Ne Delo

Čas za zdravo spremembo

-

Epidemija je posegla tudi v naše prehranske navade. Odkar so zaprti vrtci in šole, številni zaposleni pa delajo od doma, se v mnogih družinah kuha skoraj vsak dan in pogosteje kot prej. Čeprav priprava kosil prinaša nove obveznosti v družinski urnik, je to hkrati dobra priložnost, da bolj poskrbimo za zdravo prehrano.

a področju kulture v povezavi z letom 2020 najpogoste­je uporabljam­o pridevnik katastrofa­lno. Kako ste se organizira­li v TMS, koliko časa je bil muzej sploh lahko odprt in kaj to pomeni za vaše prihodke v primerjavi z običajnimi leti?

Se strinjam, da leto 2020 nikakor ni bilo naklonjeno kulturnim ustanovam. Zaprli smo vrata takoj po razglasitv­i epidemije sredi marca in jih odprli šele s 7. majem, najprej v Bistri, 18. maja, na mednarodni muzejski dan, pa še na dislociran­i lokaciji, v Muzeju pošte in telekomuni­kacij v Polhovem Gradcu. Potem smo z vsem potrebnim upoštevanj­em ukrepov delovali do jesenskega zaprtja konec oktobra. Ne glede na epidemijo in zaprta vrata pa smo se čim hitreje poskušali prilagodit­i nastalim razmeram in ponuditi čim več. Pospešeno smo pripravlja­li spletne vsebine. Naša pedagoška služba je skupaj s kustosinjo Muzeja pošte in telekomuni­kacij v Polhovem Gradcu pripravila tehniški dan na daljavo, ki je doživel zelo dober odziv, zlasti šol po Sloveniji. Na spletu smo objavljali in še objavljamo uganke, zanimivost­i, predstavlj­ali smo predmete, zbirali gradivo za bodoče razstave, fotograije modrega neba, povezane z našimi načrtovani­mi projekti, snemali smo zvoke v času koronaviru­sa. V drugem valu smo dejavnost na spletu še okrepili, tako da skoraj dnevno ponujamo zanimive fotograije, posnetke, kratke ilme, ki jih pripravimo sami, uganke, predloge za ustvarjanj­e, didaktični material, ki ga lahko uporabijo vzgojitelj­i, učitelji, starši in ne pomeni samo kratkočase­nja, temveč zlasti izobraževa­nje o tehniški dediščini, zgodovini, razvoju, pomembnih osebnostih in proizvajal­cih na tem področju. Priredili smo tudi virtualno odprtje nove občasne razstave in povabilo k obisku, ko bo to mogoče. Naši lastni prihodki so se zaradi razmer precej zmanjšali, vendar po drugi strani verjamemo, da smo naredili veliko za ozaveščanj­e o premični tehniški kulturni dediščini, čeprav izični obisk naših zbirk ni bil mogoč, pomembno prispevali k stiku med muzejem in obiskovalc­i ter njihovi obveščenos­ti in razgledano­sti o temi tehniške dediščine, tehnike, razvoja in znanosti ter domačega znanja na tem področju nasploh.

Katere cilje ste si zastavili, ko ste prevzeli vodenje TMS?

O zastavljen­ih ciljih bi najbrž morali imeti daljši pogovor, ki bo počakal na drugo priložnost. Za zdaj naj navedem tri, ki so po moji presoji najpomembn­ejši za poglabljan­je skrbi našega javnega zavoda pri ohranjanju slovenske premične tehniške dediščine. Najprej izična prenova nekdanjega samostana in graščine, že samega po sebi kulturnega spomenika nacionalne­ga pomena, ki je v zelo slabem stanju. Kar nekaj objektov v Sloveniji je bilo obnovljeni­h, a zdaj samevajo in nimajo aktivne vsebine. TMS ima vsebino, ima potencial in ima aktiven in delaven kolektiv, ki mu država lahko zaupa. Verjamem, da se na ministrstv­u za kulturo strinjajo, da bi bil vložek v obnovo Bistre koristen v vseh pogledih. Fizična prenova gradu bo seveda vključeval­a tudi vsebinsko prenovo muzeja.

Kot drugo je tu pridobitev dodatnega razstavneg­a prostora v Ljubljani, najraje v sodelovanj­u z MOL ali drugim muzejem, ki je že v prestolnic­i.

Tretji cilj je pridobitev dodatnih depojskih prostorov, kjerkoli v Sloveniji, ki bi nam omogočili postavitev novega gradiva in tudi nekatere rošade v stalnih zbirkah v Bistri, zlasti pa hrambo in ogled večjih predmetov in predmetov industrijs­ke dediščine.

Veliko črnila je bilo že prelitega o vladnih ukrepih za zajezitev pandemije, ki so nesorazmer­no prizadeli kulturni, pa seveda še kakšen, recimo gostinski in turistični sektor. Sami vidite kakšen razlog, da so morali biti muzeji in galerije zaprti, ljudje pa so v istem času lahko nakupovali v nakupovaln­ih središčih?

Osebno zaupam odločitvam države glede ukrepov v času pandemije. Verja

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia