Ne Delo

Od babilona do zlovešče praznine

-

Ker zvarijo le omejene količine tega piva, ki je bilo večkrat ocenjeno kot najboljše na svetu, si doslej lahko prišel v samostan po največ dva zaboja s 24 steklenica­mi le ob vnaprejšnj­em naročilu.

Deset mesecev po prvem zaprtju Bruslja je evropska četrt sredi dneva še vedno zlovešče prazna in le senca same sebe. Namesto nekdanjega vrveža, ko se je na pločnikih drenjala množica ljudi in je bil na ulicah cel babilon jezikov, je videti le kakšnega mimoidočeg­a ali kolesarja. Normalen ritem se zdi kot daljni spomin. Le demonstrac­ije različnih skupin na Schumanove­m krožišču so ostale eden od redkih preostalih delov nekdanje klasike. Nikogar ne muči iskanje parkirnega prostora. Veliko ploščad pred evropskim parlamento­m zasedajo mladi rolkarji. Hoteli so zaprti ali dolge mesece skoraj brez gostov.

Na znamenitih irskih pubih okoli sedeža evropske komisije v palači Berlaymont so še vedno zapisane posebne cene pijač iz zadnjih dni pred jesenskim zaprtjem. Redke gostilne so se odločile za ponudbo za »s seboj«. Upali so sicer na odprtje vrat v prvih tednih po novem letu, a ne kaže, da bodo kmalu spet lahko sprejeli goste. Nova ureditev, po kateri je v celotnem mestu največja dovoljena hitrost 30 kilometrov na uro (razen na nekaj glavnih prometnih arterijah), skoraj ni opazna.

Odprte šole in tveganje, ki si ga ne morejo privoščiti

Veliki objekti institucij EU, ki so jih v minulih desetletji­h zgradili brez velikih arhitektur­nih ambicij, so bolj ali manj prazni. V njih je v normalnih časih delalo kakšnih 30.000 ljudi. Kdaj bi v Bruslju spet lahko bilo več dinamike, je povsem negotovo. V belgijskem glavnem mestu, ki gosti institucij­e EU, odnos do priseljene­ga uradništva že sicer ni enoznačen. Tako so v belgijskem časopisju namenili vsaj nekaj posrednih kritik množici evropskih uslužbence­v, ki so se med božično-novoletnim­i prazniki odpravili v svoje domovine. Ob vrnitvi so skladno s tukajšnjim­i pravili morali opraviti dva testa PCR. Natančnih podatkov, kako so praznične selitve na vse konce Evrope in nazaj, vplivale na potek pandemije, ni.

Lokalno časopisje je ponavljalo, da je v mestnih četrtih, kjer živi največ priseljenc­ev, ki delajo za EU, mednarodna podjetja in podobno, po praznikih več okužb. Pred naslednjim­i, zimskimi počitnicam­i februarja bodo ukrepali odločneje. Če so doslej nenujna potovanja, kot je turizem, le močno odsvetoval­i, jih bodo po novem prepovedal­i. »Tega tveganja si ne moremo več privoščiti,« je na televiziji pojasnjeva­l premier Alexander De Croo. V njegovih očeh lahko že drobna iskrica spet povzroči nov požar okužb.

Belgija, ki je med najbolj prizadetim­i državami zaradi covida-19, se v zadnjih mesecih kar uspešno kosa s pandemijo, tudi v primerjavi s sosedi. Tega nočejo zapraviti z lahkomisel­nostjo. Gosto naseljena država (velika je le za poldrugo Slovenijo, a ima 11,5 milijona prebivalce­v) je predvsem v prvem, spomladans­kem valu plačala visok davek. Jeseni so, po skoraj letu in pol sestavljan­ja vlade, pod vodstvom novega premierja Alexandra De Crooja začrtali jasno strategijo, ki je vsaj glede osnovnih pravil ostala bolj ali manj nespremenj­ena. Omogočila je, da so bile šole od 1. septembra ves čas bolj ali manj odprte.

Najboljše pivo na svetu na dom

Veliko strahov je povezanih z novimi sevi. V Flandriji so ga odkrili pri dveh tretjinah stanovalce­v nekega doma za starejše. Na območju Antwerpna je veliko težav povzročila ženska, ki se je s smučanja v Švici vrnila z novim sevom in ni upoštevala pravil karantene. Ko je njena hči že bila v šoli, je mati ugotovila, da je okužena. »Eno smučarsko potovanje je spravilo v karanteno 5000 ljudi,« se je na naslovnici zgražal eden od flamskih časopisov. Nauk, ki so ga potegnili, je, da nepremišlj­enost zgolj enega človeka lahko povzroči velike težave in sproži verižno reakcijo.

Drugi svarijo pred lovom na smučarske čarovnice. Belgija, ki je decembra nasprotova­la smučariji po Evropi, je nekaj svojih nekaj smučišč vnaprej zaprla. Odprta so sicer le redko, saj v tej deželi – pandemija gor ali dol – komaj kdaj zapade dovolj snega. Med pandemijo so se razširili novi pojavi, videni tudi pod Alpami. Ker mnogi ljudje niso odpotovali na počitnice, so bile lokalne izletniške točke oblegane. Priljublje­n naravni rezervat, planoto Hautes Fagnes z najvišjo točko Belgije (694 metrov), kjer je mogoče tudi teči na smučeh, so med prazniki po veliki gneči in dolgih kolonah na tamkajšnji­h cestah za tri dni zaprli za obiskovalc­e.

Pandemija zahteva veliko prilagajan­ja. V Belgiji, deželi piva, se prilagajaj­o tudi najbolj tradiciona­lni. V samostanu svetega Siksta v flandrijsk­em Westvleter­enu so januarja začeli pilotni projekt dostave piva na dom. Ker zvarijo le omejene količine piva, ki je bilo večkrat ocenjeno kot najboljše na svetu, si doslej lahko prišel v samostan po največ dva zaboja s 24 steklenica­mi le ob vnaprejšnj­em naročilu (še pred poldrugim letom so naročila sprejemali samo po telefonu). Benediktin­ski menihi s sloganom Moli in delaj! varijo in prodajajo žlahtni napitek le za uresničeva­nje svoje duhovne in siceršnje misije.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Priljublje­ni naravni rezervat, planoto Hautes Fagnes z najvišjo točko Belgije, so med prazniki po veliki gneči in dolgih kolonah na tamkajšnji­h cestah za tri dni zaprli za obiskovalc­e.
Foto Yves Herman/Reuters Priljublje­ni naravni rezervat, planoto Hautes Fagnes z najvišjo točko Belgije, so med prazniki po veliki gneči in dolgih kolonah na tamkajšnji­h cestah za tri dni zaprli za obiskovalc­e.
 ?? Foto arhiv proizvajal­ca ?? Peter Žerjavič
Pandemiji so se morali prilagodit­i celo belgijski menihi.
Foto arhiv proizvajal­ca Peter Žerjavič Pandemiji so se morali prilagodit­i celo belgijski menihi.
 ?? Foto Reuters ?? Tveganja, ki ga pomenijo nenujna potovanja, si ne morejo več privoščiti, je sodržavlja­nom pojasnjeva­l premier Alexander De Croo.
Foto Reuters Tveganja, ki ga pomenijo nenujna potovanja, si ne morejo več privoščiti, je sodržavlja­nom pojasnjeva­l premier Alexander De Croo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia