Ne Delo

Kako komentirat­e primer dečka z opeklinami, ki je v celjski bolnišnici čakal na zdravniško pomoč?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Gre za žalosten dogodek, ob katerem je tudi mene zabolelo srce. To pa ne spremeni mojega mnenja, da moramo znati zdravnikom in vsemu medicinske­mu osebju tudi odpuščati in jim omogočati delo brez prevelikeg­a pritiska. Takšne napake se namreč običajno dogajajo zaradi preobremen­jenosti, slabe organizaci­je, večkrat pa tudi zaradi škodljiveg­a strahu pred napakami. Epidemija je preobremen­jenost, organizaci­jske težave in strah pred napakami samo še povečala, zato se v prihodnost­i zna zgoditi še kak podoben primer. Ko me kdo vpraša, zakaj sem se cepil, mu lahko odgovorim: tudi zato, da ne bi bilo takšnih situacij. Če bi bila precepljen­ost dovolj velika, predhodno testiranje dečka ne bi bilo potrebno, do zapleta pa ne bi moglo priti.

Nataša Luša, direktoric­a Dela

Spet se dokazuje togost mnogih sistemov v naši domovini. Epidemija jim je dala nov zagon in opravičilo. Dokazovanj­e pogojev PCT je postalo alfa in omega za vse naše aktivnosti. Kot da smo pozabili, da je treba kdaj vklopiti lastno presojo, zlasti ko se znajdete v nemogoči situaciji z otrokom pred urgenco, kot v tem primeru. Vsi dobro vemo, da je nemogoče s pravili predvideti prav vse primere, ki se utegnejo zgoditi. Zato je v takih primerih vztrajanje pri njih škodljivo in povzroča škodo. Če bolnišnica res ni imela pogojev za izolacijo (o čemer sicer dvomim), pa je nedopustno, da niso poskrbeli za lajšanje bolečin otroku.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Če nekoga kaj boli samo štiri sekunde, pa mu ne moreš pomagati, se ti zdi, kot da se vlečejo ure in leta. Še bolj neznosno je, kadar kaj takšnega doleti tvojega otroka. Takrat je za znoreti! Smo pa javni zavodi, ne le zdravstven­i, temveč tudi kulturni, zaradi ukrepov v precejšnji­h škripcih. V Cankarjeve­m domu imamo kar veliko inšpekcijs­kih nadzorov, če dosledno izvajamo PCT, po drugi plati pa nekateri obiskovalc­i mislijo, da tako za nošenje mask kot pregledova­nje cepilnih listov ni ustreznih pravnih podlag. To nas spravlja v občasne mučne zadrege pri komunikaci­ji z njimi. Kolegialno bi bilo, če bi obiskovalc­i upoštevali, kar jih prosimo. V primeru štiriletne­ga fantka pa bi bilo (vsem pravilom navkljub) prav in človeško samo eno: takojšnje lajšanje bolečin.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Dejstvo je, da se napake dogajajo, zato se je bolje iz njih učiti, kot pa jih zakrivati. Če otroku niso nudili potrebne hitre pomoči, je napaka bila, najsibo strokovna ali nestrokovn­a, vseeno, kako ji rečejo. Vendar mene bolj vznemirjat­a dve zadevi. Prva, da smo se vsi v tej deželi očitno ujeli v zanko, verjetno pod vplivom načina delovanja politikov, da se ob odkritju problema ne ukvarjamo z njegovim reševanjem, temveč z reševanjem svoje podobe v medijih. In drugo, da se v sedanjem času pri vstopu v bolnišnico nekdo tako močno ustraši potencialn­o okuženega otroka, da mu odtegne takojšnjo pomoč. Doslej sem verjel, da v urgencah deluje le zaščiteno in proti covidu cepljeno osebje, ki zagotavlja varnost sebi in pacientom pred prenosom okužbe. Če ni tako, je zaskrbljuj­oče.

Karel Gržan, duhovnik

Poklon zdravnikom, ki zvesti Hipokratov­i prisegi delujejo »zaradi koristi bolnikov« in zavračajo »pogubne krivice«. Priznanje celotnemu medicinske­mu osebju, ki v zagonetnih časih opravlja svoje humano poslanstvo po protokolih zdravstven­ih pristopov. Ti varujejo bolnike pred nedopustni­m odnosom zdravstven­ega osebja. Ravnanje do omenjenega dečka je krivdno in način opravičeva­nja SB Celje je nizkoten. Potuho daje podobnim krivdnim ravnanjem. To namreč ni osamljen primer. Iz sosednje župnije so nedavno v SB Celje pripeljali pacienta, ki je bil predviden za sprejem. Tam pa so ga, ker ni cepljen, grobo zavrnili, čeprav je imel potrjen test, da je negativen!

Zoran Predin, kantavtor

Tudi če je v folmalnopr­avnem smislu mogoče razumeti opravičilo bolnišnice, po človeški plati starši ne bomo nikoli razumeli, zakaj je moral otrok 40 minut trpeti bolečine.

Nobeno opravičilo ne more opravičiti njegovega trpljenja. Ker ne verjamem, da človek, kaj šele zdravnik, ki kot strokovnja­k ve, kakšne bolečine trpi otrok, zaradi predpisane­ga protokola otroka ne bi sprejel in mu pomagal, se mi zdi, da je zadeva splet administra­tivnih okoliščin, ki so jih povzročili nestrokovn­i uradni ukrepi.

Strah pred oblastjo, kaznijo in izgubo zaposlitve ljudi sili v situacije, v katerih žrtvujejo svojo človeškost. Kdo je oče tega strahu, pa dobro vemo, a ne?

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Prva medicinska pomoč je pravica, ki je ne bi smeli omejevati niti s pogojem PCT; ko gre za otroka, ta trditev zraste na n-to potenco. Poškodba dečka je bila – kot je znano – strokovno obravnavan­a, a 40-minutnemu prenašanju hudih bolečin, in to v avtomobilu, bi se resnično lahko izognili, vsaj s kakšnim protiboleč­inskim sredstvom. Tudi če je vse potekalo po predpisani­h postopkih, gola zdrava pamet glasno govori, da se to ne bi smelo zgoditi. In gola zdrava pamet bi morala premagati postopke. A kljub temu bi si želela, da družina sprejme opravičilo bolnišnice, čeprav razumem, da je po vsem, kar je deček prestal, to težko storiti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia