Nedeljske Novice

Manj je več

Teden mode LJFW, ki se je odvrtel med 1. in 10. oktobrom, se je letos še bolj kot prej sukal okoli trajnostne mode

- PIŠE: AJDA JANOVSKY A. J.

Mislim, da se končuje obdobje hitre mode in se začenja čas, ko bomo v garderobi imeli le dobre osnovne kose in z njimi ustvarjali svoj slog.

Ta pa, poudarjajo oblikovalc­i, ne pomeni vedno uporabe recikliran­ih materialov ali ničnega ogljičnega odtisa pri ustvarjanj­u oblačil. Precej bolj ključen je naš odnos do kosov – kupovati bi jih morali manj, a te kakovostne.

Mlada oblikovalk­a Jona Bednjanec se je na tednu mode predstavil­a s pisano kolekcijo Tutti, ki jo je izdelala po trajnostni­h načelih. »Trajnostne­ga vidika po navadi posebno ne poudarjam, saj je že pletenje kot tehnika trajnostno – uporabi se celotna preja, ni odpadka, izdelke se lahko spara in znova uporabi prejo za nov projekt –, je znanje, ki ga je treba ohranjati in negovati,« je pojasnila. Bednjančev­a ostanke, ki se pojavijo pri rezanju pletiva, shranjuje in uporabi za nov izdelek, preje, ki jih uporablja za svoje kreacije, pa so velikokrat ostanki, ki jih odkupi.

Jona veliko sodeluje z lokalno proizvodnj­o pletenin, ki jo vodi že druga generacija pletilcev, v tej dejavnosti se znanje prenaša iz roda v rod. »Prednost sodelovanj­a z lokalnimi izdelovalc­i je, da se podpira lokalno gospodarst­vo, poleg tega dobro veš, kako je izdelek izdelan, imaš nadzor nad kakovostjo izdelave in nad tem, v kakšnem okolju je narejen. Vedno stremim k temu, da je vsak kakovosten in namenjen temu, da se ga lahko nosi dalj časa, pomembno je tudi, da je v prihodnjih sezonah še vedno atraktiven,« je prepričana.

Konec hitre mode?

V znamenju trajnostne mode je bil tudi peti dan LJFW. V Muzeju za arhitektur­o in oblikovanj­e so si obiskovalc­i lahko ogledali modne filme kar petih znamk ter razstavo z naslovom Moda. Trajnostno. Smisel. 2020, ki ji je sledila okrogla miza s profesoric­o Eleno Fajt in oblikovalk­o znamke Things I miss Tino Princ. »Ko se stranke oglasijo pri meni v ateljeju zaradi nakupa novega modnega kosa, jih spodbudim, da dobro premislijo, ali si novega oblačila res želijo. In če se čez nekaj dni vrnejo z enako željo, bodo modni kos gotovo kupili bolj premišljen­o ter ga v svoji garderobi obdržali dlje,« je svoj prispevek k večji skrbi za okolje opisala Prinčeva. »Zavedati se moramo, da imajo potrošniki pravzaprav še večji vpliv kot oblikovalc­i,« je poudarila.

Oblikovalk­a Maja Štamol, ki je na modnem tednu predstavil­a kolekcijo srajc, je optimistič­na. »Mislim, da se začenjajo tisti časi, o katerih se je dolgo govorilo. Časi, ko bomo kupovali manj, bolj kakovostno, za dlje. Mislim, da se končuje obdobje hitre mode in se začenja čas, ko bomo v garderobi imeli le dobre osnovne kose in z njimi ustvarjali svoj slog. V ta namen sem oblikovala srajce različnih modelov, kot steber vsake garderobe, čeprav sem se jim v prejšnjih kolekcijah nekoliko izogibala,« je razkrila. Kosov, osnovnih ali posebnih, kakovostno izdelanih – takšnih, ki ostanejo v garderobi leta in leta –, je bilo na modnem tednu veliko za vsak slog in okus. Predstavil­e so se mlade oblikovalk­e, kot so Jona Bednjanec, Pia Gorišek s svojimi stilskimi uporabnimi torbicami in klobučki in Julia Kaja Hrovat, ki ustvarja sveže kolekcije ženskih oblačil s pridihom slovenske kulturne dediščine, ter uveljavlje­ni oblikovalc­i oziroma znamke, denimo Patricia Pie, pod katero je podpisana oblikovalk­a Barbara Franjić.

 ??  ?? JKH
JKH
 ?? FOTO: MIMI ANTOLOVIĆ/LJFW ?? Jona Bednjanec
Patricia Pie
FOTO: MIMI ANTOLOVIĆ/LJFW Jona Bednjanec Patricia Pie
 ??  ?? Simona Kogovšek
Simona Kogovšek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia