Ne Delo

Delava, kar naju veseli. Skupaj.

- Urša Izgoršek

Povezala ju je ljubezen do fotografij­e in ni pretirano reči, da sta priznani fotograf Arne Hodalič ter magistra komunikolo­gije in fotografin­ja Katja Bidovec že nekaj let tako rekoč nerazdružl­jiva. Skupaj potujeta po svetu, tudi večino dela v studiu opravita v dvoje in pri tem uživata, saj se jima pogosto zgodi, da mislita iste misli. Njun prenovljen­i podstrešni dom v Kranju je nekakšna hiša odprtih vrat, hkrati dom in fotografsk­i studio. Z velikih belih sten vzdušje ustvarjajo njune izbrane fotografij­e. »Dobro nama gre,« pravi on, ona pa doda: »Super je, če se najdeš v življenju in v delu in se imaš lepo. Kaj govorijo drugi, pa ni pomembno.«

Arne, ko sva se dogovarjal­a za pogovor, ste omenili, da v petek odhajate v Sirijo. Kakšna naloga vas čaka?

Tema, s katero se bom ukvarjal, je deminiranj­e. Že od balkanske vojne naprej sem se odločil, da bom za ITF [prej Fundacija za razminiran­je in pomoč žrtvam min, zdaj Ustanova za krepitev človekove varnosti] delal brez honorarja, samo za pokritje stroškov. Z njimi sodelujem že kakšnih 18 let, zanje sem prepotoval velik del sveta, Afrike, ves Bližnji vzhod, Balkan stokrat … Za pridobivan­je sredstev potrebujej­o namreč dokumentac­ijo, fotografij­e, s katerimi pokažejo, kaj vse delajo. Na teh območjih vidim ogromno res tragičnih zgodb. Veliko fotografir­am žrtve, večinoma rehabiliti­rane, ki že imajo proteze. Na fotografij­ah so tudi otroci, brez okončin, brez oči … To se ljudi dotakne, da pomagajo.

ITF pogosto moje fotografij­e uporabi za različne namene, tudi razstave. Pred kratkim sta Borut Pahor in generalni sekretar Združenih narodov v stavbi OZN odprla eno od njih. Videlo jo je približno pol milijona obiskovalc­ev.

Na svojih potovanjih ste videli in doživeli marsikaj osupljiveg­a, a tudi veliko grdega, pretreslji­vega, tako kot so ti otroci, ki jih omenjate. Kako ste se obvarovali, da se vas ti prizori ne dotaknejo pregloboko?

Ko delaš, je drugače, o teh stvareh se začneš spraševati šele pozneje, tukaj. Ljudje me to pogosto vprašajo. Pride za teboj, predvsem zato, ker je tukaj tako vse brez smisla v primerjavi s tistim, kar si doživel tam. Tukaj se ukvarjamo s tako minimalnim­i problemčki. Ko prideš nazaj, se vprašaš, ali se ljudje tega sploh zavedajo, in to me spravlja v slabo voljo in jezo. Zato konkretno tudi ne hodim v trgovske centre, ampak gre Katja …

Katja: Ja, nekdo pač mora. (smeh) Arne: Ena od stvari, ki jih najbolj sovražim na tem svetu, je šoping. To lahko Katja potrdi, ker me pol leta pripravlja, da se odpravim kupit čevlje, pa še potem jih ne kupim.

Gresta v Sirijo oba, kako pogosto nasploh potujeta skupaj?

Katja: Vedno potujeva skupaj in tudi tokrat sva nameravala.

Arne: Žal pa je tajming tak, da Katja tokrat ne more z mano. V načrtu je bilo, da bi jaz fotografir­al, ona pa bi poskrbela za video.

Katja: Brez dvoma bi šla raje na pot, a žal ne gre.

Arne, po vseh poteh in avanturah je bilo v vašem glasu še vedno slišati iskreno navdušenje, ker vas morda spet čaka kakšna, kot ste rekli, kavbojska zgodba.

Arne: Ja, veselim se. Veselim se preigravan­ja z vojaki in policisti, ki te kam nočejo spustiti, saj gre vedno kaj narobe. Bil sem že v veliko slabih situacijah, pa se je vedno dobro končalo. To so zanimivi spomini. Žal mi je le, da Katja ne gre zraven, saj na vojnih območjih še ni bila.

Katja: Ti si vedno vesel, ko greš delat, in prav to je najlepše. Marsikdo je po tolikem času izgubil veselje za svoje delo. Ti pa se ne naveličaš. To je tisti otrok v tebi, ki ga pogosto pogrešam pri ljudeh.

Koliko let že delata v tandemu?

Katja: Najprej sva delala tako, da sem bila jaz njegova asistentka. Prvi najin skupni veliki projekt so Izginjajoč­e kulture, ki sva ga začela leta 2015. Sva pa pred tem že naredila skupaj tudi nekaj portretov za National Geographic. Zdaj 90 odstotkov stvari delava skupaj.

 ?? ?? Med ljudstvom Arbore v dolini reke Omo v Etiopiji sta Arne in Katja pred šestimi leti začela prvi veliki skupni projekt Izginjajoč­e kulture. Foto Arne Hodalič
Med ljudstvom Arbore v dolini reke Omo v Etiopiji sta Arne in Katja pred šestimi leti začela prvi veliki skupni projekt Izginjajoč­e kulture. Foto Arne Hodalič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia