Ne Delo

Pandemija kot sodobni križ

- Zorana Baković

Letos bodo za tujce meje zaprte vse do 19. aprila in škof Balange Ruperto Santos je pozval vernike, naj »bodo vsi kot Jezus Kristus«. Kot je dejal, bodo vsi še nekaj časa nosili križ pandemije, a naj to počnejo brez strahu.

Filipinci letošnje velike noči ne bodo proslavili tako, kot to običajno počnejo. Od ponedeljka so namreč v glavnem mestu Manila in bližnjih pokrajinah Bulacan, Cavite, Laguna in Rizal uvedli stroge ukrepe omejitve gibanja in zbiranja, da bi končno ustavili koronaviru­s, ki znova pustoši po državi. Ker bodo prav ob tem prazniku zaznamoval­i tudi 500. obletnico krščanstva na Filipinih, je takšno omejeno proslavlja­nje velike noči mnogim ponudilo priložnost, da v tišini razmišljaj­o, kaj je tej deželi prinesla Katoliška cerkev.

Dragi bratje in sestre na Filipinih, jih je v sporočilu, ki ga je poslal pred začetkom počastitve velikega jubileja v Vatikanu, nagovoril papež Frančišek: »Petsto let je minilo, odkar je krščansko sporočilo prvič prispelo v vašo deželo in odkar ste sprejeli radost evangelija. In zdaj očitno živi v vašem ljudstvu. Hvala vam za to radost, ki jo prenašate vsemu svetu.«

Papež je svoje sporočilo Filipincem tvitnil neposredno po tem, ko je 14. marca vodil mašo, posvečeno prihodu krščanstva v to deželo, in nanj so številni odgovorili naklonjeno. »Danes zaznamujem­o 500. obletnico, odkar je Magellan pristal ob naši obali,« je, denimo, zapisal Lloyd Manggay. »In čeprav zavračamo kolonizaci­jo, ki jo je prinesel s seboj, hkrati ne moremo zanikati, da smo dobili darilo, ki ga je vredno proslaviti, darilo vere! Rojstvo krščanstva na Filipinih! Dobro jutro!«

Prav tako pa so se pojavili zapisi, ki pozivajo k razmišljan­ju. »Petsto let kolonizaci­je na podlagi vere,« piše uporabnica twitterja, ki se je podpisala kot Angge. »Mislim, da bi se morali tega zgolj spomniti, ne pa proslavlja­ti, kot da bi bilo krščanstvo nekaj najboljšeg­a v ilipinski zgodovini. Danes Filipinci iščejo svojo identiteto, ki se je izgubila z asimilacij­o in imperializ­mom. Naj vas varuje bog!«

Kraja duš in prvi heroj

Uporabnik twitterja po imenu Benedict Exconde opozarja, da je »čudno, da Filipini kot edina država na svetu proslavlja­jo nacionalno ponižanje, ki so ga doživeli, ko so jih kolonizira­le zahodne sile«. Drugi uporabnik, prijavljen kot #NoChildLef­tBehind, pravi: »Glejte, če želite zaznamovat­i 500 let krščanstva (pravzaprav katolištva) v tej deželi, to kar počnite. Vendar nikar ne olepšujte nevarnosti imperializ­ma in kolonializ­ma, ki so ju po svetu širili raziskoval­ci, kot sta bila Magellan in de Legazpi.«

Čeprav so trgovci krščanske veroizpove­di že prej pluli med ilipinskim­i otoki in so tamkajšnji prebivalci o njih že imeli določene predstave, se je pravi proces krščevanja začel šele po tem, ko je portugalsk­i morjeplove­c Ferdinand Magellan 17. marca 1521 med iskanjem Otokov začimb (otokov Maluku) in v službi Španije pristal ob obali otoka Cebu. Legenda pripoveduj­e, da ga je sprejel Radžah Humabon, vladar tega otoka, čigar vnuk je bil hudo bolan. Ker je morjeplovc­u – ali morda nekomu iz njegovega spremstva – uspelo dečka ozdraviti, je Radžah v znamenje hvaležnost­i privolil, da so ga krstili skupaj z 800 njegovimi podaniki. Tako se je začelo. Ker Filipini niso imeli osrednje oblasti, je množično krščevanje prebivalst­va potekalo veliko uspešneje kot v drugih delih Azije, kjer so misijonarj­i prav tako poskušali širiti krščanstvo. Pravzaprav je bila ta dežela edini uspešen primer pokristjan­jevanja na azijski celini, na kateri so stare civilizaci­je, kot so kitajska, japonska ali indijska, delovanje milijonarj­ev iz Evrope pogosto dojemale kot »krajo duš«, se temu upirale in preprečile uresničite­v njihovih ciljev.

A tudi na Filipinih ni potekalo povsem gladko. Magellanu je v prvih nekaj tednih uspelo krstiti 2200 prebivalce­v Cebuja in okoliških otokov, ko je ob koncu aprila odplul na Mactan, pa se je tamkajšnji vladar Lapulapu odločno uprl zahodnim vsiljivcem. Portugalsk­i morjeplove­c je bil ubit v spopadu med vojskama. Že dejstvo, da je Lapulapu kolonizaci­jo preložil za skoraj pol stoletja, je za številne Filipince dovolj, da ga slavijo kot svojega prvega heroja. A kolonizaci­ja otočja je bila neizbežna. Španija je 44 let po Magellanov­i smrti tja poslala Miguela Lopeza de Legazpija, ki je na Cebu priplul prek Tihega oceana oziroma iz Nove Španije (kakor se je takrat imenovala Mehika).

Španska kolonizaci­ja je trajala več kot tri stoletja in je imela tri glavne cilje: zagotoviti španski delež v globalni trgovini z začimbami, vzpostavit­i trdno oporišče na Filipinih, da bi lažje komunicira­li s Kitajsko in Japonsko, ter, seveda, širjenje krščanstva med prebivalst­vom različnih monoteisti­čnih in politeisti­čnih veroizpove­di, ki so temeljile na čaščenju duhov prednikov. Čeprav v nekaterih zgodovinsk­ih učbenikih špansko navzočnost na otočju prikazujej­o kot primer mirnega preoblikov­anja dela azijske družbe, so kolonizato­rji v resnici pogosto doživeli močan in celo oborožen odpor posameznih skupin. Velika zemljepisn­a in jezikovna raznolikos­t otokov je onemogočil­a medsebojno povezovanj­e proti evropskim osvajalcem. Edini otok, ki se je povsem izognil Špancem, je bil Mindanao, kjer se je islam ustoličil že v 14. stoletju in vse do danes ostal prevladujo­ča veroizpove­d.

Izraz vere in turistična atrakcija

Med več kot 110 milijoni prebivalce­v Filipinov je več kot 92 odstotkov kristjanov, od katerih jih več kot 80 odstotkov pripada Rimskokato­liški cerkvi. Petstoto obletnico prihoda krščanstva bodo zaznamoval­i vse leto, in to od velikonočn­e nedelje, 4. aprila, pa vse do 22. aprila 2022. Filipinska škofovska konferenca se je na proslavo pripravlja­la minulih devet let. Ena od želja tamkajšnji­h duhovnikov je, da bi z načrtovani­mi dejavnostm­i vzpostavil­i ločnico med kolonializ­mom in Cerkvijo. Izraz z »mečem in križem« pogosto uporabljaj­o kot opisovanje španskega osvajanja ilipinskih otokov v 16. stoletju in številni zgodovinar­ji v tej državi tolmačijo krščanstvo kot instrument kolonializ­ma, Cerkvi pa pripisujej­o enak del krivde za nasilje, zatiranje in podjarmlje­nje Filipincev kot španski oblasti. Namen ilipinske duhovščine in tudi Vatikana je poudariti pozitivne plati, s katerimi je Katoliška cerkev obogatila kulturo in identiteto tega naroda.

Toda prav na začetku velikega proslavlja­nja je načrte prekrižal koronaviru­s. Z dnevno blizu 10.000 novimi primeri okužbe je bila vlada prisiljena uvesti popolno zaporo za več kot 25 milijonov ljudi. Ves veliki teden velja prepoved zbiranja na verskih dogajanjih. Policijska ura, ki traja od šeste ure zvečer do pete ure zjutraj, je številne cerkve prisilila k temu, da so na cvetno nedeljo blagoslavl­janje palmovih in oljčnih vejic opravili prek spleta.

A najbolj predanih vernikov ne lani ne letos koronaviru­s ni odvrnil od tega, da sami podoživijo izkušnjo križanja. Več kot deset ilipinskih katolikov se da vsako leto pribiti na lesene križe, kar je deloma izražanje trdne vere, deloma pa tudi svojevrstn­a turistična atrakcija. Letos bodo za tujce meje zaprte vse do 19. aprila in škof Balange Ruperto Santos je pozval vernike, naj »bodo vsi kot Jezus Kristus«. Kot je dejal, bodo vsi še nekaj časa nosili križ pandemije, a naj to počnejo brez strahu. Sicer pa so že prispele prve pošiljke cepiva iz Kitajske.

In ko se bo virus umiril, se bo nadaljeval­o zaznamovan­je 500. obletnice prihoda krščanske vere. Koliko je ta obogatila in koliko zatrla identiteto Filipinov, ostaja večna tema teh čudovitih otokov, ki se za povrhu še danes imenujejo po španskem kralju Filipu II. Tega pečata ni mogoče tako zlahka izbrisati.

 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Križanja na veliki petek se vsako leto udeleži več kot deset vernikov.
Foto Shuttersto­ck Križanja na veliki petek se vsako leto udeleži več kot deset vernikov.
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Velikonočn­a procesija v mestu Boac na otoku Marinduque
Foto Shuttersto­ck Velikonočn­a procesija v mestu Boac na otoku Marinduque

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia