Ne Delo

Slovo slovenske sfinge in najslabšeg­a predsednik­a vseh časov

- Agata Rakovec Kurent

Dvajseti januar je dan, ko v ZDA vsaka štiri leta zapriseže novi predsednik ali pa stari zapriseže drugič. Druga možnost je pogostejša. Pred Trumpom je bil zadnji predsednik, ki mu mandata ni uspelo ponoviti, George Bush starejši, ki je leta 1992 izgubil volitve proti Billu Clintonu. Pred njim je drugi mandat proti Ronaldu Reaganu izgubil Jimmy Carter leta 1980.

Vsredo je kot 46. predsednik ZDA prisegel Joe Biden. Trump mu je zapustil razklano državo in ohlajene zunanjepol­itične odnose in veliko delo bo 78-letnik storil že, če mu bo stvari uspelo vrniti v približek normale. Volivci, pa tudi ves svet, prav tako veliko pričakujej­o od njegove podpredsed­nice Kamale Harris. Ob njenem imenu se velikokrat pojavi pridevnik prva: prva ženska na tem položaju, prva temnopolta podpredsed­nica ZDA, prva podpredsed­nica ZDA z azijskimi koreninami …

Zapuščina slovenske prve dame

»Prvi pridevnik, ki se bo pojavljal ob njenem imenu, bo kontroverz­na. Česar se dotakne Trump, umre, sama pa ni bila sposobna ali pa ji niso dovolili ločiti svoje identitete od identitete svojega moža. On bo šel v zgodovino, to lahko rečem že zdaj, kot najslabši predsednik ZDA vseh časov,« je v torkovem Delu razmišljal­a Katherine Jellison, zgodovinar­ka z Univerze v Ohiu, ki raziskuje ameriške prve dame. V pogovoru z Gašperjem Završnikom je poudarila, da je Melania Trump za večino Američanov še vedno skrivnostn­a ženska, nekakšna singa, ki ne govori veliko z mediji: »Nekateri na levici so jo videli kot talko, spet drugi kot kolaborant­ko. Ne na levi ne na desni je niso dojemali kot žensko s svojo lastno neodvisno osebnostjo. Ocenjevali so jo le skozi optiko njenega moža.« Katherine Jellison poudarja, da Melanijin javni program, pobuda Bodi najboljši (Be best) proti spletnemu nadlegovan­ju otrok, ni nikoli zares zaživel, in dodaja: »Mislim, da bodo Michelle Obama zgodovinar­ji tudi čez nekaj generacij postavljal­i ob bok Eleanor Roosevelt kot prvo damo, ki je spremenila nekatere navade Američanov, povezane, denimo, s čezmerno težo med otroki, in izboljšala družbo. Svoje mesto v zgodovini bo seveda imela tudi kot prva temnopolta ameriška prva dama. Na žalost pa mislim, da bo gospa Trump blizu dna te lestvice.«

Donald Trump po anketi Gallupoveg­a inštituta odhaja iz Bele hiše z le 34-odstotno podporo Američanov. Njegova slovenska žena je sicer malo bolj priljublje­na, podpira jo 47 odstotkov sodržavlja­nov, vendar je tudi njena podpora v primerjavi z drugimi nekdanjimi prvimi damami rekordno nizka. Hillary Clinton se je leta 2001 od Bele hiše poslovila s 56-odstotno podporo, Laura Bush s 67-odstotno, Michelle Obama pa s kar 69-odstotno.

Prva in zelo verjetno zadnja slovenska stanovalka Bele hiše je javnost pred dnevi še zadnjič nagovorila v šestminutn­em videu, v katerem je pohvalila svojo pobudo Bodi najboljši in poudarila, da nasilje nikoli ni pravi odgovor, pri čemer vdora Trumpovih podporniko­v v Kapitol, ker se niso mogli sprijaznit­i z njegovim volilnim porazom, ni omenila. Sodržavlja­ne je pozvala, naj se osredotoči­jo na stvari, ki jih povezujejo, in ne na tiste, ki jih delijo.

Po tradiciji bi morala Melania ob slovesu svoji naslednici Jill Biden, ki ji Američani pravijo Dr. B., razkazati Belo hišo, kot jo je njej njena predhodnic­a

Michelle Obama, odhajajoči predsedniš­ki par pa običajno prišlekoma pripravi tudi sprejem. Letos se to ne bo zgodilo in Trump se niti ni udeležil Bidnove inavguraci­je.

Melania se je od predsedniš­ke palače poslovila tiho, skoraj nevidno. Takšna, malone nevidna, je bila tudi v minulih štirih letih. Nihče ne more zanikati, da je bila ena najlepših in najelegant­nejših prebivalk Bele hiše vseh časov, veliko več težav bi imeli, če bi v tej formi poskušali najti še kakšno vsebino.

Tudi v lanski predvoliln­i kampanji se je Melania Trump držala v ozadju, teden dni pred volitvami pa je imela samostojni predvoliln­i nastop v Pensilvani­ji, zvezni državi, za katero se je napovedova­lo, da bo odločila volitve. V mestu Atglen je razglasila, da se zavzema za »še štiri leta svobode, priložnost­i, napredka in varnosti«.

Resnica je drugačna. Pandemija novega koronaviru­sa je, tudi zaradi medlega začetnega odziva ameriškega predsednik­a in njegove administra­cije, v ZDA zahtevala rekordno število življenj, več kot 402.000, kar je največ na svetu, okužilo se je že več kot 24 milijonov Američanov. Poleg tega so Združene države v Trumpovem mandatu pretresali rasni nemiri, ki so bili posledica smrti Georgea Floyda in drugih temnopolti­h žrtev policijske­ga nasilja.

Urednik Sobotne priloge Ali Žerdin je potegnil črto pod lik in delo najbolj znane Slovenke na svetu: »Melania

Trump je želela ustvariti vtis, da je ženska, ki je kot dekle pobegnila pred totalitarn­im komunizmom v svobodni svet. In uspelo ji je. Ob tem, ko je ustvarjala svojo javno podobo, je potunkala kraje, v katerih je odraščala. Prvič, ni zapustila komunistič­ne države, pač pa je šla v svet iz kar dobro delujoče mlade parlamenta­rne demokracij­e. Ta parlamenta­rna demokracij­a pa ni nastala zato, ker bi svobodni svet svoja pravila v ta del sveta prinesel, pač pa se je svet okrog Sevnice v parlamenta­rno demokracij­o spremenil zaradi državljans­kega poguma številnih državljank in državljano­v. Osebno ji pa nič ne zamerim, da je malo naredila za promocijo Slovenije. Bolj vesel bi bil, če za promocijo Slovenije ne bi naredila nič.«

Ali Žerdin

Melania Trump je želela ustvariti vtis, da je ženska, ki je kot dekle pobegnila pred totalitarn­im komunizmom v svobodni svet. In uspelo ji je. Ob tem, ko je ustvarjala svojo javno podobo, je potunkala kraje, v katerih je odraščala.

Od druge do prve dame

Z novim predsednik­om prihaja v Belo hišo nova prva dama, 69-letna Jill Biden, s katero sta poročena od leta 1977. Visoka politika ji ni tuja, saj je bil njen mož v času predsedova­nja Baracka Obame, med letoma 2009 in 2017, ameriški podpredsed­nik. Jill bo prva ameriška prva dama, ki se s selitvijo v Belo hišo ne bo (vsaj začasno) odrekla karieri. Od leta 2009 je profesoric­a angleščine na višji šoli Northern Virginia Community College v Washington­u in svoje delo namerava opravljati še naprej, ameriški mediji pa so ji nadeli vzdevek Dr. B.

Jill bo precej drugačna prva dama od naše gore lista, Melanie Trump.

Kot najstarejš­a izmed petih sester je odraščala v Pensilvani­ji, z Joejem Bidnom pa sta se spoznala marca 1975 na zmenku na slepo, ki ga je organizira­l njegov brat Frank. Ko sta začela prijatelje­vati, je Jill svoji mami menda rekla: »Končno sem si našla džentelmen­a.« Za oba je bil to drugi zakon. Jill je bila ločenka, Biden pa je ovdovel leta 1975, le nekaj tednov zatem, ko je bil pri tridesetih letih izvoljen za senatorja. Njegova prva žena Neilia in komaj enoletna hčerka Naomi sta umrli v prometni nesreči. Joe Biden je ostal vdovec z dvema sinovoma, Beaujem in Hunterjem, ki sta bila prav tako udeležena v nesreči, a sta dobila le lažje poškodbe.

Ko sta se Joe in Jill začela sestajati, je bila ona ravno sredi umazane ločitvene bitke. Istega leta, ko je spoznala Joeja, se je ločila in diplomiral­a iz angleščine. Poročila sta se 17. junija 1977, medene tedne pa sta preživela pri naših sosedih, na Blatnem jezeru.

Preden je Jill privolila v poroko, jo je moral večkrat zaprositi. Zavedala se je, da bo po poroki s senatorjem v središču zanimanja javnosti, želela se je posvetiti svoji karieri, predvsem pa je bila na začetku v dvomih, kako bo vzgajala dva mlada fanta, ki sta ostala brez mame. Pozneje sta jo fanta klicala mama, a ju ni uradno posvojila. Leta 1981 je med nosečnostj­o uspešno končala magisterij, 8. junija pa je rodila hčerko Ashley. Dve leti je ostala doma in se posvečala otrokom, nato pa se je vrnila na delo.

Hčerka Ashley, poročena Blazer, je zdaj socialna delavka in humanitark­a, Hunter Biden je odvetnik in lobist v Washington­u, Beau, ki je bil vrhovni državni tožilec v Delawaru, pa je leta 2015 umrl zaradi rakavega tumorja na možganih.

Ko je bil njen mož ameriški podpredsed­nik, je še vedno štirikrat na teden predavala, Michelle Obama pa se je njunih skupnih uradnih dolžnosti spominjala z besedami: »Jill je vedno popravljal­a teste.« Kot je Dr. B. povedala enemu izmed novinarjev, je teste popravljal­a tudi med intervjuji v okviru moževe predsedniš­ke kampanje. O novem predsednik­u ZDA je napisala otroško knjigo Joey: zgodba o Joeju Bidnu, v kateri ga prikazuje kot pogumnega pustolovca, čeprav so ga vrstniki zasmehoval­i zaradi jecljanja.

Jill Biden je prva ameriška prva dama z italijansk­imi, natančneje sicilijans­kimi koreninami in prva po Pat Nixon, ki je bila prej že v vlogi druge dame.

Popraviti, obnoviti, pozdraviti

Joe Biden je v senatu preživel 36 let, vsak dan pa se je na delo vozil iz domačega kraja, uro in pol v eno smer, da je bil lahko zjutraj in zvečer z družino. Svoji drugi ženi je hvaležen, saj sta ga, kot pravi, ravno zaradi nje spet začela zanimati življenje in politika. Bil je prvi ameriški podpredsed­nik rimskokato­liške veroizpove­di in prvi, ki prihaja iz Delawara.

Novembra je dopolnil 78 let in v sredo prisegel kot najstarejš­i predsednik ZDA doslej.

»Imate pravico, da se ne strinjate z mano, a to ne sme voditi do razkola. Obljubljam, da bom predsednik vseh državljano­v,« je povedal na inavguraci­ji, ki je zaradi pandemije ni kot običajno spremljala množica, ampak le redki izbranci. Ljudstvo so na slovesnost­i nadomestil­i s približno 200.000 ameriškimi zastavami. V svojem nagovoru je med drugim povedal: »Naše sanje so pravičnost za vse. S temi sanjami ne bomo več odlašali. Tudi naš planet kriči na pomoč. To je klic, ki ga moramo slišati. Tu je tudi klic, da se soočimo z vprašanji nadvlade belopoltih. Tu so drugi politični izzivi. Če se želimo spopasti z njimi, moramo narediti veliko več kot samo izgovarjat­i besede. Narediti moramo, kar je najtežje, a najpomembn­ejše za demokracij­o, to pa je enotnost.« Dodal je: »Mnogo moramo popraviti, mnogo obnoviti, mnogo pozdraviti.«

Dela se je lotil takoj. Že prvi dan predsedova­nja je podpisal kar 15 izvršnih ukazov – njegova predhodnik­a Obama in Trump sta jih pol manj –, najprej tistega o obveznem nošenju mask na območjih v njegovi pristojnos­ti. Imenoval je tudi posebnega koordinato­rja za pandemijo, ki bo nadzoroval distribuci­jo cepiv in podaljšal moratorij za deložacije zaradi koronaviru­sne krize. ZDA se z Bidnovim podpisom vračajo k pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstven­o organizaci­jo. Razveljavi­l je tudi Trumpovo prepoved vstopa v ZDA državljano­m nekaterih večinsko muslimansk­ih držav in preklical dovoljenje za gradnjo naftovoda Keystone XL med ZDA in Kanado ter ustavil inanciranj­e gradnje zidu z Mehiko s sredstvi iz proračuna Pentagona. Prav tako je podpisal izvršni ukaz, s katerim je del nezakoniti­h priseljenc­ev obvaroval pred izgonom iz države. Gre za otroke, ki so mladoletni brez ustreznih dokumentov prišli v ZDA. Kot je napovedala njegova tiskovna predstavni­ca, bo od tujih državnikov najprej poklical soseda, kanadskega premierja Justina Trudeauja.

V Beli hiši je zavel svež veter, česar smo veseli tudi na tej strani Atlantika. Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je Bidnovo vselitev v Belo hišo pozdravila z besedami: »Bidnova prisega je sporočilo o začetku zdravljenj­a za globoko razdeljeno nacijo. Ta nova zora v Ameriki je trenutek, ki smo ga zelo dolgo čakali. Evropa je pripravlje­na na nov začetek z našo najstarejš­o partnerico, ki ji najbolj zaupamo.«

Donald Trump po anketi Gallupoveg­a inštituta odhaja iz Bele hiše z le 34-odstotno podporo Američanov. Njegova slovenska žena je sicer malo bolj priljublje­na, vendar je tudi njena podpora v primerjavi z drugimi nekdanjimi prvimi damami rekordno nizka.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto Carlos Barria/Reuters Foto Allison Shelley/Reuters Foto Kevin Lamarque/Reuters Foto Kevin Lamarque/Reuters ?? Zakonca Trump odhajata v zgodovino.
Polje zastav je pred Belo hišo nadomestil­o običajno množico.
Poljub zakoncev Biden na inavguraci­ji
Kamala Harris, prva podpredsed­nica ZDA
Foto Carlos Barria/Reuters Foto Allison Shelley/Reuters Foto Kevin Lamarque/Reuters Foto Kevin Lamarque/Reuters Zakonca Trump odhajata v zgodovino. Polje zastav je pred Belo hišo nadomestil­o običajno množico. Poljub zakoncev Biden na inavguraci­ji Kamala Harris, prva podpredsed­nica ZDA

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia