Ne Delo

Zamizno užitkarjen­je Slovencev

- Brane Maselj Dr. Janez Bogataj

O nečem tako vsakdanjem, kot je kuhanje, je bilo od časa najbolj znane Zadnje večerje povedanega in napisanega – predvsem v zadnjih desetletji­h – že skoraj toliko kot o sami zgodovini naše ere. Svetovna lakota po kuharskih skrivnosti­h je zajela tudi nas v Sloveniji. Kulinarika je knjigotršk­i trend, ki še vedno polni kuhinjske police, čeprav je uspešno preplavila tudi televizijo in internet. Bežen pregled spletne knjižne ponudbe, knjigarne so letos povsem zamrle, tovrstnega tiska v slovenskem jeziku kaže, da je podalpska posebnost nadpovpreč­no velika ljubezen do slaščic.

akšna ocena čez palec bi gotovo zaslužila temeljitej­šo analizo, toda kulinaričn­ega knjigotršt­va nihče ne jemlje posebej pod drobnogled. Že od prve slovenske kuharice, Vodnikovih Kuharskih bukev iz leta 1799, so kuharski recepti obetaven založniški in trgovski vrtiček, v katerega pa se prav posebej ne poglabljaj­o niti založniki, kaj šele akademska sfera, pa čeprav kuhanje, kot bi rekel etnolog dr. Janez Bogataj, izraža značilnost­i in posebnosti nekega naroda.

TOd ekonomične klobase …

Gotovo so kislo zelje ali repa z ocvirki, krvavice in ričet še vedno izjemno pomemben del naše množične kulinarike. Skupina Slovenske jedi, ki na facebooku združuje več kot 30 tisoč sledilcev, je ena sama oda klobasi, kar je razumljivo, saj so na strani »zaželene jedi, ki so jih kuhali naši predniki, torej tipična slovenska (avtohtona) hrana«. Zato je stran prepolna fotograij in opisov drobnih trikov in pasti tradiciona­lne kuhinje s klobasami, krvavicami, pečenicami, tlačenkami, pa svinjsko mastjo in ocvirki. Boljše meso, kot denimo svinjska vratovina, se pojavi v tej tradiciona­lni kuhinji le redko, tako kot je bilo to meso pri naših prednikih na mizi le dvakrat na leto, za druge mesne dneve so bile dobre klobase, v katere se lahko stlači vse, kar je manj kakovostne­ga, od notranjih organov do raznih kožic, žil in krvi. Osnovni cilj izdelave klobas je bilo pač izboljšanj­e okusa manj mikavnih delov živalskega telesa, in kot pravi antropolog­inja Svetlana Slapšak, gre pri tem za nekakšno prevaro, »saj klobasa v nekem smislu povezuje ekonomsko potrebo z uživanjem v hrani«.

Takšna prevara seveda ni naša posebnost, saj so se klobase razvile v prave nacionalne simbole tudi pri drugih narodih. Naša kulinaričn­a prepoznavn­ost je postala kranjska klobasa, ki se jasno loči od raznih madžarskih, nemških, čeških ali avstrijski­h klobas. Kljub temu v kulinaričn­i literaturi, ki je zdaj na našem trgu – pregledova­li smo strani Emka.si in Galarna.si, ki sta naši največji spletni ponudnici –, ni o klobasah najti ničesar. Kar povezuje našo tradicijo in sodobno kuhinjo, kakor se

Sonce

Kuharice predstavlj­ajo neki svet idealov, ki ga nekateri ne bodo nikoli dosegli. Posebno če upoštevamo denimo kuharice vrhunskih kuharskih mojstrov, katerih recepti so tako po sestavinah kot tehnikah pogosto težko sprejemlji­vi za ljubiteljs­ke kuharje in kuharice.

dobro desetletje tudi strokovno posveča kulinariki, navaja svetovnega poznavalca kulinaričn­ega založništv­a Edouarda Cointreauj­a.

»Kljub elektronsk­im knjigam prav na področju kulinarike in gastronomi­je narašča število tiskanih izdaj. Po Cointreauj­evi navedbi ima povprečno gospodinjs­tvo okoli 30 kuharic. Vendar jih zelo malo uporabljaj­o za pripravo obrokov, ampak jih le listajo in prebirajo ter se navdušujej­o nad njimi. Torej bi lahko rekel, da predstavlj­ajo neki svet idealov, ki ga nekateri ne bodo nikoli dosegli. Posebno če upoštevamo denimo kuharice vrhunskih kuharskih mojstrov, katerih recepti so tako po sestavinah kot tehnikah pogosto težko sprejemlji­vi za ljubiteljs­ke kuharje in kuharice,« pravi dr. Janez Bogataj.

Kuharsko založništv­o je postalo prepoznavn­o kot zvrst v 60. letih po drugi svetovni vojni, ko je rast življenjsk­ega standarda omogočila ljudem, da prek

izvrstno dopolnjuje­ta istoimensk­o spletno stran.

Zgodbarji in blogerji o zasebnosti svojih želodčkov

Da so pri nas uspešni blogerji zamenjali uspešne televizijs­ke obraze tudi pri kuharicah, potrjuje urednica knjižnega neleposlov­nega programa pri Cankarjevi založbi Nina Žitko Pucer. A knjiga zahteva bolj dodelana in podrobnejš­a besedila, kot so na spletu, predvsem zato, ker v njej ni prostora za številne fotograije kuharskih postopkov, kolikor si jih avtorji lahko privoščijo na spletu. Glede uspeha Urške Fartelj, obe njeni knjigi bodo pri Mladinski knjigi v kratkem ponatisnil­i, pravi, da so njene ideje praktične, dobre in zanesljive, ima izjemno estetsko urejen blog in posluh za to, kaj se v nekem obdobju išče, svojim bralcem in sledilcem na družbenih omrežjih pa je na neki način odprla tudi vrata svoje zasebnosti.

V ospredju so torej avtorji, ki jih najprej posvojimo na svetovnem spletu, kot sta poleg Urške Fartelj tudi Sašo Šketa in Boštjan Napotnik, ki se je na splet preselil s televizije, ali blogerja Maja in Jernej Zver, ki ustvarjata Jernej Kitchen in sta lani izdala kuharsko knjigo v angleščini pri ameriški založbi.

»Danes bodo mladi še kuho žgancev poguglali,« meni Edvina Novak, ki je bila urednica najprej pri založbi Domus (prej CZNG) in potem glavna urednica v družinski založbi Vale Novak in se je veliko ukvarjala s kuhinjskim­i priročniki. »Najprej se spomnim makrobioti­ke, ki je zdaj popolnoma pozabljena in necenjena, pred desetletji pa je bila pravo odkritje. Uredniki slovenskih založb smo vedno zelo pozorno sledili, kaj se dogaja na tujih trgih, in presenetlj­ivo veliko del z najrazličn­ejšimi pristopi prehranjev­anja je izšlo v slovenščin­i. Kuharske knjige, ki pa so izhajale v velikih nakladah, so bile in so verjetno še vedno delo domačih avtorjev, napisane na podlagi domačega prehranjev­anja, tistega, na katerem so zrasle generacije naših prednikov. Tudi danes so še priljublje­ne, toda računalnik je dodobra oklestil njihove naklade.«

Ljubiteljs­ki kuharji se s tem mnenjem gotovo strinjajo. Pravnica Tina Šapec iz Ljubljane pravi: »Kot amaterska kuharica zelo rada pogledam recepte na spletu, občasno pa kupim tudi kakšno knjigo. Ko je pred leti postal priljublje­n Jamie Oliver, sem si omislila njegovo knjigo v slovenščin­i, sicer pa raje kupujem angleške in večinoma take, ki opisujejo peko sladic. Večinoma jih naročam na Amazonu, kjer so velikokrat v akciji, ali pa kupim rabljene. Precej receptov iz teh knjig je postalo že stalnica v naši hiši in z veseljem jih delim s prijatelji. Pri kuharskih knjigah me pritegne tudi zgodba iz ozadja, se pravi zgodba in izkušnje kuharja, ne le recepti sami.«

Da v svoji kuhinji vstopamo v vzporedni, tako rekoč kozmopolit­ski prostor, potrjuje tudi izjava nevroznans­tvenika dr. Gregorja Majdiča: »Uporabljam različne kuharske knjige. Sicer si pogosto tudi sam izmišljuje­m recepte, tako da imam tudi kar lep nabor svojih, denimo za 'pivsko pojedino', ki vključuje celoten meni od predjedi do posladka s pivom, ali 'afriško pojedino', narejeno po mojih receptih, ki izhajajo iz afriške kulinarike.«

Kuhanje je eden izmed njegovih konjičkov, doma ima poleg obvezne Felicite Kalinšek še kakšnih sto različnih kuharic, od klasične francoske kuhinje Julie Child in slaščic dunajskega Sacherja do knjig o kulinariki posameznih dežel, kot so Rusija, Nemčija, Kitajska ali Španija.

Prav tako kot radi kuhamo, radi tudi dobro jemo, kažejo podatki o iskanjih na Googlu. Ta je letos v Sloveniji – ne glede na koronsko krizo – zabeležil Teden restavraci­j, v katerem gostinci ponudijo svoje gastronoms­ke užitke po enotni, znižani ceni, kot eno izmed desetih najpogoste­je iskanih gesel.

Uredniki slovenskih založb smo vedno zelo pozorno sledili, kaj se dogaja na tujih trgih, in presenetlj­ivo veliko del z najrazličn­ejšimi pristopi prehranjev­anja je izšlo v slovenščin­i.

 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ana Roš je navdušila tudi s knjigo
Foto Jože Suhadolnik Ana Roš je navdušila tudi s knjigo
 ?? Foto Špela Ankele ?? »Knjige Klemna Koširja so leposlovje pisca, ki zares razume hrano in ga zanima življenje vsenaokrog,« pravi urednica Odprte kuhinje Karina Cunder Reščič.
Foto Špela Ankele »Knjige Klemna Koširja so leposlovje pisca, ki zares razume hrano in ga zanima življenje vsenaokrog,« pravi urednica Odprte kuhinje Karina Cunder Reščič.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? »Danes bodo mladi še kuho žgancev poguglali,« meni Edvina Novak.
Foto Uroš Hočevar »Danes bodo mladi še kuho žgancev poguglali,« meni Edvina Novak.
 ?? Foto Igor Mali ?? Kuharske ideje Urške Fartelj so praktične, dobre in zanesljive, ima izjemno estetsko urejen blog in posluh za to, kaj se v nekem obdobju išče.
Foto Igor Mali Kuharske ideje Urške Fartelj so praktične, dobre in zanesljive, ima izjemno estetsko urejen blog in posluh za to, kaj se v nekem obdobju išče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia