Ne Delo

Hvala, Donald

- Miha Hočevar

Potem ko je v očeh svetovne javnosti osramočen zapustil Belo hišo, bi bila velika napaka pretvarjan­je, da Donalda Trumpa tam nikoli ni bilo.

Ne bom se dotikal gospodarsk­ih in drugih dosežkov štiriletne­ga mandata 45. predsednik­a Združenih držav Amerike, čeprav jih je gotovo nekaj bilo. Donaldu Trumpu, v miru naj počiva njegova predsedniš­ka doba, čeprav je z njim v Belo hišo prišla prva in morda zadnja Slovenka v zgodovini, bi se veljalo zahvaliti tudi za vse tisto, kar je bilo narobe v časih, ko je zasedal Ovalno pisarno. Njegovi ločevalna politika, zanikanje in potvarjanj­e resnice ter gojenje kulta osebnosti za vsako ceno so z bolečo jasnostjo razgalili številne težave, s katerimi bi se moralo človeštvo soočiti prej ali slej, vendar bi brez njega za ameriškim krmilom morda nekaj časa še tlele pod površjem in naposled izbruhnile še bolj silovito, nenadzorov­ano in usodno. Trumpovo igranje z usodo Amerike in civilizaci­je, kakršno ta čas poznamo, je marsikomu tudi bližje nam nastavilo ogledalo in pokazalo, kako rušilno moč ima lahko posameznik, do česa lahko pripeljejo neprave besede, kako močno na nas vplivajo simboli.

Zgodovina nas uči, da je politični diskurz, podoben Trumpovemu, že pripeljal do morije milijonov ljudi po vsem svetu, a to pot se je končalo, vsaj upati je tako, preden je bilo prepozno. Vdor v ameriški kongres je za seboj pustil pet mrtvih, na srečo pa ni za seboj pustil pokojne simbolno največje demokracij­e na svetu, ki je ta teden obrnila nov list. »Padec Bastilje« zahodnega sveta pred navidezno drhaljo, ki je preveč nazorno izrazila čustva skoraj polovice ameriškega volilnega telesa, bi lahko za seboj potegnil nepredstav­ljive posledice. Po Trumpovem odhodu se ne gre slepiti, da se kaj takšnega ne bi moglo zgoditi v bližnji prihodnost­i. Potem ko je v očeh svetovne javnosti osramočen zapustil Belo hišo, bi bila velika napaka pretvarjan­je, da ga tam nikoli ni bilo. Tako kot prepričanj­e, da bodo izginile vse tegobe tega sveta, če se milijarder­ski dedič in zvezdnik resničnost­nih šovov nikoli več ne bo vrnil v visoko politiko.

Svet se je na glavo obračal pred Trumpom in se bo tudi po njem. Je pa gotovo, da se bo brez njega, ki se je napajal iz nenehnega ustvarjanj­a konfliktov, lažje spet utiril v geopolitič­no elipso večjega sodelovanj­a in sobivanja, ki ju ta čas nujno potrebuje. Tu nastopi 46. predsednik ZDA Joe Biden, ki bi v običajnih razmerah kot 78-letni belopolti moški s skorajda polstoletn­o politično kilometrin­o Ameriki in svetu idejno stežka ponudil kaj novega in svežega ali pa ju navdal z energijo, ki bi zemeljsko občestvo pomagala popeljati do boljšega jutri. Ne nazadnje so tovrstna pričakovan­ja pretirana tudi za precej mlajše politike. Spomnite se, kaj vse naj bi spremenil energični Barack Obama, pa se je njegova osemletna vladavina končala s Trumpovim prihodom na oblast.

Vsak ameriški predsednik, naj si bo rdeč ali moder, je del že nekaj stoletij dobro utečenega ustroja, ki ne prenaša revolucion­arnih odmikov. Za te bo morda nekoč napočil čas, vendar ne zdaj, ko je povsem dovolj, da novega ameriškega predsednik­a sprejemamo z navdušenje­m že, če govori o resnici, spodobnost­i in spoštovanj­u. Ti pojmi, ki bi morali biti osnova domala vsake civilizira­ne komunikaci­je, so bili nekoč morda samoumevni, danes niso več. Tako kot normalnost, ki si jo lahko vsak predstavlj­a drugače. V sedanji politični realnosti je to morda ameriški predsednik, ki se zna pogovarjat­i tudi z drugače mislečimi in jih ne le zmerjati. Takšen, ki oblast razume kot servis, ki državljano­m poskuša omogočiti varno življenje ter udejanjenj­e človeškega in družbenega potenciala, ne pa kot vzvod za uveljavlja­nje lastnih interesov in prevzgojo ljudstva po lastni podobi. Tega ne potrebuje nihče na tej ali drugi strani Atlantika, še najmanj v časih, ko po domovini in svetu kosi smrtonosen virus, ki za seboj pušča gospodarsk­o in socialno opustošenj­e. Izhod se ne kaže v napovedova­nju vojnega stanja nevidnim ali namišljeni­m sovražniko­m, prej v normalnost­i v pomirjujoč­em Bidnovem slogu, po katerem bržkone hrepenijo sleherniki po vsem svetu, že pošteno utrujeni od nenehnega življenja v izrednem stanju.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia