Ne Delo

Pravi pristop je individual­ni pristop

- Dr. Neža Majdič, dr. med., Uri Soča

Mirnost, koncentrac­ija in natančnost so veščine, ki odlikujejo športnega strelca. Na prvi pogled streljanje morda ne deluje kot fizično zahteven šport, kar pa nikakor ne drži. Za vzdrževanj­e zbranosti in optimalne dosežke so potrebne moč, prilagodlj­ivost in splošna telesna pripravlje­nost. Dobra prehranska podpora je zagotovo košček rezultatsk­ega mozaika in lahko loči vrhunskega športnega strelca od povprečneg­a. Pri parastrelc­ih osnovne zakonitost­i športne prehrane niso prav nič manj pomembne za doseganje rezultatov, nasprotno. Športniki invalidi so populacija z visokim tveganjem za slab prehranski status. Glavna vzroka sta omejena strokovna podpora ter nepoznavan­je specifični­h potreb in zahtev, povezanih z različnimi okvarami.

Parastrelc­i so razdeljeni v kategoriji stoje ali sede (gibalno ovirane osebe, ki uporabljaj­o invalidski voziček). Znotraj teh kategorij so glede na stopnjo in obliko okvare dovoljeni pripomočki, ki še dodatno definirajo pogoje in pravila tekmovanja. Tudi razdalje se različne: 10, 25 ali 50 metrov. Vse našteto kaže na raznolikos­t športnikov in pomen individual­ne prehranske obravnave. Za začetek pa si vseeno poglejmo nekaj splošnih načel prehrane športnika invalida, natančneje parastrelc­a.

Zmotno je mišljenje, da so mišice edine, ki se odzivajo na (pomanjklji­v) vnos hranil. Osrednji živčni sistem (natančneje možgani) je tisti, ki omogoča vzdrževanj­e koncentrac­ije in sodeluje pri natančnem merjenju v tarčo. Glede na to, da so možgani odvisni od »manjših« molekul hranil (daleč najpomembn­ejša je glukoza), je zadosten vnos kakovostni­h ogljikovih hidratov izrednega pomena. Poleg z ogljikovim­i hidrati bogatih obrokov pred treningom je z vidika regeneraci­je pomembno in potrebno telesu omogočiti tudi energijo po treningu. Na drugi strani mišice, ki so odgovorne za vzdrževanj­e položaja in prav tako sodelujejo pri natančnost­i, poleg ogljikovih hidratov za izgradnjo potrebujej­o beljakovin­e. Priporočlj­ivo je, da jih športniki vključujej­o v vse dnevne obroke in da so po izvoru raznovrstn­e. Nikakor ne gre pozabiti tudi na tretjo skupino makrohrani­l, to so maščobe. Slednje so v določenih okoliščina­h lahko dober vir energije in (z vidika zdravja še pomembnejš­e) omogočajo nemoteno delovanje naše presnove. Brez zadostnega vnosa organizem iz prehrane ne more pridobiti skupine vitaminov, ki so topni v maščobah, motena sta lahko tudi proizvodnj­a in ravnovesje hormonov.

Poleg prehrane je z vidika doseganja optimalnih dosežkov izrednega pomena tudi zadostna hidracija. O potrebni količini je težko govoriti, saj je odvisna od spola, telesne mase, temperatur­e okolja, stopnje telesne aktivnosti in še marsičesa drugega. V času, ko je organizem najbolj aktiven, je za dobro absorpcijo skozi prebavila priporočlj­iva športna pijača, ki poleg vode vsebuje še ogljikove hidrate in elektrolit­e. Športnik naj pije pogosto in po malem.

Pri oblikovanj­u prehranske strategije parastrelc­a je treba upoštevati tudi zdravstven­e posledice okvare, ki vplivajo na porabo energije: (para- ali tetra-) plegija zaradi manjšega deleža aktivnih mišic v splošnem zmanjša porabo energije, na drugi strani je ta pri športnikih s povišanim mišičnim tonusom ali amputacijo (predvsem spodnjega) uda večja. Na porabo energije vplivajo tudi zdravila, ki jih nekateri parastrelc­i potrebujej­o za ohranjanje zdravja in preprečeva­nje zapletov. Prehranska obravnava in podpora športnika invalida torej morata temeljiti na individual­nem pristopu in od vpletenih zahtevata specifično znanje športne, predvsem pa klinične prehrane.

 ??  ?? Mišice poleg ogljikovih hidratov za izgradnjo potrebujej­o beljakovin­e.
Mišice poleg ogljikovih hidratov za izgradnjo potrebujej­o beljakovin­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia