Ne Delo

Ko sestopimo, še ni konec treninga

- Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg. 2 1 3 4

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Tako kot cestno kolesarstv­o ima tudi gorsko svoj čar in marsikdo ne zamenja svojega gorskega kolesa za dolgočasno »specialko«, ki gre samo po asfaltu. In prav je tako.

Da pa bi lahko kar se da veliko časa preživeli na gorskem kolesu, je poleg ustrezne telesne pripravlje­nosti izredno pomembna dobra regeneraci­ja. To je ključen dejavnik, ki nam določa, kdaj se bomo dovolj spočili, da bomo spet lahko sedli na kolo in ponovili podoben ali večji napor, kot smo ga zmogli nazadnje.

Nekaj pravil in nasvetov za boljšo regeneraci­jo

1. Vožnjo končamo z nekaj minutami regeneraci­jskega kolesarjen­ja. To zmanjšuje pojav zapoznele mišične bolečine oziroma »muskelfibr­a« in pospeši regeneraci­jo. Dovolj bo že 10 minut zelo lahkotnega vrtenja pedalov, pri katerem občutimo minimalno ali skoraj nič napora.

2. Raztegnimo mišice rok, nog in trupa. Pri gorskem kolesarjen­ju so med spusti ravno roke tiste, ki prevzemajo dobršen del obremenitv­e, zato jih na cilju ne smemo zanemariti.

Primeri razteznih vaj: a. Razteg mišic podlahti z rotacijo zapestja (slika 1). b. Razteg mišic sprednje strani stegna v kleku na eni nogi in z upogibom kolena zadnje noge (slika 2). c. Razteg mišic zadnje strani stegna v kleku na eni nogi s predklonom trupa. d. Razteg mečnih mišic med stojo na stopnici, pri čemer smo oprti na sprednji del stopala, peta pa se spusti pod ravnino stopnice.

3. Po kolesarjen­ju se moramo rehidrirat­i. V uri po vožnji popijemo vsaj 250 ml vode ali izotonične­ga napitka vsakih 30 minut. Ob vročem vremenu povečamo količino tekočine na 350–500 ml.

4. Čim prej po kolesarjen­ju nadomestim­o porabljeno energijo s hrano, ki vsebuje kakovostne ogljikove hidrate (riž, sladki krompir, testenine) in beljakovin­e (puranji in piščančji izdelki, kvinoja, stročnice, skuta …).

5. Poskrbimo za dovolj kakovostne­ga spanca.

6. Pri regeneraci­ji lahko pomaga tudi samomasaža z masažnim valjem – valjčkanje: a. valjčkanje zadnjičnih mišic (slika 3) b. valjčkanje mišic zadnje strani stegna (slika 4).

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia