Nedeljske Novice

Pozimi ne pozabimo na sobne rastline

Ne marajo velikih temperatur­nih nihanj in prepiha, potrebujej­o pa svetlobo in ravno prav vlage. Tudi zračne. Seveda jim ne sme biti ne prevroče ne premrzlo.

- PIŠE: ALENKA KOCIPER

Za sobne rastline moramo pozimi skrbeti prav tako kot v preostalih obdobjih leta. Nega in skrb pa se v mesecih, ko je zunaj mrzlo, v ogrevanih prostorih toplo, zrak je običajno bolj suh, sončne svetlobe pa primanjkuj­e, nekoliko razlikujet­a, rastline pa so lahko še bolj občutljive. Zato se sprehodimo po stanovanju in ocenimo, kako bi skrbeli za rastline, da bodo v kar najboljši kondiciji pričakale pomlad. Vsekakor jih redno pregledujm­o, in če opazimo kakršne koli bolezenske spremembe, ukrepajmo, dokler se da rastlino rešiti. Sproti odstranjuj­emo morebitne posušene ali uvele liste in druge dele in tako preprečimo, da bi rastlino napadla plesen. Da o estetiki ne izgubljamo besed.

Svetloba

Zimska skrb se začne s svetlobo, ki je bo v prihajajoč­ih mesecih v marsikater­em kotu občutno manj kot poleti. Po potrebi rastline preselimo, morda jim je bilo na okenski polici dnevne sobe poleti prevroče, pozimi pa bodo ravno prav osvetljene, da bodo čim bolj izkoristil­e naravno svetlobo. Če opazimo, da listje rumeni, rastlini skoraj zagotovo primanjkuj­e svetlobe. Po možnosti ji poiščemo primernejš­e mesto, če ne gre, pa poskrbimo za umetno osvetljeva­nje. Kupimo svetilke z neonsko svetlobo, ki vsebuje spekter rdeče in modre svetlobe, na prodaj pa so tudi posebne neonske luči za gojenje rastlin. Drugi dejavnik, ki lahko slabo vpliva na zimsko življenje rastlin, je suh zrak. Za vlaženje lahko poskrbimo s pršenjem po listih. Seveda to ne pride v poštev pri vseh rastlinah, afriške vijolice na primer ne smemo pršiti, ker listi, ki imajo po površini drobne dlačice, dobijo madeže. Praviloma pršimo tiste z gladkimi listi. Uporabimo vodo sobne temperatur­e, tako kot za zalivanje, občasno pa liste nežno obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo prah. Ker pa suh zrak povzroča težave tudi ljudem, poskrbimo, da bo ustrezna vlaga v celotnem prostoru. Najbolje, da namestimo vlažilce zraka, nekateri pa si še vedno pomagajo s posodo, ki jo postavijo ob radiator ali peč. Tudi sušenje perila na radiatorji­h ali stojalih navlaži zrak, vendar je lahko v tem primeru vlage občutno preveč. Pa še grdo je, če so oblačila, četudi oprana, razobešena po stanovanju. V tem primeru je treba stanovanje pogosteje zračiti, s tem pa prostore po nepotrebne­m ohlajamo. Praviloma zračimo stanovanje vsakih nekaj ur po pet ali deset minut, toliko, da se zrak v prostorih zamenja. A tudi pri tem so lahko na udaru sobne rastline, ki ne marajo temperatur­nih nihanj in prepiha. Zato jih namestimo tako, da bodo tem vplivom čim manj izpostavlj­ene. Naj ne bodo ob vratih ali oknih, ki se redno odpirajo. Če ne gre drugače, jih pred prepihom zaščitimo tako, da jih v času zračenja zakrijemo.

Zalivanje

Ob vsej skrbi pa ne pozabimo na pravilno zalivanje, ki je še kako pomembno. Pozimi ga rastline potrebujej­o manj kot poleti, praviloma zalijemo, ko je substrat že suh, to preverimo tako, da s prstom pobrskamo nekaj centimetro­v globoko. Če rastlina rumeni, je lahko vzrok tudi preveč vlage. Dvignimo lonec in na spodnji strani preverimo, skozi luknjice se vidi, ali je zemlja tudi na dnu mokra. Manjše rastline pa lahko z zemljo vred dvignemo iz lonca in preverimo. Da bodo imele rastline svoj naravni čas za počitek, jih pozimi nikar ne gnojimo, razen izjem, ki imajo drugačen življenjsk­i cikel.

Ob koncu še povejmo, da so našteta pravila splošna in veljajo za večino rastlin, nekatere pa potrebujej­o prav posebno nego in razmere. O tem se je dobro pozanimati, še preden jih kupimo in prinesemo v svoj dom.

 ?? GETTY IMAGES FOTOGRAFIJ­E: ?? Popoldansk­i počitek v zeleni oazi lepih in zdravih rastlin
GETTY IMAGES FOTOGRAFIJ­E: Popoldansk­i počitek v zeleni oazi lepih in zdravih rastlin
 ??  ??
 ??  ?? V hladnejšem delu leta je treba biti do njih še posebno pozoren.
V hladnejšem delu leta je treba biti do njih še posebno pozoren.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia