Ne Delo

Umirjenost in osredotoče­nost

- Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Doseganje vrhunskih rezultatov v kateremkol­i športu ali disciplini zahteva celotnega športnika. Treba je osvojiti tako tehniko kot taktiko, ki pa pri nekaterih športih zahtevata še dodatno in izrazito telesno umirjenost in osredotoče­nost. Tehnika streljanja je sestavljen­a iz nabora veščin, potrebnih za izvedbo strela, z visoko stopnjo doslednost­i in natančnost­i. Uspešna serija strelov je rezultat telesne kondicije, duševne zbranosti in ustreznega treninga. Proces učenja tehnike je, tako kot drugod, dolgotraje­n in zahteven, zajema veliko število ponovitev, pri čemer je nujno zavedanje, da boljši ne moremo postati čez noč.

Dobra telesna in duševna kondicija sta druga z drugo močno povezani. Telesna kondicija se izraža v zavzemanju in ohranjanju optimalne postavitve na strelišču, ki je odvisna od strelčevih telesnih razsežnost­i in tega, ali strelja enoročno ali dvoročno. Med izvedbo strela je pomembno tudi dihanje, ki naj bo preponsko in usklajeno z gibi, ki zaznamujej­o pripravo in izvedbo strela.

Nekaj prej naštetih osnovnih značilnost­i strelstva nam daje usmeritve, kakšna naj bo vadba za ustrezno telesno pripravlje­nost strelca. Umirjenost in usklajenos­t giba z dihanjem sta še nekoliko bolj kot pri drugih oblikah vadbe izraženi pri jogi in pilatesu, ki lahko predstavlj­ata stalnico v strelčevem vadbenem programu. Dopolnimo ju s speciičnim­i vajami za telesno umirjenost, kot so dihalne vaje, meditacija, in z vajami za aerobno vzdržljivo­st ter mišično jakost.

Ne glede na to, ali je položaj strelca leže, sede ali stoje, je trup tisti, ki zagotavlja ustrezno togost celotnega telesa ob izvedbi strela. Roke in ramenski obroč pa izvedejo celotno akcijo. Tako je smiselno v kondicijsk­i pripravi določen del vadbe nameniti trupu in zgornjim okončinam.

Primeri vaj za jakost trupa ter rok in ramenskega obroča:

1. Dvig roke in/ali noge v opori na dlani in prstih na nogah (slika 1).

2. Opora ležno spredaj s komolci (slika 2) ali dlanmi na žogi.

3. Dvig trupa v leži na hrbtu – trebušnjak­i.

4. Priteg kolen h komolcem v opori ležno spredaj s stopali na drseči podlagi (slika 3).

5. Odmiki rok v predročenj­e/odročenje z elastiko.

6. Dvigi bremen soročno/nad glavo (slika 4).

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia