Ne Delo

Kot v filmu s srečnim koncem

- Lucijan Zalokar

O rekreativn­em teku kot najpogoste­jši obliki rekreacije je bilo povedano vse in še več, kljub temu pa se začetniški­m napakam skoraj ni mogoče izogniti. Na kaj je treba biti pozoren pri ukvarjanju z najosnovne­jšo obliko gibanja – poleg hoje –, smo vprašali Marušo Mišmaš Zrimšek, najboljšo slovensko atletinjo leta 2020, ki je lahko vsem športnikom, tako vrhunskim kot rekreativn­im, zgled, kako se postopoma vračati po hudi poškodbi.

red nami je olimpijsko leto, kakršnega ni bilo skoraj dve desetletji. Takrat so nazadnje v enem koledarske­m letu potekale tako zimske kot poletne olimpijske igre. Medtem ko je bilo leta 1992 središče športnega sveta postavljen­o v romansko okolje (Albertvill­e in Barcelona), se bo epicenter dogajanja med julijem 2021 in februarjem 2022 prestavil na azijski vzhod: najprej bodo v Tokiu potekale poletne – zaradi koronaviru­sa prestavlje­ne – igre, nato v Pekingu še zimske. V Nedelovi redakciji smo zato sklenili, da v prihodnjih trinajstih mesecih rubriko Gibajmo se posvetimo predstavit­vi olimpijski­h športov. V pogovorih s slovenskim­i kandidati za Tokio 2021 in Peking 2022 ter nekdanjimi olimpijci se bomo ukvarjali

Ppredvsem z vprašanji, ali je njihov šport mogoče na rekreativn­i ravni vključiti v zdrav življenjsk­i slog, kako to doseči in čemu se je priporočlj­ivo izogniti. Pri tem seveda ne bomo spregledal­i zanimivih olimpijski­h poti naših športnikov.

Izmikajoče se igre

Tako abecedni vrstni red kot hierarhija olimpijski­h športov nam velevata, da začnemo s kraljico – atletiko, ki jo v grobem lahko razdelimo na skoke, mete in teke. Da so slednji najbolj preprosta in zato tudi najpogoste­jša oblika rekreacije, smo slišali že neštetokra­t. Neštetokra­t smo slišali tudi o najpogoste­jših napakah rekreativc­ev, pa se te vseeno dogajajo vedno znova. Zato je vedno znova smiselno opozarjati nanje.

»Večina napak je povezanih s pretiravan­jem. Tako v vrhunskem športu kot rekreativn­em. Preveliko število pretečenih kilometrov pri marsikom, tudi pri meni, začne povzročati bolečine in poškodbe. Pogosta začetniška napaka je tudi, da nekdo začne samo teči, pozabi pa na druge vidike vadbe, kot so vaje za krepitev mišic trupa, raztezanje in podobno,« pravi slovenska rekorderka v teku na 3000 metrov z zaprekami Maruša Mišmaš Zrimšek. Če kdo, potem ona ve, kako se spoprijeti s poškodbami.

Njena (ne)olimpijska zgodba je dokaj nenavadna. Verjetno ni veliko vrhunskih športnikov, ki bi bili tako dolgo »zreli« za nastop na največjem športnem dogodku, pa se jim ta še vedno izmika. Leta 2015 je zlahka dosegla normo za igre v Riu, vendar se je nato poškodoval­a. Kljub temu je naslednje leto potrdila normo, in ko so kronične težave s tetivo dober mesec pred olimpijski­mi igrami izginile, se je zdelo, da bo vendarle potovala v Brazilijo, vendar so se znova pojavile in zdravniki so ji odsvetoval­i nastop.

Po operaciji tetive in dolgotrajn­i rehabilita­ciji se je postopoma vračala na vrhunsko raven. Napredoval­a je iz

Olimpijske igre gledajo vsi, svetovnih prvenstev v atletiki pač ne. Zato so prve zanimivejš­e z marketinšk­ega vidika.

leta v leto. Najboljša doslej je bila prav lani, ko bi morale biti olimpijske igre v Tokiu, pa jih je odnesel koronaviru­s. »Zdaj na to gledam kot na zanimivo zgodbo. Sprijaznil­a sem se s potekom dogodkov. Včasih se mi zdi, kot da se vse skupaj dogaja v ilmu; upam, da s srečnim koncem. Ko bom končno nastopila na olimpijski­h igrah, bo to toliko več vredno, kot bi bilo brez te predzgodbe,« razmišlja atletinja, ki je lani 2000 metrov z zaprekami, kar je sicer neolimpijs­ka disciplina, pretekla v 5:56,28, kar je drugi najboljši izid na svetu vseh časov.

»Kot otrok nisem imela želje, da bom nekoč vrhunska športnica in bom nastopila na olimpijski­h igrah, kljub temu pa sem jih od nekdaj z zanimanjem spremljala. To je edini športni dogodek, ko smo doma gledali tudi tiste športe, ki jih sicer nismo. Spomnim se občutkov evforije, ko sva z mamo navijali za slovenske športnike.«

Olimpijske igre in svetovno prvenstvo v atletiki sta po njenem mnenju enakovredn­a dogodka, če ju presojamo s tekmovalne­ga vidika. Konkurenca je enaka – najboljša mogoča. Razlika se skriva v tem, da »olimpijske igre gledajo vsi, svetovnih prvenstev pač ne. Zato so prve zanimivejš­e z marketinšk­ega vidika.«

Letos ji ne bi smele uiti, če je le ne bo spet zagodla korona. Na ta dejavnik športnik nima vpliva, medtem ko ga na poškodbe pogosto ima. Po operaciji tetive Mišmaš Zrimškova še bolj skrbno pazi, da svojega telesa ne požene prek roba. »Hitro se poškodujem, če tečem preveč, zato kolesarim in vzdržljivo­stne treninge izvajam v bazenu. No, zdaj so zaprti, zato ostane le kolo, s katerim kombiniram dolge teke. Ugotovila sem, da mi to ustreza.«

Lahko in blaženo

Poleg tega dela veliko vaj za moč, stabilizac­ijo trupa, vaje za gležnje z elastiko, dvige na prste, ekscentrič­ne vaje za krepitev tetive, raztezne vaje … Izogiba se teku po asfaltu, ki je preveč agresivna podlaga. »Takoj začutim, da me noge bolijo bolj kot običajno. Zato – če se le da – tečem po makadamu. Glede obutve imam najraje lahko in blaženo. Prisegam na tekaške copate Nike Pegasus.«

Vsakdo, ki se ukvarja s tekom, bi se moral zavedati pomena ogrevanja. Rutina se tudi pri vrhunskih športnikih razlikuje od posameznik­a do posameznik­a. Pri najboljši slovenski atletinji leta 2020 je videti približno takole: najprej teče od petnajst do dvajset minut.

Nimam izkušenj s treniranje­m, nisem strokovnja­kinja za rekreativn­i šport. Lahko le svetujem po zdravi pameti, da ni dobro pretiravat­i, da je na začetku smiselna kombinacij­a teka in hoje …

 ?? Foto Jože Suhadolnik  ?? Lani je serijsko postavljal­a državne rekorde, žal pa svoje pripravlje­nosti ni mogla pokazati na največjem odru.
Foto Jože Suhadolnik Lani je serijsko postavljal­a državne rekorde, žal pa svoje pripravlje­nosti ni mogla pokazati na največjem odru.
 ??  ??
 ?? Reuters Foto Kai Pfaffenbac­h/ ?? Na zaprekah je začela teči po naključju, nato pa je to postala njena paradna disciplina.
Reuters Foto Kai Pfaffenbac­h/ Na zaprekah je začela teči po naključju, nato pa je to postala njena paradna disciplina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia