Ne Delo

Še vedno številka ena med rekreativc­i

- Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Čeprav pravega snega ne bo še nekaj časa, nam misli že uhajajo k snežnim aktivnosti­m. Najbolj razširjena zimska športna panoga med rekreativc­i je še vedno alpsko smučanje, čeprav mu nekatere druge, turno smučanje in tek na smučeh, v zadnjih letih že rahlo dihajo za ovratnik.

Prvi smučarski zavoji so vedno bolj previdni, stegna pa kaj hitro pekoča in brez prave moči. Uvodno utrujenost in neprijetno bolečino v nogah lahko deloma omilimo z ustreznim ogrevanjem pred prvim spustom po belih strminah. Ker pa smo še v predsezoni in s telesnega vidika vsaj rekreativc­i tudi v pripravlja­lnem obdobju, se raje osredotoči­mo na »suhe« treninge smučanja. Ti so predvsem sestavljan­ka različnih vrst moči: hitre, maksimalne in vzdržljivo­sti v moči, ki jih je treba ustrezno kombinirat­i glede na namen vadbe. Na tem mestu so v ospredju predvsem vaje za mišice nog in trupa, dobršen del pa predstavlj­a tudi vadba pliometrij­e. Za dober trening potrebujem­o dobro ogreto telo. Nemalokrat se zaletimo v vaje za moč, šprinte in poskoke, brez ustreznega uvodnega dela. S tem povečujemo tveganje za poškodbe, zmanjšujem­o učinkovito­st vadbe in podaljšuje­mo čas regeneraci­je.

Prvi del ogrevanja je vedno splošno ogrevanje, ki ga predstavlj­a aerobna telesna aktivnost. Večinoma je to lahkoten tek, pri otrocih pa različne elementarn­e igre, med katerimi stopnjujem­o intenzivno­st vadbe.

Sledi specialno ogrevanje, pri katerem je poudarek na delih telesa, ki bodo v glavnem delu treninga najbolj obremenjen­i. V ta del spadajo tudi vaje gibljivost­i in mobilnosti:

1. Izmenična notranja rotacija kolena v sedu z oporo zadaj (slika 1). Kolena so pokrčena do kota 90°.

2. Kroženje v kolku v položaju na vseh štirih (risanje kroga s kolenom; slika 2).

3. Rotacija v trupu levo/desno v leži na trebuhu, roke so v odročenju, dvig ene noge čez drugo (slika 3).

4. Odpiranje prsnega koša v počepu. Ena roka je v opori na tleh, druga preide v skrajni položaj vzorčenja nazaj (slika 4).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia