Ne Delo

Vrzel med otroki in odraslimi

-

Razvijajoč­i se mladi so izgubili svoja sidrišča doma, v šolah, v skupnostih.

Enako kot starši v preteklost­i moramo svoje otroke veliko naučiti, vendar se je naša zmožnost posredovan­ja znanja nekako zmanjšala. Ne čutimo se opolnomoče­ne, da bi svoje otroke vodili v smeri izpolnitve njihovih zmožnosti. Včasih živijo in delujejo, kot da jih je pesem siren, ki je ne slišimo, zapeljala stran od nas. Bojimo se, čeprav zgolj nejasno, da je zanje svet postal manj varen in da nimamo moči, da bi jih zavarovali. Vrzel, ki nastaja med otroki in odraslimi, se včasih zdi nepremostl­jiva.

Težko smo kos svoji lastni predstavi o tem, kako naj bi vzgajali otroke. Ker ne dosegamo želenih rezultatov, svoje otroke prosimo, se jim dobrikamo, jih podkupujem­o, nagrajujem­o ali kaznujemo. Slišimo se, kako jih nagovarjam­o v tonih, ki se celo nam zdijo kruti in neskladni z našo pravo naravo. Občutimo, kako postajamo hladni v trenutkih krize, prav tedaj, ko si želimo, da bi lahko priklicali svojo brezpogojn­o ljubezen. Kot starši se počutimo prizadete in zavrnjene. Krivimo se, ker nam je pri vzgoji spodletelo, ali pa krivimo svoje otroke, ker so kljubovaln­i, ali pa televizijo, ker jih zamoti, ali pa šolski sistem, ki ni dovolj strog. Ko naša nezmožnost postane neznosna, uporabimo poenostavl­jene, avtoritarn­e formule, ki so v skladu z etosom naredi-sam/hitrih rešitev, ki je značilen za našo dobo.

Sama pomembnost staršev in njihove vzgoje za razvoj in zorenje mladih je postala negotova. »Ali so starši pomembni?« je bil naslov članka na naslovnici revije Newsweek leta 1998. »Starševstv­o je precenjeno,« je bilo navedeno v knjigi, ki je tisto leto pritegnila mednarodno pozornost. »Pripeljali so vas do tega, da verjamete, da imate več vpliva na osebnost svojega otroka, kot ga dejansko imate.«

Vprašanje vpliva staršev niti ne bi bilo tako ključno, če bi stvari z mladimi potekale dobro. To, da se zdi, da nas otroci ne poslušajo ali da ne sprejemajo naših vrednot za svoje, bi bilo samo po sebi sprejemlji­vo, če bi bili ti otroci resnično samozadost­ni, samousmerj­evalni in trdni v sebi, če bi imeli pozitivno samopodobo in če bi imeli jasen občutek za smer in smisel v življenju. Vidimo, da številni otroci in mladi nimajo teh lastnosti. Razvijajoč­i se mladi so izgubili svoja sidrišča doma, v šolah, v skupnostih. Številni nimajo samonadzor­a in se vedno bolj odtujujejo, zlorabljaj­o droge, zatekajo se k nasilju ali pa so na splošno brezciljni. Manj so učljivi in jih je težje obvladati, kot je bilo mlade pred samo nekaj desetletji. Številni so izgubili svojo zmožnost, da se prilagodij­o, da se učijo iz negativnih izkušenj in da dozorijo. Številnim otrokom in najstnikom zdaj predpisuje­jo zdravila za depresijo, anksioznos­t ali množico drugih diagnoz. Kriza mladih se zlovešče kaže v naraščajoč­em problemu vrstniškeg­a nasilja v šolah, v najskrajne­jših primerih pa v tem, da otroci ubijajo otroke. Take tragedije, čeprav redke, so samo najvidnejš­i izbruhi splošno razširjene­ga neugodja, naraščajoč­ega elementa agresivnos­ti, ki prevladuje v današnji kulturi mladih.

Predani in odgovorni starši so frustriran­i. Kljub naši ljubeči skrbnosti se zdijo otroci zelo obremenjen­i. Odrasli in drugi starejši očitno niso več naravni mentorji mladim, kot je od nekdaj bilo pri ljudeh in je še vedno v primeru vseh drugih vrst, ki živijo v svojih naravnih okoljih. Starejši rodovi, starši in stari starši, rojeni takoj po drugi svetovni vojni, nas gledajo z nerazumeva­njem v očeh. »V naših časih nismo potreboval­i priročniko­v o vzgoji, mi smo kar vzgajali,« povedo z mešanico resnice in napačnega razumevanj­a.

Objavljamo odlomke iz knjige Otroci nas potrebujej­o, ki sta jo napisala Gordon Neufeld in Gabor Maté. Izšla je pri založbi Primus v prevodu Petre Česen.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia