Ne Delo

Najslavnej­še modre oči ilma

- Gorazd Utenkar

Čas po drugi svetovni vojni do 60. let prejšnjega stoletja je bil čas, ko se je iztekalo zlato obdobje Hollywooda. Dalo je veliko odličnih igralcev in eden najbolj znanih je bil Paul Newman, ki so ga zaradi izrazite barve oči imenovali tudi najslavnej­še modre oči filma. Umrl je leta 2008, če ne bi, pa bi prihodnji torek dopolnil 96 let.

il je tudi eden najbolj znanih predstavni­kov tako imenovane metodične igre. Ta slog igranja sta v njegovem času gojila na primer Marlon Brando in James Dean, nasledila sta jih Al Pacino in Robert De Niro, zdaj pa sta po njem znana na primer Matt Damon in Matthew McConaughe­y.

BPisana družina

Čeprav za Američane pogosto velja, da je njihovo družinsko poreklo zelo pisano, je bil Newman topogledno še posebno živobarven. Njegov oče Arthur Newman je bil potomec judovskih priseljenc­ev iz Madžarske in Poljske, mati slovaška priseljenk­a Terézia Fecková, ki si je v ZDA nadela ime Theresa Garth. Bila je katoličank­a, vendar je v Ameriki postala aktivna članica novoreligi­jskega gibanja Christian Science, znanega po nauku, da je najboljše zdravilo za vse bolezni molitev. Oče je bil sicer lastnik športne trgovine, v kateri je delala tudi mati.

Drugi sin Newmanovih Paul Leonard, ki se je rodil 26. januarja 1925 v Shaker Heightsu, predmestju Slovencem dobro znanega Clevelanda v Ohiu, se je imel za juda, vendar ni bil aktivni vernik. Pozneje je postal celo duhovnik Cerkve univerzaln­ega življenja (Universal Life Church), verske organizaci­je,

Zanimiva je zgodba, povezana s ilmom Igralec biljarda (The Hustler 1961). V njem je Newman upodobil »Hitrega« Eddieja Felsona, ki služi s prevarami. Film je bil uspešnica in mu je prinesla drugo nominacijo za igralskega oskarja, vendar ga ni dobil. V naslednjih letih je zbral še pet nominacij, vendar so člane ameriške ilmske akademije vedno bolj prepričali drugi kandidati. Leta 1986 so mu tako podelili častnega oskarja, ki ga včasih dobijo tudi igralci, za katere se zdi, da ga za svoje dejanske igralske dosežke ne bodo. Potem je istega leta prišel v kina ilm Barva denarja (The Color of Money). V njem je po četrt stoletja ponovil vlogo že ostarelega prevarants­kega igralca biljarda »Hitrega« Eddieja Felsona ob takrat svežem superzvezd­niku Tomu Cruisu. Hitri je spet prepričal člane ilmske akademije, da si zasluži nominacijo za oskarja, vendar je v nasprotju z letom 1961 in šestimi drugimi nominacija­mi Newman leta 1987 dejansko in edinkrat dobil zlati kipec.

Omeniti velja tudi sodelovanj­e s še enim igralcem, ki je veljal za lepotca, Robertom Redfordom. Z njim sta zaigrala v dveh izjemnih uspešnicah, vesternu Butch Cassidy in Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969), ki je prinesel 17-kratnik vložka, in kriminalki Želo (The Sting, 1973). Ta je ob vložku 5,5 milijona dolarjev navrgla skoraj 160 milijonov dolarjev prihodkov. Za lažjo predstavo: preračunan­o v sedanje evre bi se vložek 27 milijonov povrnil s 773 milijoni prihodkov.

Pomembna in uspešna Newmanova ilma sta bila tudi na primer Raztrgana zavesa (Torn Curtain, 1966) slovitega režiserja Alfreda Hitchcocka in

The Towering Inferno (1974). Ta je bil iz zvrsti v 70. letih zelo priljublje­nih ilmov katastrofe, v katerem je Newman zaigral arhitekta več kot 500 metrov visokega nebotičnik­a v San Franciscu. Na otvoritven­i slovesnost­i se stolp vžge in na pomoč prihitijo gasilci s še enim takratnim superzvezd­nikom Stevom McQueenom na čelu. Film je ob vložku (preračunan­o v današnje evre) 68 milijonov prinesel 988 milijonov.

Po Barvi denarja je Newman nastopal redkeje, vendar ni miroval. Še leta 2006, dve leti pred smrtjo, je glas posodil za animirano uspešnico Avtomobili (Cars), leta 2017 pa so njegove arhivske glasovne posnetke uporabili v nadaljevan­ju Avtomobili 3 (Cars 3).

Poleg igre se je preizkusil tudi na režiserske­m stolu. Za kamero je stal šestkrat, od tega je v letih od 1968 do 1987 režiral štiri ilme, v katerih je igrala žena – prav tako ilmska legenda in oskarjevka iz leta 1957 za ilm The Three Faces of Eve – Joanne Woodward. Njuno ilmsko ustvarjanj­e je bilo uspešno, saj je Woodwardov­a leta 1968 za vlogo v ilmu Rachel, Rachel dobila zlati globus in nominacijo za oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo, leta 1973 pa je za vlogo v moževem ilmu The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds nagrado za najboljšo igralko v Cannesu in nominacijo za zlati globus.

Avtomobili in omake

Ob igralski karieri je bil Newman kljub barvni slepoti tudi uspešen dirkač. Nad avtomobils­kimi dirkami se je navdušil konec 60. let med pripravami na ilm Peklenska steza Indianapol­isa (Winnin, 1969); v njem je igral poklicnega dirkača. Motošport ga je tako pritegnil, da je v 70. in 80. letih letih kot poklicni voznik nastopal v ligi Trans-Am Series, kjer vozijo s predelanim­i športnimi avtomobili. Bil je dejansko zelo uspešen, saj je v enajstih nastopih kar štirikrat zmagal na njihovem osrednjem dogodku, dirki SCCA National Championsh­ip Runoffs. Prvi naslov je osvojil leta 1976 z britanskim triumphom, naslednje v letih 1979, 1985 in 1986 pa z japonskimi nissani.

Leta 1976 je tekmoval tudi na sloviti vzdržljivo­stni dirki 24 ur Le Mansa in z dvema sovoznikom­a v porscheju 935 osvojil odlično drugo mesto. Newman je dirkal do konca, zadnjič je nastopil celo v letu, ko je umrl.

Bil je tudi solastnik več dirkalnih moštev v različnih tekmovanji­h ameriškega motošporta. Najbolj uspešno je bilo sodelovanj­e z avto-moto športnim poslovneže­m Carlom Haasom. Njuno moštvo Newman/Haas Racing je bilo v 80. in 90. letih eno najuspešne­jših v ameriški različici formule, seriji cart.

Osvojili so kar osem naslovov prvakov. Enega je po tem, ko se je skregal z vsemi v svetu formule 1 in se odpravil v Ameriko, v sezoni 1993–1994 osvojil legendarni Britanec Nigel Mansell. Ker je sezono prej osvojil naslov prvaka formule 1, je Mansell postal edini dirkač, ki je osvojil, in to enega za drugim, naslova v najbolj prestižnih kategorija­h motošporta na obeh straneh Atlantika.

Na začetku 80. let je skupaj s pisateljem Aaronom Hotchnerje­m začel tudi posel v živilski industriji. Najprej sta sama pripravlja­la solatno polivko za darila, a prijatelji so bili nad njo tako navdušeni, da so jima predlagali komercialn­o proizvodnj­o. Ustanovila sta podjetje Newman's Own, ki danes izdeluje množico prehramben­ih izdelkov. Gre za neproitno podjetje, saj ves dobiček podjetja po plačilu stroškov namenijo dobrodelni­m organizaci­jam; do zdaj so podarili več kot pol milijarde dolarjev oziroma več kot 450 milijonov evrov.

Tragična sinova usoda

Čeprav so v mlajših letih ženske norele za Newmanom in njegovimi modrimi očmi, je bil zasebno precej umirjen. Poročil se je dvakrat, kar je za ameriške, še posebno pa hollywoods­ke standarde zelo zmerno število. S prvo ženo Jackie Witte sta bila skupaj od leta 1949 do

1958 in imela sina ter dve hčeri.

Takoj po ločitvi se je poročil z Joanne Woodward, prav tako zvezdo zlatega obdobja Hollywooda. Imela sta tri hčere, ki sta jih vzgajala daleč od Kalifornij­e, v zvezni državi Connecticu­t na vzhodni obali Združenih držav. V eni od biograij, izdani po Newmanovi smrti, je ilmski kritik Shawn Levy zapisal, da je igralec drugo ženo konec 60. let 20. stoletja leto in pol varal z novinarko Nancy Bacon, vendar ni za to ponudil nobenih dokazov.

Edini Newmanov sin, Scott iz prvega zakona, je po ločitvi staršev ostal z materjo. Šolanja ni končal, ampak je poskušal prodreti kot kaskader in igralec, ob očetu je igral manjšo vlogo tudi v megauspešn­ici The Towering Inferno. Vendar je bilo težko živeti v velikanovi senci. Nekoč je povedal: »Veste, težko je biti njegov sin. Nimam njegovih modrih oči. Nimam njegovega talenta. Nimam njegove sreče. Nimam nič. To sem jaz.«

Sin je vedno veliko pil, po nesreči z motorjem leta 1978 pa je začel jemati še veliko tablet proti bolečinam. Decembra 1978, pri komaj 28 letih, so ga v Los Angelesu našli mrtvega, polnega pomirjeval, alkohola in mamil. Newman si do konca življenja ni oprostil, da ni storil več za sina. Leta 1980 je ustanovil Scott Newman Center za izobraževa­nje šolnikov, kako naj otroke ozavestijo o nevarnosti­h zlorabe mamil in alkohola.

Z drugo ženo Joanne Woodward je Newman ostal skupaj do smrti. Umrl je jeseni 2008. Uradnega vzroka smrti niso sporočili, menda pa je imel pljučnega raka. Čeprav že dolgo ni več kadil, je bil do srede 80. let tako rekoč verižni kadilec.

Po sedmih nominacija­h je edinega igralskega oskarja dobil leta 1987 za vlogo, ki jo je prvič odigral četrt stoletja prej.

 ??  ?? Med zvezde ga je izstrelil film
Med zvezde ga je izstrelil film
 ?? Foto Shannon Stapleton/Reuters  ?? Z ženo Joanne Woodward sta na predsedniš­kih volitvah leta 2004 podprla neuspešneg­a kandidata demokratov Johna Kerryja.
Foto Shannon Stapleton/Reuters Z ženo Joanne Woodward sta na predsedniš­kih volitvah leta 2004 podprla neuspešneg­a kandidata demokratov Johna Kerryja.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Dela Dela Foto dokumentac­ija Foto dokumentac­ija ?? Otroška leta je preživel v Slovencem dobro znanem Clevelandu.
Ikonični, nepozabni zaključni prizor filma Butch Cassidy in Sundance Kid
Dela Dela Foto dokumentac­ija Foto dokumentac­ija Otroška leta je preživel v Slovencem dobro znanem Clevelandu. Ikonični, nepozabni zaključni prizor filma Butch Cassidy in Sundance Kid
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia