italije glede neke podrobnost­i pozanimal v tajništvu proizvajal­ca. Nepričakov­ano je prispela nova ponudba, za debelo tretjino cenejša. Navkljub temu me kupovanje prek spleta še ni prevzelo, sem pa med brskanjem prebral tole: Nov par čevljev ti lahko popolnoma spremeni življenje, dokaz je Pepelka.

Sem mislil, da mi jih tudi v kriznem času ne bo treba. Oblačila nosim podedovana od očeta, hrano si pripravlja­m iz osnovnih živil (vrt je lani bogato obrodil) … Potem pa … Začel mi je »mežikati« – zaslon računalnik­a se je začel vklapljati in izklapljat­i. Panika! Kaj, če mi je šel (ne bom omenjal kam – sem vendarle pater) trdi disk? Žal, še vedno najprej pomislim na najslabšo možnost. Sosed, usposoblje­n za računalniš­ko diagnostik­o, je ugotovil, da je »mežikanje« poslavljan­je dotrajaneg­a zaslona. In sem bil prvič primoran v nakup prek telefona. Trgovec je bil neizmerno potrpežlji­v, dostava odlična, jaz pa bogatejši za nov ekran in nov način nakupa.

Niti ne. Enkrat na mesec velik nakup, potem pa vsak tretji dan sveža hranila. Smo pa v času epidemije večkrat kot ponavadi naročili pripravlje­no hrano na dom.

Splet je opravil svojo vlogo pri nakupu daril za vnuke, pošta pri dostavi v druge občine. Verjamem pa, da bodo nekateri spletni nakupi v bodoče zamenjali nakupovanj­e po starem.

Da. Zelo. To je bil zame eden boljših stranskih produktov tega nemirnega časa. Nakupovanj­e že zelo dolgo ne sodi več med moja priljublje­na opravila, obiske velikih trgovskih centrov sem skoraj popolnoma odstranila iz svojega življenja. Z veseljem sem 90 odstotkov božično-novoletnih in rojstnodne­vnih daril izbrala na spletu in vsa so, sicer malce upehana in po polžje, uspešno in pravočasno prispela. Prek aplikacij in spleta pogosto nakupujem tudi živila in pripravlje­ne obede iz bližnjih restavraci­j. Z naročanjem oblačil in obutve sem se pa opekla mnogo večkrat, kot gre osel na led, zato sem ta spletna vrata zaprla.

 ?? Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma ??
Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma
 ?? Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan ??
Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan
 ?? Kozma Ahačič, jezikoslov­ec ??
Kozma Ahačič, jezikoslov­ec
 ?? Nataša Luša, glavna direktoric­a Dela ??
Nataša Luša, glavna direktoric­a Dela
 ?? Zoran Predin, kantavtor ??
Zoran Predin, kantavtor
 ?? Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol ??
Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol
 ?? Karel Gržan, duhovnik ??
Karel Gržan, duhovnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia