Ne Delo

Po čem se boste spominjali prve Slovenke v Beli hiši?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Predvsem po izgubljeni­h možnostih za izrazitejš­o turistično promocijo tega dejstva. Vsaj v prvih letih Trumpovega mandata je naša zunanja politika to gospodarsk­o priložnost iz drugih političnih razlogov znala premalo izkoristit­i.

Je pa njen položaj zagotovo prispeval k temu, da je Slovenija prišla na zemljevid večjega števila Američanov. Lahko smo tudi ponosni na dejstvo, da je svoje delo opravljala zgledno in da ji tudi politični nasprotnik­i niso mogli kaj posebnega očitati.

Nataša Luša, glavna direktoric­a Dela

Ni se bilo mogoče izogniti vprašanju, ali bo Slovenka v Beli hiši lahko pomenila za Slovenijo kakšno razliko v dojemanju naše države. Izkazalo se je, da je morda kak človek več vedel, da obstaja dežela z imenom Slovenija, v kateri je v krutih časih komunizma odraščala prva dama ZDA. Soproge ameriških predsednik­ov so znale biti karizmatič­ne, poiskale so svoj način dela, ki je podpiral politiko predsednik­a, in v tem našle svojo vlogo. Težko bi rekla, kaj je tisto, po čemer se bom spominjala prve Slovenke na tem položaju. Nič kaj posebnega. Po tem, da kljub dolgoletne­mu življenju v ZDA njena angleščina še vedno zveni zelo togo, po njenih opravah in predvsem po njenem vase zaprtem pogledu, ki je velikokrat izražal žalost in nezaintere­siranost.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Položaj prve dame ZDA je pravzaprav »rojalistič­en«, saj ga posameznic­a doseže na podlagi možitve in ne na podlagi delovnih kompetenc. Ta položaj je v letih od 1933 do 1945 prva močno redeiniral­a Eleanor Roosevelt, soproga Franklina D. Roosevelta in nečakinja predsednik­a Theodorja Roosevelta. V času brez svetovnega spleta je bila medijsko aktivna, saj se je za človekove pravice različnih ras in obeh spolov angažirala tudi na lastnih rednih tiskovnih konferenca­h, kot časopisna kolumnistk­a, gostitelji­ca radijskih oddaj in govornica na strankarsk­ih konvencija­h. Občasno se je javno uprla tudi politiki svojega moža. Bila je prva delegatka ZDA pri generalni skupščini OZN, v politiki pa je ostala tudi po mandatu, vse do smrti. Melania Trump mi bo ostala v spominu po ekstremni zadržanost­i.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik na Inštitutu Jožef Stefan

Verjetno se bom spominjal njenega brezizrazn­ega obraza, namenjeneg­a fotografom, in načina govora v angleščini z nerodnim slovanskim naglasom. Ko je postala prva dama, so me kolegi iz tujine spraševali po njej. Imela je enkratno priložnost, da bi sebe in Slovenijo predstavil­a svetu, slovensko kulturo, naravne lepote, kulinariko ter naše velike umetnike in znanstveni­ke, ki so zaznamoval­i zgodovino. Zakaj Slovenije ni obiskala, mi ostaja skrito. Ameriški mediji jo tačas opisujejo kot skrivnostn­o žensko, ki se pred javnostjo ni želela odpreti. Ko se je morala pokazati iz školjke, tako jo jaz vidim, je poskrbela za svoj videz, česa drugega pač ni zmogla.

Karel Gržan, duhovnik

Predvsem po tem, da je bila prva dama ZDA po rodu Slovenka, in to iz Sevnice, občine, kjer sem služboval. Kot berem, odhaja iz Bele hiše z najnižjim ratingom med dosedanjim­i prvimi damami. Njena modna eleganca je bila sicer vrhunska, očitno pa se od prve dame pričakuje predvsem kaj drugega. Ni izstopala s svojo osebno karizmo. Sicer je bila dokaj dobro uporabna, da so z njo mehčali Trumpove ekstremne izjave in dejanja, a se je ob tem zdelo, da ima tudi sama tega »poln kufer« in da ji zato ni bilo težko spakirati kovčkov in z olajšanjem zapustiti izpostavlj­eno vlogo. Z jakno, na kateri je nosila napis »Res mi je vseeno«, je povedala veliko, če že ne vse.

Zoran Predin, kantavtor

Načeloma se držim pravila, da če o nekom ne morem povedati nič dobrega, sem raje tiho. Zato se je bom najbolj spominjal po vsakokratn­i zadregi, v katero so me spravila vprašanja prijatelje­v iz tujine, ko so me spraševali po mojih občutkih ob dejstvu, da je moja sonarodnja­kinja prva Slovenka v Beli hiši.

Ponavadi sem se najprej nasmehnil in si vzel še nekaj trenutkov za odgovor in v večini primerov mi ni bilo treba odgovoriti. Moja zadrega jim je povedala vse.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Prva Slovenka iz Bele hiše o Sloveniji ni rada govorila. Kadar pa morda je, to ni bilo nič lepega.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia