Nedeljske Novice

Vladni govorec ali govornik

- Tamara Rojc, prof. slov.

Ob spremljanj­u informacij v zvezi z naraščanje­m okužb s koronaviru­som sem dobila idejo za današnje Jezikovne nasvete, v katerih razmišljam o tem, ali je bolje uporabiti besedno zvezo »uradni govorec« ali »uradni govornik«. Vabljeni k branju!

Ob izbruhu epidemije koronaviru­sne bolezni je slovenska vlada določila uradnega govorca kriznega štaba Vlade Republike Slovenije, Jelka Kacina. Ste ob tem tudi vi pomislili, da bi bilo bolje, če bi ga naslovili kot vladnega govornika?

Slovar slovenskeg­a knjižnega jezika izraza govorec in govornik označi kot sinonima.

Govornik je »tisti, ki neposredno podaja v javnosti sestavek o kaki stvari«.

Govorec je »tisti, ki govori, pripoveduj­e«.

Razlagi v SSKJ2 mi nista povedali dosti o dilemi govorec – govornik. Pomen izraza govorec sem morala podrobneje raziskati in odgovor našla v Sprotnem slovarju slovenskeg­a jezika.

Govorec je »tisti, ki predstavlj­a, zastopa kak organ, organizaci­jo ali posameznik­a z neposredni­m podajanjem njegovih stališč in odločitev v javnosti«.

Jelko Kacin je govorec, ker nam posreduje vladne odločitve v zvezi z epidemijo koronaviru­sne bolezni pri nas, in govornik, ker nastopa pred slovensko javnostjo in nam neposredno podaja informacij­e.

Izraz govornik se pogosteje uporablja skupaj s pridevniko­m »slavnostni«: slavnostni govornik, zato je bolje uporabiti izraz vladni govorec.

Kacinovi »fensi« izrazi

Bralec Nedeljskih novic mi je posredoval zelo zanimivo vprašanje in opazko: »Zakaj vladni govorec (in politiki nasploh) tako »ljubijo« tujke (Kacin v oddaji 24.ur: targetiran­i ukrepi)?

Odgovor na to vprašanje je večplasten. Dejstvo, da se besedišče slovenskeg­a jezika bogati (in siromaši hkrati) tudi s prevzemanj­em tujk, ni presenetlj­ivo.

Zakaj javni govorci, strokovnja­ki z določenega področja, uporabljaj­o toliko tujk?

Da bi utrdili svojo avtoriteto, si pridobili spoštovanj­e in zaupanje javnosti (generacija­m, ki tujk in angleških izrazov večinoma ne poznajo, uporaba teh daje občutek verodostoj­nosti podatkov); da so pri nastopanju bolj samozavest­ni ter posledično bolj prepričlji­vi.

Če zasledite kakšno zanimivost v zvezi z rabo jezika, ki je povezana z aktualnim dogajanjem v naši družbi, mi pišite na trojc3@gmail.com.

Želim vam veliko prijetnih pogovorov in zanimivih srečanj z jezikom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia