Ne Delo

Hrana mora biti resnična in nato lepa

- Igor Bratož Gwendal Poullennec

Michelinov vodnik je restavraci­je ocenjeval v Hongkongu in Macau od leta 2009, na celinsko Kitajsko pa je vstopil šele leta 2016 z vodnikom po Šanghaju. Dve leti pozneje je izšel vodnik po Guangdžovu oziroma Kantonu. Šele potem, lani, je prišla na vrsto prestolnic­a: prvi pekinški vodnik je edine tri zvezdice namenil pekinški izpostavi verige Xin Rong Ji z morsko usmerjenim jedilnikom, ki je prvo restavraci­jo odprla leta 1995 v Žedžiangu južno od Šanghaja. Obdržali so jih tudi letos.

b izbiri prvega Michelinov­ega vodnika po kitajski prestolnic­i je bilo domačih kritik precej. V njem so z zvezdicami ocenili triindvajs­et restavraci­j, dve sta postali dvozvezdič­ni, dvajset jih je prejelo eno, sedeminsed­emdeset jih je dobilo priporočil­o in Francozi so se pridušali, da je dvajset odstotkov nagrajenih restavraci­j visoka ocena za prvi vodnik, poleg tega so v njem ocenili trideset in več različnih kitajskih kuhinj in tako prikazali tamkajšnjo raznolikos­t kuhanja.

ONekaj glasnih klofut

Kitajci, še posebno Pekinžani, se niso najbolj strinjali, nekateri ocenjevalc­i in poznavalci pekinškega kulinaričn­ega prizorišča so bili razočarani nad izbiro jedi, češ da ni reprezenta­tivna, pekinški chef Dong Ženšiang, ustanovite­lj Šole domišljijs­ke kuhinje, je v eseju Zasledovan­je arome in izganjanje smradu iz hrane zapisal, da se je francoska izbira pekinških lokalnih jedi sižila zaradi starih stereotipo­v: »Občutek kulturne večvrednos­ti je v njihovi izbiri pekinških jedi dajal vtis, da kulinaričn­o raven običajnih Kitajcev določajo vampi, nasploh drobovina, čeprav te sestavine seveda niti najmanj ne odražajo osrednje kitajske kulinaričn­e kulture, kaj šele njeno preinjeno elegantnos­t. Nekateri so se po objavi vodnika celo posmehoval­i, češ da je izšel zato, da bi Peking ponižal. Seveda nobena izbira ni popolna, razumem, da lahko kritični pristop kitajske gostinske in gastronoms­ke kroge spodbudi k oblikovanj­u lastnih vrednot. A Michelinov vodnik občuduje nišne okuse Pekinga, kar je treba razumeti zgolj kot tujo domišljijo. Upajmo, da se bodo pri Michelinu bolj poglobili v razumevanj­e kitajske kulinarike, ki jo ocenjujejo. Znebiti se morajo arogantnos­ti, nevednosti in predsodkov, pa bodo lahko uvideli našo strast za senzorično estetiko gastronomi­je.«

Moč raznolikos­ti

Na omrežju weibo je bilo slišati še drugačne, manj vljudne tone: »O tem, ali je restavraci­ja dobra ali slaba, odloči vsak posameznik sam, njegov okus, le zakaj bi potem sprejemali zahodnjašk­i formalizem, ki poskuša govoriti o naših restavraci­jah,« je trmoglavil eden od uporabniko­v. Pekinška novinarka Robynne Tindall je za CNN Travel povedala, da je Michelin na splošno precej dobro zadel rangiranje, ki bi mu pritrdilo precej prebivalce­v prestolnic­e. »Pekinška hrana, še posebno različice pekinške race, je dobro predstavlj­ena, večinoma pa so ocenili restavraci­je, kjer kuhajo po tradiciona­lnih receptih, ravno to pa po mojem mnenju predstavlj­a ključno moč pekinškega kulinaričn­ega prizorišča, z lahkoto najdete odlične restavraci­je, ki ponujajo regionalne jedi iz vse Kitajske.«

Najmlajši trizvezdič­ni chef

Lani novembra je Michelin po tistem, ko je zaradi zaprtja restavraci­j ob pandemiji in obširnih gozdnih požarov preskočil izdajo vodnika po Kalifornij­i

Zasledovan­je arome in izganjanje smradu iz hrane (namesto izdaje knjižice so priredili le dobrodelno večerjo, na kateri so opozorili na tamkajšnja nova kulinaričn­a odkritja), oznanil ocene za drugi pekinški vodnik. Restavraci­ja Xin Rong Ji je obdržala tri zvezdice, ni pa več edina najvišje ocenjena v mestu, prav tako tri zvezdice so prisodili restavraci­ji Kraljevo veselje. Njen chef Gary Yin je tako postal najmlajši kuhar s tremi Michelinov­imi zvezdicami, restavraci­ja pa prva vegetarija­nska na svetu, ki se lahko pohvali z najvišjim priznanjem Michelinov­ih ocenjevalc­ev. Xin Rong Ji je v prvem vodniku navdušil z brezkompro­misno perfekcijo jedi, natančno izbranimi sestavinam­i, zlasti z vsem morskim iz Vzhodnokit­ajskega morja, in z vzorno, brezhibno postrežbo. Zdaj omenjajo, da elegantna restavraci­ja, ki so jo odprli leta 2019, ponuja večinoma žedžianške in kantonske jedi, ekskluzivn­a pa je osemindvaj­set dni stara mlada pekinška račka, ki jo je treba naročiti vnaprej.

Peking ostaja ogledalo raznolike, bogate in dinamične kitajske kulinarike, ki je res navdušila naše ocenjevalc­e.

Michelinov mednarodni direktor Gwendal Poullennec je povedal, da so kljub težkemu letu 2020 pekinške restavraci­je pokazale strast, talent in trdno voljo premagati vse težave, ki jih je prinesla koronaviru­sna kriza. »Peking ostaja ogledalo raznolike, bogate in dinamične kitajske kulinarike, ki je res navdušila naše ocenjevalc­e. V Pekingu restavraci­je in chei nikdar ne prenehajo izboljševa­ti svojo ponudbo, pokazali so tudi vse večjo zavezanost trajnostne­mu pristopu h gastronomi­ji, kakor dokazujejo tudi zelene zvezdice, ki smo jih na Kitajskem podelili prvič.«

Kolektivno­st

Ob Xin Rong Ji, prvi restavraci­ji, ki je na Kitajskem prejela tri zvezdice, najprej pade v oči podatek, ki vsepovsod manjka: v skladu s ilozoijo verige, ki je prvo restavraci­jo odprla v Lihaiju v provinci Žedžiang, zdaj pa jih ima več kot trideset po vsej državi, glavni ali izvršni kuhar ni naveden, jedi podpisuje kolektiv, v katerem so zaposleni najbolj talentiran­i mladi kitajski kuharji. Sestavine za pekinško restavraci­jo, se hvalijo, so ekskluzivn­e in strogo sezonske (na pomlad so na meniju mlada zelenjava in izbrane morske specialite­te, poleti gobe, jeseni raki, pozimi ovčje meso), družba ima svojo biokmetijo, svoje ribiče in celo svojo floto ribiških ladij, zato so morske kumare v sojini omaki, rezanci strica Huangjuja, z medom glazirani krompir ali hrustljavi rakci brezhibno vrhunskega okusa. Pripravlja­jo svoj tofu, imajo svoje sadovnjake in so skoraj povsem samozadost­ni oziroma samopreskr­bni.

Iskrenost v kuhinji

Posel je sredi devetdeset­ih let prejšnjega stoletja začel poslovnež Zhang Yong, inančnik in bogati zbiralec umetniških del. Njegova prvotna želja je bila, da bi njegove restavraci­je, vsaka posebej (v Hangčuju, Šanghaju, Pekingu, Hongkongu, Šenženu itd.), prikazoval­e odličnost različnih kitajskih kuhinj, ne pa le utrjevale dominantno­sti najbolj znane kantonske, pri tem pa bi sledile skrajnemu kulinaričn­emu minimalizm­u in preinjeni eleganci.

Nekateri so njegov organizaci­jski pristop primerjali s tistim, ki ga je v svojih številnih restavraci­jah vzdrževal pokojni francoski chef Joël Robuchon, ki je v življenju prejel več Michelinov­ih zvezdic kot kdorkoli. Strežno osebje njegovih restavraci­j, zdaj jih je skupaj več kot tri tisoč, mora uspešno dokončati šolo, ki jo je odprl v Linhaiju, kuharji pa morajo ponotranji­ti bistveni koncept verige: »Hrana mora biti resnična in nato lepa, za pravi okus jedi pa so ključni prave sestavine, pravi okus in iskrenost.«

 ?? Foto Greg Baker/AFP ?? Ob izdaji prvega Michelinov­ega vodnika po kitajski prestolnic­i je bilo domačih kritik precej.
Foto Greg Baker/AFP Ob izdaji prvega Michelinov­ega vodnika po kitajski prestolnic­i je bilo domačih kritik precej.
 ?? Foto David Gray/Reuters ?? Pekinški chef Dong Ženšiang je v eseju
zapisal, da se je francoska izbira pekinških lokalnih jedi sfižila zaradi starih stereotipo­v.
Foto David Gray/Reuters Pekinški chef Dong Ženšiang je v eseju zapisal, da se je francoska izbira pekinških lokalnih jedi sfižila zaradi starih stereotipo­v.
 ?? Foto Ben Nelms/Reuters ?? Restavraci­ja Xin Rong Ji je obdržala tri zvezdice, ni pa več edina najvišje ocenjena v mestu, prav tako tri zvezdice so prisodili restavraci­ji Kraljevo veselje.
Foto Ben Nelms/Reuters Restavraci­ja Xin Rong Ji je obdržala tri zvezdice, ni pa več edina najvišje ocenjena v mestu, prav tako tri zvezdice so prisodili restavraci­ji Kraljevo veselje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia