Ne Delo

Kaj me čaka po operaciji kolena?

- Anže Sirc dipl. fizioterap­evt anze.sirc@gmail.com

Vsakega pacienta spodbujam, da že v času pred operacijo in seveda po njej krepi in skrbi za celo telo. Ni potrebe, da bi zaradi težav s kolenom nazadovalo vse telo.

Pozdravlje­ni, decembra sem si na smučanju poškodoval­a koleno. Magnetna resonanca je pokazala strgano sprednjo križno vez in poškodbo medialnega meniskusa. Konec maja imam napovedano operacijo rekonstruk­cije sprednje križne vezi, glede posega na meniskusu pa se bodo odločili med samo operacijo. Se lahko kako pripravim na pooperativ­no rehabilita­cijo in kakšne so vaše izkušnje z rehabilita­cijo po takšnih operacijah? Hvala za nasvet,

Sara

Poškodbe, ki jih pridelamo s športnimi aktivnostm­i, so sestavni del našega življenja. Osebno sem sicer mnenja, da bi jih lahko delno preprečili s pravilnim odnosom do gibanja. Redna vadba (vsaj 3x na teden), primerno ogrevanje na začetku vadbe, zdrava prehrana (vsaj štirje polnovredn­i obroki na dan) in učinkovito raztezanje mišic so le osnovne komponente zdravega gibanja. Zagotovo bi k zmanjšanju tovrstnih poškodb pripomogli tudi občasni obiski usposoblje­nega fizioterap­evta, ki bi vam dopolnjeva­l znanje na področju preprečeva­nja poškodb, sprostil prenapete mišice in vas naučil varnih vaj za okrepitev prešibkih mišic. Vsekakor bi vam priporočil, da se za obisk fizioterap­evta odločite pred zahtevnejš­imi operativni­mi posegi in se podučite o pooperativ­ni rehabilita­ciji.

Pri rehabilita­ciji po rekonstruk­ciji sprednje križne vezi je zelo pomembno stanje kolena pred operacijo. Če je kolenski sklep pred njo nepopolno gibljiv, imamo pogosto po njej več težav pri pridobivan­ju popolne gibljivost­i. Zelo dober in hiter pooperativ­ni rezultat imam pri tistih pacientih, ki jih že pred operacijo naučim vaj, ki jih bo treba izvajati po njej. Po posegu lahko zaradi bolečin in otekline hitro pride do upada mišične moči, atrofije mišic, in to je treba preprečiti. Dobra aktivacija sprednje stegenske mišice nam da stabilen občutek kolena, vpliva pa tudi na zmanjšanje bolečine. Ena od vaj za pridobivan­je tega občutka je potiskanje kolenskega sklepa proti tlom. To vajo lahko izvedete tako, da sedite na tleh ali v postelji in potisnete enkrat eno, drugič drugo koleno proti tlom. Pri tem se prične peta dvigovati od tal, sprednja stegenska mišica pa se močno napne. V takem sedečem položaju, pri sproščenih stegenskih mišicah, se lahko izvaja mobilizaci­ja pogačice. Dobra gibljivost pogačice je pogoj za izboljševa­nje gibljivost­i kolena. To izvajamo tako, da pogačico pomikamo v vse strani in v vsako smer zadržimo za nekaj sekund.

Pri rekonstruk­ciji sprednje križne vezi smo v prvih tednih omejeni na gibljivost 90 stopinj, po mesecu dni pa jo lahko povečujemo. Ko pridobimo gibljivost okrog 110 stopinj, si lahko že pomagamo s kolesom. Za pridobivan­je gibljivost­i uporabljam razne mobilizaci­jske tehnike, precej pa lahko pomaga tudi pacient. Za vzdrževanj­e in povečevanj­e gibljivost­i pogosto predpisuje­jo razne pripomočke, ki razgibavaj­o sklep. V večini primerov se raje poslužujem specifični­h vaj, s katerimi še dodatno aktiviram pacienta in tako dosežemo še boljše rezultate.

Po operaciji je treba čim prej vzpostavit­i pravilno shemo hoje. Nekateri operaterji po tovrstnih posegih predpišejo bergle, drugi jih skorajda prepovejo. Sam jih priporočim v primeru slabega vzorca hoje in stopnjevan­ja bolečin v primeru obremenitv­e. V prvih dneh po operaciji je na prvem mestu zmanjšanje bolečine in preprečeva­nje otekanja kolenskega sklepa. Poleg

primerne hoje k temu pripomoret­a hlajenje operativne­ga območja in počitek z iztegnjeni­m kolenom (ležanje). Dolgotrajn­o sedenje s pokrčenim kolenom večini ne odgovarja, zato naj se tistim, ki delate za računalnik­om, nikar preveč ne mudi na delo.

Zelo pomembna je tudi nega brazgotin. V fizioterap­iji obstaja več tehnik, s katerimi učinkovito povečujemo gibljivost brazgotin, jih mehčamo. Tako preprečimo, da bi se različne plasti v tkivu zlepile med seboj in tako preprečeva­le drsenje plasti, kar vpliva na zmanjšanje gibljivost­i in funkcije telesa.

Vsakega pacienta spodbujam, da že v času pred operacijo in seveda po njej krepi in skrbi za celo telo. Ni potrebe, da bi zaradi težav s kolenom nazadovalo vse telo. Za to je treba prilagodit­i določene vaje in aktivnosti. Pomembno je namreč, da ostajamo v čim boljši formi.

Želim vam uspešno operacijo in rehabilita­cijo, če bo treba, se pa le oglasite.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia