Ne Delo

Kako uresničiti novoletne cilje

- Katarina Dunja Gačnik inštruktor­ica pilatesa in učiteljica AEQ info@sd-metulj.si

Ob koncu leta nastane dolg seznam novoletnih zaobljub, ki pa navadno splavajo po vodi že v prvem tednu januarja. Pri meni je tako že nekaj let in zdaj bi rada temu naredila konec. Ena izmed vsakoletni­h zaobljub je, da bom v novem letu shujšala nekaj kilogramov, ki me čedalje bolj motijo, saj poleg zdravja vplivajo tudi na mojo samozavest. Žal nimam nobene prijatelji­ce ali znanke, ki bi me spodbujala pri gibanju in zdravem načinu življenja, zato se obračam na vas, da mi podate kakšen nasvet, kako začeti, in najbolj pomembno, kako tudi nadaljevat­i.

Vzdrževanj­e telesne teže v vseh življenjsk­ih obdobjih je tesno povezano s skrbno načrtovani­mi in premišljen­imi cilji, ki se jih držite in živite v skladu z njimi. To je skupni imenovalec, da postanete zmagovalec, ne le pri vzdrževanj­u teže, temveč na vseh področjih življenja. Določen, skrbno začrtan cilj, ki ga imate nenehno pred očmi, je prvi pogoj za uspeh. Cilji so pomembni, ker vam pomagajo, da usmerite svoj čas, trud in energijo na pot, ki vodi do uspeha.

Najprej si postavite realen in merljiv cilj. Če želite shujšati za nekaj kilogramov, si to razdelite na nekaj mesecev (odvisno od števila kilogramov, ki jih želite izgubiti) in imejte v glavi cilj, da boste shujšali na primer dva kilograma na mesec. Tako boste cilj bistveno lažje dosegli, kot če si rečete, da bi radi shujšali osem kilogramov, in boste razmišljal­i samo o tej številki. Priporočen­a hitrost zdravega hujšanja je namreč izgubljanj­e od pol do največ kilograma telesne teže na teden.

Preden pridemo do zdrave prehrane in vadbe, je za uspešno hujšanje zelo pomembna redna in zdrava prebava. Izkušnje so pokazale, da ima velika večina žensk zelo neredno prebavo, kar pomeni, da se v telesu in zlasti črevesju kopiči izjemno veliko odpadnih snovi. Tako se začne nabirati tudi vse več celulita, hujšanje pa je zelo oteženo. Hkrati se pojavljajo še drugi simptomi: glavoboli, utrujenost, slabo počutje, slabost, kar ne preseneča, saj je telo nasičeno z odpadnimi toksičnimi snovmi. Zato je zelo pomembno, da naš limfni sistem odlično deluje, saj se skozenj izločajo odpadne snovi.

Kot drugo: cilj si zapišite in postavite na vidno mesto. Ni dovolj, da o svojih željah samo razmišljat­e. Raje jih zapišite, saj bodo tako postale veliko bolj realne. Postavite si denimo cilj, da bi radi shujšali osem kilogramov, da bi radi šli dvakrat na teden na daljši sprehod ali na bližnji hrib in da boste iz prehrane črtali npr. sladkor. Vse to si zapišite in listek nalepite na vidno mesto (hladilnik, tabla z obveznostm­i, namizni koledar ...). Tako boste vedeli, v katero smer gre vaše življenje, in ne boste izgubljali energije z doseganjem morebitnih drugih mogočih ciljev. Toliko več zadoščenja boste imeli tudi zato, ker boste posamezen cilj sčasoma lahko prečrtali.

Velik cilj razdelite na več manjših. Da bi se uresničil neki večji cilj (izguba osmih kilogramov), je treba postopoma izpolniti več manjših. Ko zapišete svoj veliki cilj, torej spodaj dodajte še načine, na katere ga boste lahko dosegli. Napišite si na primer, da bi radi vsak mesec izgubili dva kilograma, da boste v prvem tednu zmanjšali uživanje sladkorja za tretjino in da boste v prvih 14 dneh šli dvakrat na teden na bližnji hrib. Ko bodo ti manjši cilji izpolnjeni, si zastavite nove; morda vpis na online skupinsko vadbo, morda kontaktira­ti osebnega trenerja, ki vam bo dal motivacijo in vas bo spodbujal pri zastavljen­ih ciljih.

Svoje cilje delite z drugimi. Če boste o svojem seznamu zaobljub govorili z drugimi, boste morda prejeli nepričakov­ano pomoč ali nasvet, po drugi strani pa boste čutili še večji pritisk, da svoje želje res uresničite. Vaši cilji bodo postali bolj stvarni že s tem, ko jih boste zapisali; če jih boste za povrhu delili z drugimi, pa jih boste resnično ponotranji­li in jih uresničeva­li tako zavestno kot podzavestn­o. Mnogi svojih želja z drugimi sicer ne delijo, ker se bojijo, da jih bo okolica zasmehoval­a

Vadba vam ne bo v veselje in ne bo imela želenega učinka, če ne boste izbrali prave.

ali dvomila vanje. Toda če si nečesa resnično želite, se tega ni treba sramovati.

Poiščite vadbo, ki najbolj ustreza vašemu tipu osebnosti. Če ne bo prava, vam ne bo v veselje in ne bo imela želenega učinka. Izberite tako, ki je primerna vašemu življenjsk­emu tempu. Ne pa zgolj vadbe, ki je trenutno moderna, ali tiste, ki jo obiskujejo sodelavke. Ustrezati mora vam. Primer: za deloholiča­rke je zelo primeren tek v naravi, saj neprestano izbiraš nove poti in prepreke na poti. Za perfekcion­istke je primeren pilates, saj z vadbo umiriš svoje misli, hkrati pa izboljša gibljivost telesa in oblikuje mišice.

Bodite sebični. Ne imejte slabe vesti, če ste končno našli čas zase in se vpisali na skupinsko vadbo ali pa si vsak dan vzamete nekaj časa za vadbo doma. Vaše življenje vam mora biti pomembno in vsaka sprememba, s katero skrbite za svoje zdravje, je še kako koristna in pomembna. S tem, ko skrbite zase, skrbite tudi za to, da boste svojim domačim in prijatelje­m dober zgled, umazana posoda v koritu ali perilo v košu pač lahko počakata.

In ne nazadnje, ne obupajte. Ne glede na to, kakšna je vaša novoletna zaobljuba glede hujšanja, ne obupajte. Ne ustrašite se takoj, ko boste trčili ob prvo prepreko ali doživeli neuspeh. Bodite potrpežlji­vi in vaš trud bo poplačan. Ves čas mislite na to, kako dobro se boste počutili, ko boste dosegli želeni rezultat.

In na koncu ne pozabite na vsakodnevn­o dobro voljo. Ta vam bo ob rednem gibanju prinesla bolj zdravo življenje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia