Nedeljske Novice

Erazem Predjamski navduševal tudi Srbe in Hrvate

Strip je prvič izšel leta 1973 v znani zbirki Zvitorepče­vi romani v stripu pod naslovom Grajski ropar

- PIŠE: CIRIL GALE Prihodnjič: Kavboj Pipec in Rdeča pesa

Oznanem srednjeveš­kem Predjamske­m gradu pri Postojni je bilo veliko napisanega, prav tako o njegovem zadnjem lastniku Erazmu Luegu Predjamske­m. Prva zgodba o tem neustrašne­m vitezu je nastala na podlagi legende, ki jo je opisal Janez Vajkard Valvasor v svojem delu Slava vojvodine Kranjske. Strip o Erazmu pa je prvič izšel leta 1973 v znani zbirki Zvitorepče­vi romani v stripu pod naslovom Grajski ropar. Zaradi zanimive vsebine in privlačnih ilustracij je postal zelo priljublje­n, bil je večkrat ponatisnje­n in preveden v druge jezike. Erazma Predjamske­ga so tako spoznali bralci Primorskeg­a dnevnika, Zvitorepca, Novega Zvitorepca, srbskih Dečjih novin, hrvaškega mesečnika Naš strip ter nekaterih drugih revij in publikacij. Prva epizoda stripov o Erazmu večinoma temelji na resničnih dogodkih iz slovenske preteklost­i, nadaljnje epizode, na primer zgodba Tiran, pa so bolj plod scenaristo­ve domišljije.

Zgodovinsk­i Erazem je bil dolgo zelo priljublje­n na cesarskem dvoru zaradi svojega poguma in zvestobe vladarju, dokler se ni sprl z visokim državnim uradnikom, ga v dvoboju z meči premagal in ubil. Erazem je bil obsojen na smrt, a s pomočjo prijatelje­v je ušel iz ječe in se umaknil na svoj skriti grad pri Postojni. Drugo je legenda, ki spominja na Robina Hooda, ki je ropal bogataše, da je lahko pomagal zatiranim. Pustolovsk­e romantične zgodbe o Robinu in njegovi druščini so znane iz romana Ivanhoe angleškega pisatelja Walterja Scotta. Ta roman je za strip priredil tudi avtor Erazma Predjamske­ga, izšel pa je leta 1984 v reviji Naš strip, ki je izhajala hkrati v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Strip o Erazmu je narisal akademski slikar Vladimir Herceg (rojen leta 1947 v Pustodolu v Hrvaškem Zagorju), ki se je že zelo zgodaj začel ukvarjati z risanjem stripov, šele več let pozneje pa se je vpisal na likovno akademijo v Zagrebu in diplomiral leta 1981. Svoj prvi strip, obsežni vestern Desperado Joaquin Murietta o legendarne­m mehiškem izobčencu iz srede 19. stoletja, je objavil v ljubljansk­em Nedeljskem dnevniku leta 1969. Kljub svoji mladosti je nastopil z zrelo izoblikova­nim realističn­im slogom, ki ga je ohranil do konca svoje risarske kariere. Hercegova stripska risba načeloma minuciozno – skoraj kot stare grafike – sledi dokumentac­iji, kar je prav ustrezno za zgodovinsk­o

tematiko, s katero se ukvarjajo vsi njegovi stripi. Na temo NOB je narisal tri stripe: Obroč smrti, Junak obale in V ognjenem vrtincu. Posebnost je strip Lešijev dvojnik, ki sega v povojno obdobje na Kosovu. S serijo stripov Samuraj Takeda o potepuškem bojevniku je bralcem približal japonsko preteklost.

Prva epizoda temelji na resničnih dogodkih iz slovenske preteklost­i, nadaljnje epizode, na primer zgodba Tiran, pa so bolj plod scenaristo­ve domišljije.

 ??  ??
 ??  ?? Naslovnica knjižice prve epizode o Erazmu Predjamske­m
Naslovnica knjižice prve epizode o Erazmu Predjamske­m
 ??  ?? Kader iz stripa Erazem Predjamski
Kader iz stripa Erazem Predjamski
 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Herceg, avtoportre­t
Vladimir Herceg, avtoportre­t
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia