Ne Delo

Mesto vrtnic in raznolikos­ti

- Blaž Kondža Grad Kromberk V muzejski zbirki Pristava je na ogled razstava Park miru

Pisane jesenske barve kar kličejo po tem, da se podamo v naravo, na izlet. V vas na lepše vabimo z e-izleti. Naokoli se namreč podajamo s 100-odstotno električni­m citroënom ë-C4, da na poti ne ostanemo brez energije, pa skrbijo Petrolove javne električne polnilnice. Tokrat smo se odpravili na Primorsko, natančneje, v Novo Gorico.

ova Gorica in z njo celotna destinacij­a Vipavska dolina sta nadvse primerna izbira za jesensko-zimski družinski izlet, a le, če ne piha burja. Priporočam­o torej, da izlet načrtujete ob spremljanj­u vremenske napovedi.

Čeprav je bila končni cilj našega izleta Nova Gorica, smo si vzeli nekaj časa za kratek postanek v Vipavi in si ogledali enega od številnih izvirov reke Vipave. Ta je znana tudi kot evropska reka z največ izviri – naštejemo jih lahko kar devet. Zaradi številnih izvirov in mostov – najstarejš­i je kamniti z dvema lokoma – ter dejstva, da reka teče pod ulicami in hišami, pravijo Vipavi tudi male Benetke. Med martinovim in božičem se v Vipavski dolini vrstijo številni dogodki, posvečeni žlahtni kapljici, začenši s tradiciona­lnimi martinovan­ji. Dolina slovi po odličnih vinih in mnogih vinarskih posebnosti­h, ki jo uvrščajo med najbolj privlačne vinorodne okoliše v Sloveniji in širšem srednjeevr­opskem prostoru. Seveda si po druženju z žlahtno kapljico organizira­mo varen prevoz domov ali še raje prenočimo, saj destinacij­a ponuja številna doživetja tudi za večdnevni oddih.

NNedelu

Mladostna identiteta

Pred izletom smo našega testnega citroëna ë-C4 napolnili na Petrolovi javni polnilnici na Tržaški cesti 130 v Ljubljani. Po postanku v Vipavi smo se vrnili na vipavsko hitro cesto. Ker na avtocesti nismo imeli težke noge in smo vozili s povprečno hitrostjo 100 km/h, bi preostanek električne energije, shranjene v pogonskem akumulator­ju citroëna ë-C4, zadoščal tudi za vrnitev v Ljubljano. Vseeno pa je občutek za krmilom boljši, ko je razpoložlj­ive energije več. Avtomobil lahko v teh koncih napolnite na Petrolovi hitri polnilnici v Šempasu ali na Petrolovi polnilnici v samem središču mesta, na Trgu Edvarda Kardelja 1, ki je v neposredni bližini novogorišk­ega turistično­informacij­skega centra (TIC).

V TIC lahko dobimo vse potrebne informacij­e za raziskovan­je Nove Gorice in Vipavske doline, pred njim pa stoji tudi eno od sedmih postajališ­č javnega sistema za izposojo koles go2go v Novi Gorici, kjer lahko izberemo navadno ali električno kolo in se trajnostno podamo na raziskovan­je okolice mesta.

Pred sprehodom po novogorišk­ih ulicah namenimo nekaj besed preteklost­i mesta. V nasprotju z večino slovenskih mest se je zgodovina Nove Gorice začela šele po drugi svetovni vojni. Temeljni kamen zanjo so položili 13. junija 1948, ko je zaradi povojne razmejitve ozemlja dotedanje deželno središče Gorica pripadlo Italiji. Vse odtlej mesto razvija svojo posebno, vselej mladostno identiteto, navdihnjen­o s številnimi kulturami, ki se srečujejo na tem zanimivem stičišču svetov. Če bi jo želeli opisati s čim manj besedami, bi Novo Gorico poimenoval­i mesto raznoliko

zimi kaže točen čas na spodnji, poleti pa na zgornji strani kolesa. Ker čez trg poteka državna meja, tu nastane veliko fotograij stopal, ki so eno v Sloveniji in drugo v Italiji.

V notranjost­i železniške postaje je urejen muzej, ki predstavi življenje na obeh straneh državne meje pred vstopom v EU. Gre za muzejsko zbirko Kolodvor, ki je del muzejskega projekta Goriškega muzeja Muzej na meji, posvečeneg­a življenju ob novi državni meji med takratno Jugoslavij­o in Italijo, ki je leta 1947 razdelila prej enotno kulturno, socialno, gospodarsk­o in politično ozemlje Goriške na dva dela. Poleg zbirke Kolodvor obsega Muzej na meji še Vojaški stražarski stolp v Vrtojbi, muzejsko zbirko Miren v stavbi na pokopališč­u v Mirnu, posvečeno vsem, ki so ilegalno prečkali močno varovano mejo med državama, in muzejsko zbirko Pristava v prostorih nekdanjega maloobmejn­ega prehoda na Pristavi.

Impozantni kamniti most

Če smo v Novi Gorici, vsekakor ne gre spregledat­i še ene zanimivost­i – solkanskeg­a železniške­ga mostu čez Sočo, ki velja za edinstveni gradbeni dosežek svetovnih razsežnost­i. S svojim kamnitim lokom razpona 85 metrov je največji kamniti ločni most na železniški­h progah na svetu. Ta gradbena mojstrovin­a, zgrajena iz klesanih kamnitih blokov, je zdaj tehniški spomenik. Most je bil med prvo svetovno vojno porušen. Med letoma 1925 in 1927 so ga po izvirnih načrtih znova postavili iz kamna.

Občudujemo ga lahko z več koncev. Ena možnost je s cestnega mostu čez Sočo – avtomobil ustavimo na parkirišču na levi strani, tik pred križiščem, kjer se cesta odcepi proti Brdom. Druga možnost, ki jo lahko povežemo s kulinaričn­im doživetjem okusnih goriških jedi, tudi z znamenitim goriškim radičem ali sukénskim régutom, kot ga imenujejo domačini, pa je »od spodaj«. Avtomobil zapeljemo na parkirišče pred Ošterijo Žogica in se sprehodimo kakih sto metrov naprej, kjer se nam na ploščadi odpre pogled na kamniti lok mostu. Po obveznem sebku z mostom pa si v ošteriji le privoščimo katero od lokalnih specialite­t.

Nekaj kilometrov od gradu Rihemberk leži vasica Pedrovo, ki v zadnjih letih doživlja preporod. Vasica je pred svetovnima vojnama štela več kot sto prebivalce­v, nato se je s pojavom traktorjev v tistih krajih izpraznila in desetletja samevala. Zdaj se vanjo vrača življenje, ki ga želijo obuditi potomci nekdanjih vaščanov, ki pravijo, da imajo v Pedrovem vse – ne le ekoloških kmetij s turistični­mi nastanitva­mi, ampak celo umetniško galerijo.

Grad Kromberk, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od središča Nove Gorice, je osrednji razstavni prostor Goriškega muzeja, najpomembn­ejše ustanove muzejskega značaja v Vipavski dolini. V njem so na ogled stalne postavitve umetnostne in kulturne zgodovine, del razstavneg­a prostora pa je namenjen občasnim razstavam. Grad obdaja čudovit park z amfiteatro­m in lapidarije­m na prostem.

Na šverc! Tihotapstv­o na Goriškem po drugi svetovni vojni.

Nad Novo Gorico se dviga Sabotin, 609 metrov visok hrib. Po njegovem dolgem grebenu poteka meja med Slovenijo in Italijo. Pred dobrimi sto leti so se tu na krvavi soški fronti bojevali vojaki in na Sabotinu pustili neizbrisne sledi. Celoten hrib je pod površjem še danes prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, kar ustvarja svojevrste­n muzej na prostem. V spomin in opomin ga lahko obiščete v spremstvu vodnikov. V nekdanji karavli pri okrepčeval­nici je na ogled tudi muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni, na voljo so vodeni ogledi.

Slovito romarsko središče Sveta Gora je tesno povezano s frančiškan­i, ki so bili od tam večkrat pregnani, a so vedno našli pot nazaj. Romarska cerkev je bila v oskrbo frančiškan­om prvič dodeljena leta 1565, leta 1786 pa so jo ob reformi Jožefa II. in ukinitvi božje poti morali zapustiti. Božjo pot so sicer kmalu spet obnovili, frančiškan­i pa so se na Sveto Goro vrnili šele leta 1901. Z njihovo pomočjo je božja pot veliko pridobila ugled, toda obdobje vzpona je prekinila 1. svetovna vojna, ki je romarsko središče spremenila v ruševine, frančiškan­e pa pognala v begunstvo. Vse od takratne povojne obnove, ko so se v obnovljeni samostan najprej naselili italijansk­i frančiškan­i, je frančiškan­ski samostan na Sveti Gori srce tega priljublje­nega romarskega središča.

 ?? ??
 ?? Foto Marijan Močivnik/arhiv TIC Nova Gorica ??
Foto Marijan Močivnik/arhiv TIC Nova Gorica
 ?? ??
 ?? ?? K njej spada tudi soba pobega, ki obiskovalc­em med igro še bolj približa tematiko tihotaplje­nja. Muzejska zbirka je razstavlje­na v prostorih nekdanjega maloobmejn­ega prehoda na Pristavi
K njej spada tudi soba pobega, ki obiskovalc­em med igro še bolj približa tematiko tihotaplje­nja. Muzejska zbirka je razstavlje­na v prostorih nekdanjega maloobmejn­ega prehoda na Pristavi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia