Ne Delo

Čarovnija vode, kamna in vina

- Urša Izgoršek

Pisane jesenske barve kar kličejo po tem, da se podamo v naravo, na izlet. V vas na lepše vabimo z e-izleti. Naokoli se namreč podajamo s 100-odstotno električni­m citroënom ë-C4, da na poti ne ostanemo brez energije, pa skrbijo Petrolove javne električne polnilnice. Tokrat smo se odpravili v Sežano, ki je odlično izhodišče za raziskovan­je Krasa in Brkinov. Lahko nam verjamete, da vam priložnost­i za lepe dogodivšči­ne ne bo zmanjkalo.

dor se v teh dneh odpravi proti Krasu, kar težko spregleda, da vse žari od ruja, ki se je obarval v jesenske oranžnorum­ene odtenke. Jesen na Krasu je lepa, a v resnici nas ta pokrajina očara, kadar koli jo obiščemo. Ti konci so bogati v vseh pogledih in škoda bi bilo, če jih ne bi temeljito raziskali.

KPo sledeh Kosovelovi­h verzov

Nedelu

Začnemo lahko kar v Sežani, recimo v Botaničnem vrtu ob vili Mirasasso. Vrt, katerega zametki segajo v sredino 19. stoletja, na ogled ponuja več kot 700 rastlin, njegov lepo ohranjeni palmarij pa se zgleduje po Schönbrunn­u. Nič čudnega, da si je vrt prislužil status naravne vrednote državnega pomena. Izvedeli boste tudi, kako je z njegovim nastankom povezana grška trgovska družina Scaramangà, zakaj so si bogati Tržačani gradili letne rezidence ravno v okolici Sežane, poučili se boste tudi o mineralih in celo o dinozavrih.

Sežana pa je predvsem rojstno mesto prodornega avantgardi­stičnega pesnika Srečka Kosovela. Na njegovo ime naletimo na številnih koncih, med drugim je v stavbi Ljudske univerze tudi njegova spominska soba. Kdor bi želel njegove verze slišati v živo, se lahko od nedavnega ob sobotah poda na urbano-kulturni potep z imenom V korak s Kosovelom, na katerem bo pesnika, njegovo delo in življenje spoznal na izviren način. Takole nas na Kras vabijo njegove besede: »Vsaka skala, vsako drevo, vsak grm, vsaka cesta, vsaka ima svojo povest. Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj. Ali razumeš? Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno; bilo je.«

Pesniku se lahko poklonimo tudi s sprehodom po Poti Srečka Kosovela, ki vodi mimo Tabora in Križa in nas po sedmih kilometrih pripelje do njegove domače hiše v Tomaju, kjer je komaj 22-leten našel svoj večni mir. Marca, ob njegovem rojstnem dnevu, tradiciona­lno organizira­jo vodeni pohod, a ni razloga, da se ne bi na nezahtevno pot, ki vodi skozi borove gozdičke, čez kraške gmajne in vinograde, podali kar sami.

Dva velika in mnogo majhnih biserov

Včasih pozabimo, kako izjemne stvari imamo tako rekoč pred nosom. Takšna sta recimo Park Škocjanske jame in Kobilarna Lipica, ki veljata, kot pojasnjuje­jo v Tic Sežana, za glavna aduta turistične ponudbe Krasa.

Kobilarna Lipica je lani proslavila 440 let obstoja, kar jo uvršča med najstarejš­e v Evropi, lahko pa se pohvali tudi s tem, da je največja kobilarna z lipicanci na svetu. Kar 300 plemenitih konj domuje na tem ogromnem starodavne­m posestvu s čudovitimi drevoredi, za katero se zdi, da se je povsem zlilo s kraško naravo. Že sprehod po urejenih poteh med pašniki, na katerih se pasejo veličastni konji, lahko iz običajnega nedeljskeg­a izleta naredi prav poseben dan. A v Lipici obiskovalc­em ponujajo še mnogo več, od ogleda kobilarne, uradnega treninga konj, konjeniške predstave Zgodba o Lipici do vožnje s kočijo ali delavnico s poniji … Odkar je odprt tudi prenovljen­i hotel Maestoso, si bo marsikdo želel bivanje tam še podaljšati. Nedaleč stran se v kraški vrtači skriva še eno presenečen­je, dolina Marije Lurške z majhnim svetiščem. Nekateri hodijo tja po zdravilno energijo, drugi zaradi zaobljube večne ljubezni.

Tudi za lepote Škocjanski­h jam je težko najti prave besede, najbolje se je pač na lastne oči prepričati, kakšen čudež so v tisočletji­h ustvarile sile narave. Da gre za izjemen zaklad, priča tudi dejstvo, da so jame že od leta 1986 vpisane na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Reka Reka, ki po 50 kilometrov dolgem površinske­m toku prav tu izgine v kraško podzemlje, je ustvarila številne jame, rove, udornice, naravne mostove in ponore. Ogledna pot je dolga več kilometrov, podzemni kanjon sodi med največje na svetu. Pred kratkim so za zaključene skupine odprli novo turo skozi Hankejev kanal, treba pa se je vnaprej prijaviti, saj brez jamarske opreme ne gre. Tudi po površju vodi krožna učna pot, zanimive informacij­e o odkrivanju jam pa ponujajo v sprejemnem centru. In še zanimivost: na tem

območju živi 26 vrst netopirjev od skupno 30 vrst, kolikor jih je v Evropi, zato se Park Škocjanske jame imenuje kar evropska metropola netopirjev.

Tako za obisk kobilarne kot parka lahko unovčite bon21, vsekakor pa se je smiselno o tej možnosti pozanimati tudi pri drugih ponudnikih.

Od zvezd do podzemlja

Če bi se osredotoči­li le na glavna aduta, bi naredili veliko napako. Kras in Brkini premorejo toliko različnih zakladov, da en obisk v teh koncih nikakor ne bo dovolj, da bi vsemu prišli do dna. Lahko bi začeli suhoparno naštevati kraje, ki jih je treba obiskati, a bi bilo škoda, saj vsak skriva vsaj eno presenečen­je.

Divača privablja obiskovalc­e z Muzejem slovenskih ilmskih igralcev, ki so ga postavili v najstarejš­i ohranjeni kraški domačiji, Škrateljno­vi domačiji. Tam lahko izvemo prav vse o prvi slovenski ilmski zvezdi Iti Rini, ki je iz rodne Divače osvajala ilmski svet. Druga stalna razstava je posvečena slovenskim ilmskim ustvarjalc­em, kar je odlična priložnost, da se v družini povežejo različne generacije. Tisti, ki imajo nekaj zgodovinsk­ega spomina, lahko svojim potomcem razširijo obzorje in obudijo čase, ko je bil obisk kinematogr­afa še vznemirlji­v dogodek.

V bližini se ponuja nova priložnost za odkrivanje podzemnega sveta, ki ga je tako kot Škocjanske jame oblikovala reka Reka. Divaška jama, ki so jo odkrili že davnega 1884, je namreč primerna za obiskovalc­e vseh starosti. In še zanimivost: med njenimi gosti je bil celo znameniti psihoanali­tik Sigmund Freud.

Sicer pa v dneh, ko pritisne mraz in brije burja, kraški podzemni svet ponuja odlično zavetje. Na območju Krasa in Brkinov je za obiskovalc­e odprtih najmanj osem jam. Medtem ko imata dve kulinaričn­o zanimivi imeni Klobasja in Krompirjev­a, ljubitelje­m umetnosti najlepše zveni jama Vilenica pri Lokvi, v kateri Društvo slovenskih pisateljev vsako leto na Mednarodne­m literarnem festivalu podeli nagrado z njenim imenom. Zanimiva je tudi njena turistična zgodovina. Prve obiske so namreč zabeležili že leta 1633 in tako Vilenici pripada naziv najstarejš­e turistične jame v Evropi.

Fabianijev Štanjel

So kraji, ki človeka očarajo vedno znova, ne glede na to, kolikokrat jih je obiskal. Takšen je tudi Štanjel, eno najstarejš­ih naselij na Krasu, ki ga turistični vodniki upravičeno predstavlj­ajo kot biser arhitektur­e in kraške kulture. Izjemen vtis ustvarja srednjeveš­ki grad z obrambnimi stolpi, pa nenavadni cerkveni stolp limonaste oblike in majhne ulice, ki se vijejo proti vrhu vse bolj živahnega kraja. Prav poseben pečat mu je v 20. letih prejšnjega stoletja vtisnil arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani, ki ga je preoblikov­al, a vendar ohranil njegov srednjeveš­ki značaj. Turistični vodniki vas lahko popeljejo po Fabianijev­em Štanjelu in čudovitem Ferrarijev­em vrtu, ki ga z vodo, redko dobrino v teh krajih, preskrbuje izjemno domišljen sistem. Očarljivi vrt je kulturni spomenik državnega pomena in prav gotovo tako edinstven, da še dolgo ostane v spominu. Tudi najmlajšim obiskovalc­em ne bo dolgčas, zanje so pripravili program Fabianijev vodni zaklad.

Posebna energija je v Štanjel privabila tudi slikarja Lojzeta Spacala, čigar dela so na ogled v galeriji z njegovim imenom. Sploh je Štanjel v zadnjih desetletji­h postal svojevrstn­o kulturno središče Krasa, tam delujejo tudi druge, manjše galerije, ustvarjajo rokodelci in potekajo kulturni dogodki.

Muzej v živo

Voda, ki raztaplja apnenec, sčasoma ustvari čudeže, pa naj gre za kraške jame s stalaktiti in stalagmiti, uvale, škrapljišč­a ali brezna. Največ tipičnih kraških pojavov na enem mestu je mogoče spoznati na območju Živega muzeja Krasa pri Se

Novinarski kolega Miha Pribošič je v dneh okoli svojega 50. rojstnega dneva redni službi pomahal v slovo, spakiral kajak in najnujnejš­e in se v Patrasu vkrcal v čoln, odločen, da odvesla do Pirana. Oglaša se s poti in popisuje svojo preizkušnj­o.

ober dan, gospa iz kampa Rogač, imate še odprto? Ravno sem mislila zapreti, pa je včeraj prišel en avtodom, tako da lahko pridete, a ne bom imela veliko časa za vas, ker že obiram oljke. Me čisto nič ne moti, gospa iz kampa! Zaveslam proti mestu Slano, pred dobro uro sem pustil za sabo Dubrovnik. Padla je še ena meja.

Prost sem kot polž in mravlja in ptica, grem, kamor me je volja, kadar ni volje, stojim, gledam, poslušam, počivam. Pa tudi skrbi me, bojim se, pričakujem, prehitevam, se izgubljam. V tej eni svobodi je

Dzavito vse – zanos, otožnost, polet, melanholij­a, vzgon, nestrpnost, radovednos­t, bolečina, človeški stik.

Ko so nam doma, in tisti dom je zdaj daleč, naključni nezreli zaripli umsko zakrneli možje začeli postavljat­i omejitve in nerazumna pravila, sem moral iti. Tudi to je bil razlog. A mejam in pritlikavi­m ljudem se tudi na poti nisem mogel povsem izogniti.

Vojna na meji z Albanijo

Veslača, pustolovca so zaprli. Prekrasna terasa se podaljšuje prav nad morje, ki spodaj divje buta ob obalo zaliva mesta Sarande, prvega velikega na albanski strani po neopaznem prehodu meje z Grčijo. Kako sem končal tukaj, tega ni bilo v potovalnem načrtu. In predvsem: kako se bom rešil iz tega močvirja?

Včeraj sem priveslal in se nameraval prijaviti obmejni policiji. Dve uri pozneje stojim na pomolu ob kajaku, za mano je neosebni policist, podoben je tistim plastičnim maketam ob cesti ali pa zarjavelem­u hidravličn­emu robotu, ne bo se premaknil, dokler ne sedem v čoln in zaveslam nazaj proti Grčiji. Dve uri sem ga s pomočjo prevajalca spraševal, kakšen razlog ima, da me ne spusti v državo, a nismo prišli nikamor. Proti koncu mi je grozil z zaporom, ker sem v državo vstopil nezakonito. Ampak saj v državo poskušam zakonito vstopiti prav zdaj, Sarande je mesto vstopa za vse, ki prihajajo po morju, ne razumem. Pa ne s čolnom na vesla, ki ni registrira­n, poleg tega nimaš računa zanj, zdaj že kriči policist, zateguje čeljust, maha kot karikatura iz slabega italijansk­ega ilma. »Pri meni vstopajo v državo samo potniki s Krfa, ki se izkrcajo s hidroglise­rja, vrni se, drugače te bomo morali zapreti,« postavi zariplo piko.

Grem, kaj pa hočem, a nazaj v Grčijo nikoli. Zaveslam s prazno glavo, brez moči v rokah ali katerem koli drugem delu telesa, poleg tega je vreme popolnoma neprimerno za kajak, po kilometru prebijanja skozi valove, ki se zlivajo čez krov, se rešim na čisto majhno hotelsko plažo, ki se zdi zapuščena. Pa ni, kmalu govorim z upravnico Evelin, ni druge možnosti, kot da vzamem sobo. Za štirideset evrov dobim nenačrtova­no udobje s teraso, ki gleda naravnost čez zaliv, na postajo obmejne policije.

Kot valovi me preplavlja občutek absurdnost­i, neprimerno­sti položaja. Ujet sem, stisnjen v kot, policija mi diha za vrat, zapolnjuje moje misli, zunaj pa vse kipi od neštetih možnosti. Kaj je pravo življenje? Ima odgovor mejni policist iz Sarandeja ali daljinski veslač iz Ljubljane? To je vojna konceptov, bitka prepričanj, spopad viteza in hidravličn­ega robota. Nemogoče je, da bi se mu uklonil brez boja.

Prva svetloba pride ob 5.40, čez zaliv mimo stavbe obmejne policije veslam uro pred svitom, a ob svetlobi skoraj polne lune. Slabe pol ure pozneje sem za rtom, naredi se prekrasno jutro, ta dan bom še z nelagodjem pogledoval čez ramo in se zdrznil ob vsakem zvoku prihajajoč­ega čolna, a že jutri bom zmagoslave­n in svoboden tudi v mislih.

Bodi Balkanec, naredi se neumnega

Pa kaj sprašuješ, briga te! To ste vi, Slovenci, vse bi po pravilih. E, izučilo te bo, ko bo konec poti, boš pravi Balkanec, se mi smeji Vlado iz kampa Buljarica sredi Črne gore.

A mene je že izučilo, Balkanec je še vedno tlel v meni in treba je bilo samo malo pihniti. Že naslednjo mejo – med Albanijo in Črno goro – sem prečkal točno tako: brez vprašanj, nikomur nič, in isto taktiko uporabil še dober teden pozneje na meji s Hrvaško. Potni list in kajak ne gresta skupaj. Dokler se drži zase in je tiho, kajakaša nihče ne opazi. Obmejne policiste je neznansko strah neobičajni­h postopkov in nenavadnih potnikov. Nenavadni potniki pa ljubijo neobičajne postopke.

»Svoboda je vredna neprimerlj­ivo več od zdravja ... Svoboda, ki jo oblast enkrat vzame, ne bo nikoli več vrnjena.«

Buljarica je eden največjih nepozidani­h zalivov v državi. Arabci so jo hoteli kupiti celo in pozidati po svoje. Ni šlo, ker je večina zemlje v cerkveni lasti. Če bi bila državna, se ne bi bilo težko zmeniti.

Burja v Buljarici

Zabavam se z opazovanje­m vrabcev. Te živali si želijo leteti tudi v najhujši burji, a to ne gre kot običajno. Gledam jih, kako jih veter nosi kot kos zmečkanega papirja ali plutovine, potem pa tu in tam dvakrat ali trikrat nepričakov­ano zamahnejo s krili, da popravijo smer. Če jih je več, ki potujejo skupaj, se morajo truditi, da jih ne raztrosi in razdrobi, v takšnem vetru bi se težko spet našli.

So še neki drugi ptiči, ki se obnašajo bolj dostojanst­veno. Večji so od vrabcev in se trudijo držati smer. Kljun obrnejo v veter, nato pa v dokaj stabilnem položaju brezupno plahutajo in po več sekund ostajajo na mestu. Zdi se mi, da v tem mrazu trošijo preveč energije za meni nepoznane opravke.

Zanimiv je tudi platnen šotor na prikolici pri straniščih. Vsakokrat, ko grem mimo, ga je manj. Prvi dan je še nekako stal, ves oguljen in preluknjan, in pod sabo skrival kdo ve kaj. Zdaj, peti dan, ni več ničesar skritega, saj šotora skoraj več ni, proti morju žalostno mahajo le še potrgani platneni trakovi. Na lesenem podestu pa zdaj nezaščiten­i čakajo na dež in velike zimske valove Tomosov motor, plastični stoli, kljukice za perilo, plinska jeklenka, kuhinjske potrebščin­e.

Dvakrat ali trikrat grem naokoli, da pretegnem noge in si krajšam čas; do trgovine, gostilne ali obiščem kakšno lokalno znamenitos­t. Ko hodim, mi sunki vetra podirajo ritem hoje, včasih mi celo premaknejo nogo v koraku na takšen način, da s sandalom zadenem drugi gleženj. Poleg tega burja v krošnjah in okoli vogalov zganja tak hrup, da imam ves čas občutek, da se mi približuje velik tovornjak. Če sem preveč zatopljen v svoje misli, pomislim celo na tovorni vlak. Seveda se nagonsko obrnem, a zadaj ni ničesar razen letečih plastičnih vreč, pomečkanih vrabcev in opletajoči­h krošenj.

Nenadoma, kot bi prestopil svet, vse potihne. Tovornjaki, tovorni vlaki, vsi so odpeljali kot na znak. Mrzel veter ne prestopa več gorskih verig, topel morski zrak objame moje telo, ne spomnim se več, kdaj mi je bilo nazadnje vroče. Hipnotizir­an stopim na plažo, se razlezem po za zimsko spanje zloženih klopeh in nastavim obraz popoldansk­emu soncu. Po dolgem času presevam, ne da bi v doživlja

nje posegal um. Preprosto lepo je, blagodejno telesu in nad besedami. Vlado se mi smeji, medtem ko pospravlja stvari pod razcefrani­m platnenim nadstreško­m, ki mi je pred tem krajšal čas, ko sem opazoval njegov razkroj. »Je lepo v Buljarici, ko posije sonce, kaj, Slovenec? E, prišel boš še ti k nam, vidim,« gode zadovoljno, ko mi prinese rakijo. Jutri bo spet veslaški dan.

Končno se spet premikava

Prvi zaliv za prenočevan­je po dolgem premoru ima vse, kar sem želel – lepo majhno prodnato plažo in takoj za njo dvignjeno teraso z nekaj trave za moj šotor.

Ko gledam sončni zahod, nikoli ne vidim sonca, ki pada v morje: vedno zemljo, ki beži od njega. Odkar se mi je ustalil takšen pogled, je ta dogodek v mojih očeh veliko bolj apokalipti­čen kot prej. Albanija in Črna gora imata malo, skoraj nič otokov, zato sonce skoraj vsak večer ponikne za morsko črto. In vsakič znova sem presenečen, da se to zgodi že okoli šeste ure. Pozno v letu sem na poti.

Črnogorska obala je polna betonskih gnezd na pečinah. Moderne vile stojijo na robovih in gledajo v morje. Skoraj vse so zgradili tuji bogataši, Rusi, Arabci, pravijo Črnogorci. Buljarica je eden največjih nepozidani­h zalivov v državi. Arabci so jo hoteli kupiti celo in pozidati po svoje. Ni šlo, ker je večina zemlje v cerkveni lasti. Če bi bila državna, se ne bi bilo težko zmeniti.

Mesto vaterpolis­tov

Okoli rta je nenadoma pred mano vse naenkrat: levo polotok Prevlaka, to je že Hrvaška, desno vhod v Boko Kotorsko in pred mano v zalivu Hercegnovi. Vetra ni, a v zraku je jugo, prihaja počasi, a zanesljivo. Nestrpen sem, spet želim biti povsod naenkrat in takoj, ne sprejmem surove resnice, da sem polž, želim leteti.

Deset kilometrov veslanja proti Hercegnove­mu mi je odveč, jutri bom moral po isti poti nazaj, a v Jadralnem klubu Jugole Grakalić me čakajo zimske stvari, toplejša spalna vreča, dolgi neopren in nekaj hrane. Prinesli so mi jih črnogorski jadralci, ki so tekmovali na Barcolani.

Kakšna lepa, majhna jadrnica! Francoski model, izdelan v Italiji. Andrija se je ravno vrnil s popoldansk­ega jadranja. V klubu me prvi pozdravi Dragan, ravno popravlja dvometrski čolniček. Klub ti je uredil prenočišče v hotelu, mi reče, jaz povem, da mi je toplo pri srcu, a bi bil enako srečen, če mi dovolijo prespati kar tu, na škveru, blizu svojega kajaka. Potem pa te lahko damo kar v tole barkačo na suhem, zgoraj je pravo stanovanje. Odlično, srečen sem kot otrok, splezam na krov, na pokriti palubi je po tleh tapison, vse je suho in čisto, spal bom kot kapitan barke.

Mesto je živo, ulice so tlakovane s kamnom. To je pravo sredozemsk­o mesto, prodajalne s spominki, gostilne, brez izbiranja sedem v prvo, naročim njegoški zrezek in na mestu umrem od navala okusov. Nasproti gostilne je bazen, ves čas ukazi, pljuskanje vode, kraval. Stopim do ograje, pogledam čez, bazen je poln mladih vaterpolis­tov. Noč je že, reflektorj­i svetijo, a oni trenirajo. Črna gora ima tri vaterpolsk­e klube, vsi so tu okoli Boke Kotorske. Črnogorci so svetovna vaterpolsk­a sila, zdaj vidim, zakaj. Vaterpolo je v tej državi takšen fenomen kot hokej v Sloveniji.

Pride Siniša z mojimi stvarmi, pelje me na pijačo. Tukaj vsi smučajo in planinarij­o, jadranje je tako, za zraven. Kako zanimivi sogovornik­i, mirni in jasni, jemljem in dajem, vse povem, kdo sem, kaj sem, kaj želim, nobenega jecljanja in negotovost­i ni v mojem govoru in telesu, sproščen sem, vesel sem, veselim se jutrišnjeg­a veslanja, slovo od Črne gore pa bo otožno, zato pri sebi že obljubljam, da se vrnem z avtomobilo­m.

Jugo v Slanem

Po dolgem času spim osem ur, ne da bi se vmes prebudil. V dveh dneh sem od Hercegnove­ga do Slanega preveslal 80 kilometrov, lepo vreme je postalo dragocena redkost, treba ga je izkoristit­i. Volja je šibka, iščem bližnjice in izhode. Odkar je prišel oktober, je veslanja malo, čakanja preveč.

Proti jutru platno šotora čisto malo vzvalovi, a me prebudi. Čakal sem ta zvok, napovedan je jugo. Čez tri ure, ko si umivam zobe, padajo prve kaplje, krošnje polnih oljk pa šumijo enakomerno in lomijo misli. Vrabcev ni nikjer.

Slano je dolgočasno, narejeno mestece, drugi dan čakanja se z avtobusom odpeljem v Dubrovnik. Srce me boli, ko se vozim ob obali, ki sem jo pred dvema dnevoma preveslal. Vse je narobe, prehitro se premikam ob njej, poleg tega je morje kljub jugu preveč mirno, danes bi morda moral veslati, dalo bi se. Preplavi me nemir, staro mesto mi je sovražno, turisti me plašijo, preveč jih je in ne razumem jih. »Ne bom se ti umaknila, ne razumem te,« govori Dubrovčank­a turistki, ki jo odriva, ker hoče fotograira­ti ulico prav tam.

Trapasti spominki, vsaka druga trgovina vabi z Igro prestolov. Čisto na koncu obzidja najdem galerijo, vstopim kot po svež zrak. Na desni so lokalni slikarji, levo nekaj zanimivih slik, tudi hrvaški naivci. Galerist oživi, ko vidi, da nekaj malega poznam. Ko mu povem, da je to prva trgovinica s substanco, je popolnoma resigniran. »Ne bom več dolgo, nima smisla. Naj ves Dubrovnik spremenijo v eno veliko prodajalno spominkov, jaz se tega ne grem več.«

Povsod so nadzorne kamere in obvestila o prepovedih. Ne približuj se, objekt je pod nadzorom, stop, prepovedan prehod, prepovedan­o parkiranje, zasebna pot, natakni si masko. Nenadoma vame butne neko staro življenje, od katerega sem bežal, vendar mu ne morem uiti. A nekaj naj bo jasno temu staremu življenju in zariplim hidravličn­im robotom, ki mi ga krojijo: lahko postavljat­e omejitve in nesmiselna pravila, lahko mi prepoveste gibanje, lahko ste prepričani, da je to nujno potrebno, in to utemeljuje­te, lahko celo zares je potrebno, ampak jaz omejitve gibanja ne bom nikoli, ampak res nikoli, spoštoval in upošteval.

Umirim se šele v praznih stranskih ulicah tega lepega mesta s plehko instant vsebino. Jugo in dež bosta tu še dva dni, Split ni več nedoseglji­vo daleč.

Obmejne policiste je neznansko strah neobičajni­h postopkov in nenavadnih potnikov. Nenavadni potniki pa ljubijo neobičajne postopke.

 ?? Lozej Foto Borut ?? Škocjanske jame, takšnih ni nikjer na svetu.
Lozej Foto Borut Škocjanske jame, takšnih ni nikjer na svetu.
 ?? ??
 ?? ?? Prost kot polž, počitek pred mejo s Hrvaško
Prost kot polž, počitek pred mejo s Hrvaško
 ?? ?? Vrhunec Dubrovnika je zagotovo tole košarkarsk­o igrišče.
Vrhunec Dubrovnika je zagotovo tole košarkarsk­o igrišče.
 ?? ??
 ?? Fotografij­e Miha Pribošič ?? Pogled s terase v Sarandeju na pristanišč­e in mejno policijo
Fotografij­e Miha Pribošič Pogled s terase v Sarandeju na pristanišč­e in mejno policijo
 ?? ?? Moja barka, stanovanje v Hercegnove­m
Moja barka, stanovanje v Hercegnove­m
 ?? ?? Vaterpolo v Hercegnove­m
Vaterpolo v Hercegnove­m

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia