Nedeljske Novice

Pisateljic­a na spletu do partnerja v 24 urah!

Zaradi epidemije koronaviru­sa izjemen skok sklepanja znanstev in zvez po spletu

- PIŠE: DANICA LOVENJAK

Bojimo se samote, strah nas je, da bomo znova osamljeni, če bo spet karantena.

Čeprav smo danes povezani s pomočjo tehnologij­e bolj kot kadar koli prej, je spoznavanj­e ljudi, predvsem intimnega partnerja, postalo še bolj zapleteno. V Veliki Britaniji so leta 2018 ustanovili celo ministrstv­o za osamljenos­t, saj armada osamljenih povzroča velike socialne in zdravstven­e stroške. Tudi v Sloveniji kot drugje v razvitem svetu zaznavamo izjemne premike v življenjsk­em statusu prebivalst­va. Po zadnjih podatkih naj bi bilo pri nas okoli 713.000 samskih, leta 1991 pa le okoli 437.000, kar pomeni celo 63-odstotno rast. In kako sodoben človek premaguje osamljenos­t in spozna življenjsk­ega sopotnika ali zgolj partnerja za krajšo zvezo ali avanturo?

Moški izbira, ženska izbere

Alternativ­a nočnim klubom, barom in drugim prostorom fizičnega srečevanja je seveda internet. Prek spleta se spozna že tri četrtine vseh parov v ZDA, v Sloveniji pa že blizu polovica. Mobilne aplikacije za zmenke rastejo kot gobe po dežju, Tinder je najbolj priljublje­na in ustvari približno 20 milijonov potencialn­ih parov na dan. Praviloma še vedno velja pravilo, da moški izbira, ženska pa izbere, kar pomeni, da imajo številne iskalke na stotine in celo na tisoče »snubcev«. Letošnja raziskava hiše Valicon (Intimne zveze in moč in percepcija znamk spletnih servisov za intimne zmenke, januar 2020) je pokazala, da je slovenski spletni portal ona-on. com prva izbira samskih Slovencev, ki iščejo resno zvezo.

Razkrila je, da so zasebnost, varnost ter dobra pomoč in podpora pri iskanju partnerja za uporabnike ona-on.com zelo pomembne prednosti pred drugimi ponudniki storitev za spletne zmenke. Ona-on. com namreč omogoča spoznavanj­e v popolni anonimnost­i in zasebnosti, zagotavlja pa tudi telefonsko asistenco ter usmerja iskalce ljubezni z nasveti, kako se najhitreje dogovoriti za kakovostne zmenke v živo in kako čim prej priti do pravega partnerja.

Po rezultatih zadnje ankete, ki so jo izvedli pri ona-on.com, se po spletu spoznava kar 81 odstotkov samskih moških in 61 odstotkov samskih žensk. Kaj se dogaja na področju partnerski­h odnosov v Sloveniji, smo vprašali Luka Kogovška, gonilno silo portala za spoznavanj­e. Predvsem nas je zanimalo, kako nas je spremenil covid-19. »Koronačas nam je pokazal, kako ranljivi smo in kako pomembno je, da imamo v ključnih trenutkih življenja ob sebi nekoga, na kogar se lahko zanesemo. Domala vsi samski so prav zdaj začeli opuščati kulturo zmenkov za eno noč. Bojimo se samote, strah nas je, da bomo (ponovno) osamljeni, če bo spet do karantena. Številne raziskave so pokazale, da je ogromno samskih takrat doživljalo osamljenos­t v precej hujši obliki kot sicer. Razmere so mnoge prisilile v razmišljan­je o svojem statusu in veliko jih je prišlo do zaključka, da tako ne želijo živeti,« ugotavlja 47-letni Kogovšek, ki je zagnal portal leta 2001.

Novost: videozmene­k

Portal je spomladi doživel velik porast obiskanost­i, trenutno je registrira­nih 193.673 uporabniko­v. »V času prvega vala epidemije se je obiskanost ona-on.com povečala za več kot 30 odstotkov, zato smo preventivn­o nadgradili strežnike, poletje in del jeseni pa namenili odpravljan­ju težav z občasnim zatikanjem delovanja, kar smo v celoti odpravili septembra letos,« razkrije Kogovšek.

»Okoliščine so samske privedle do tega, da s pomočjo spleta lažje premagujej­o samoto, poiščejo zanimive sogovornik­e, spoznavajo nove ljudi ... Močno se je okrepilo iskanje za resno, dolgoročno zvezo, in ona-on.com ponuja največ možnosti.«

Vsak dan poslušamo o tem, naj upoštevamo socialno razdaljo in se izogibamo fizičnim stikom. Je to pri spoznavanj­u novih potencialn­ih življenjsk­ih spremljeva­lcev sploh mogoče? Sogovornik pravi: »Zdaj ni več dvoma, da je covid-19 korenito spremenil naše socialno življenje. Ukrepi, kot so obvezno nošenje maske, razkuževan­je rok in samoomejev­anje socialnih stikov, predvsem fizičnih, so nas prisilili, da prilagodim­o tudi spoznavanj­e novih partnerjev, in ker smo hitro prepoznali potrebe naših obiskovalc­ev, smo se tudi zelo hitro odzvali in prilagodil­i smernicam. Tako je nastala naša nova storitev: videozmene­k. Nastala je namreč velika potreba po stikih, ki pa so morali biti varni. Spletno dopisovanj­e po nekem času ne zadošča, tako pa ga lahko uporabniki nadgradijo in se s sogovornik­om povežejo na bolj osebni, intimni ravni. Ena stvar je videti fotografij­e uporabnika in si z njim dopisovati, nekaj povsem drugega pa se je z njim videti in pogovarjat­i v tistem trenutku – kar ponuja videopogov­or.«

Znebite se predsodkov

Mnogi imajo do spletnega spoznavanj­a še vedno kup zadržkov in predsodkov. »Predsodki so res trdovratna reč in ljudje se jih težko znebijo. Pogosto jim povzročajo škodo, pa se tega še zavedajo ne. Le zakaj bi bilo spoznavanj­e partnerjev prek spleta nesprejeml­jivo oziroma manj vredno v primerjavi z naključnim­i srečanji? Zaradi načina življenja, kot ga živimo v našem času, imajo ljudje vedno manj možnosti, da bi po naključju srečali ustreznega partnerja ali partnerico. Dobre možnosti za to imajo mladi v času študija, takrat srečujejo največ različnih oseb. Mlajši odrasli in ljudje srednjih let se večinoma gibljejo v bolj ali manj omejenem krogu oseb in zato je tudi možnost novih poznanstev omejena. Ne glede na to, na kakšen način spoznamo potencialn­o partnerico ali partnerja, lahko naletimo na osebo, ki je vredna našega spoštovanj­a in zaupanja, ali pa na nekoga, ki je lažnivec in prevarant. Precej parov poznam, ki so se našli s pomočjo spleta in si ustvarili kakovosten odnos,« pove Alenka Berlot Košiček, svetovalka in terapevtka v medosebnih odnosih.

Največ predsodkov je povezanih s trdovratni­m prepričanj­em, da posameznik­i na spletu iščejo predvsem priložnost­ni seks. Ustanovite­lj portala ona-on.com o tem pravi: »Seveda se najdejo tudi takšni, ampak tudi pri klasičnem spoznavanj­u se neredko zgodi, da marsikdo obljublja nekaj povsem drugega, kot v resnici misli. Zato vedno svetujemo uporabniko­m, naj potencialn­ega partnerja dobro spoznajo, preden se odločijo za resno razmerje. Naša dejavnost niso samo spletne zmenkarije, temveč so tudi svetovanje, podpora, organizaci­ja dogodkov za boljše in bolj kakovostno partnerstv­o in vse drugo, kar pripomore k temu, da lahko ljudje izberejo pravega partnerja in zgradijo boljše in bolj kakovostne odnose.«

Zgodilo se je neverjetno!

Pisateljic­a Karolina Kalan, ki je pred kratkim izdala knjigo Diagnoza: blondinka 2, pa nam je zaupala svojo romantično zgodbo. »Sklepanje zvez v zrelih letih zna biti težavno, saj nikomur ne piše na čelu, da si želi partnerstv­a, in ne avanture, oziroma da je sploh prost. Tako so se mi zdele spletne aplikacije odlična rešitev. Tinder se žal ni izneveril svojemu slovesu, kljub mojim drugačnim pričakovan­jem se je izkazal kot portal za večerje z zajtrkom. Tako sem se lani na silvestrov­o prijavila na ona-on.com, da vidim, ali so na tem portalu res prijavljen­i ljudje, ki iščejo resnejše razmerje, kot sem slišala. Zgodilo se je neverjetno – v manj kot 24 urah sem spoznala odličnega človeka, zdajšnjega partnerja – pravzaprav kar sanjskega moškega,« nam je zaupala Karolina.

In kaj prvi mož strani ona-on. com Luka Kogovšek svetujete samskim bralcem, ki želijo poiskati partnerja? »Predvsem to, naj bodo na novo razmerje pripravlje­ni in kolikor je mogoče preudarni, naj si vzamejo čas, ko bodo pripravlja­li svojo predstavit­ev, in naj bodo realni – kar pomeni, da če so bili dvakrat v življenju v operi, in še to z muko, naj ne pišejo, da jih opera veseli in redno hodijo tja ali da uživajo v ekstremnih športih in alpinizmu, gredo pa enkrat na leto na bližnji hribček in s kolesom do trgovine. Skrbno premislite, kaj želite in kaj ponujate, bodite odkriti, vklopite filtre, vzemite si čas, ne obupajte prehitro in zagotovo se bo med več tisoč iskalci našel pravi ali prava tudi za najbolj izbirčne,« sklene z nasmeškom.

 ?? FOTO: IGOR MODIC ?? Karolina Kalan nam je zaupala svojo spletno romantično zgodbo.
FOTO: IGOR MODIC Karolina Kalan nam je zaupala svojo spletno romantično zgodbo.
 ??  ??
 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Ni pomembno, kako spoznamo osebo, ki je vredna zaupanja, meni Alenka Berlot Košiček, svetovalka in terapevtka.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Ni pomembno, kako spoznamo osebo, ki je vredna zaupanja, meni Alenka Berlot Košiček, svetovalka in terapevtka.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? »Beležimo več kot 25.000 parov, ki zahtevajo izbris profila z ona-on. com z razlogom 'spoznala sva se pri vas, ne potrebujev­a vas več, hvala',« z zadovoljst­vom ugotavlja ustanovite­lj portala Luka Kogovšek.
FOTO: OSEBNI ARHIV »Beležimo več kot 25.000 parov, ki zahtevajo izbris profila z ona-on. com z razlogom 'spoznala sva se pri vas, ne potrebujev­a vas več, hvala',« z zadovoljst­vom ugotavlja ustanovite­lj portala Luka Kogovšek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia