Ne Delo

Hud breg, najprej Vodice, slednjič Brezje. In zadihan spomin. Na očeta. Tudi on je bil tu nekje, nekoč, zadihan.

-

Če se vrnem k panorami, tam iz Mengša proti začetku Kamnika, kjer je bil nekoč tovarniški, ne karavanški Stol, je bila ravnina, pa asfaltno cesto je prečila železna, nanjo je opozarjal Andrejev križ. Oče je pred prehodom vedno upočasnil, dve ali tri glave smo se morale obrniti desno, proti cerkvici na Homcu, če morda prihaja vlak, nato je ta glavni renaulta 12 spet pognal vse do 90, če ne več na uro. Progo smo, v eno ali drugo smer, prečili stokrat, če ne tristokrat. Zaradi vlaka smo morali minuto počakati zgolj enkrat.

Ko nekaj ni več obveza, se zgodi, da se ti celo priljubi. Teden, morda tri nazaj sem gonil po poti spominov. Po novi poti, od Mengša je proti Kamniku ob cesti, sila nevarni za vse, še za avte, zdaj speljana kolesarska žila. Dvosmerna. Verjetno bi z nasmehom zrl v Planjavo, Kamniško ... Če ne bi onega Gospodoveg­a dne vladal mrč.

Še Primoža in nad njim Petra se ni videlo. Se je pa, no, saj tam je že kar dolgo, hiša, z nekaj sto metrov stran ni moč uganiti, je kartonasta, rumena, morda zlata, če je njen lastnik polnih žepov. Neuradno sem nekoč slišal, da je. V središču Kamnika, kjer so nekoč drug na drugega hupali živčneži, je zdaj mir, na kockah sem se skušal vživeti v junake Roubaixa.

In slednjič, tik pred tablo za Hudič, sem odkolesari­l mimo parcele, sojene mojemu očetu, nesojene, da bi na njej kaj zrastlo. Hud breg, najprej Vodice, slednjič Brezje. In zadihan spomin. Na očeta. Tudi on je bil tu nekje, nekoč, zadihan.

Nazaj grede pa po drugi poti, mimo cerkve, pod katero smo nekoč čakali, da je bil cuknjen nula-dva, in na mestnem tržiču zamrmram: Dober dan, gospod general.

Ja, v mestecu, po katerem se imenujejo planine, se je rodil Rudolf Maister, nanj opominja spomenik, ki smo ga vedno pozdravili. Nekoliko sem zavzdihnil še pred kavarno Veronika, kjer mi je oče nekoč kupil tekoči sladoled, potem pa me vprašal, koliko je ura, plastično mi je istega dne kupil na štantu. Oh, kako je bilo smešno, ko sem roko obrnil in se obrisal pod nosom, pod katerim o sladoledu ni bilo več sluha.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia