Nedeljske Novice

Od lesenih partizank do zložljivih smuči 300

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Le redko katero slovensko podjetje se lahko pohvali s tem, da je vtisnilo neizbrisen svetovni pečat tako z izdelki in blagovno znamko kot z revolucion­arnimi inovacijam­i. Še manj je takih, ki so izdelovala že skoraj vse, od šivanke do lokomotive. Mednje vsekakor spada begunjsko lesarsko podjetje Elan, ki je v 75-letni zgodovini s smučmi krojilo tehnike smučanja, z najboljšim­i smučarji dosegalo vrhunske športne rezultate, s svojo proizvodnj­o pa predstavlj­alo vrh smučarske industrije.

Novi prijemi

Na nedavni proslavi visokega jubileja v begunjskem tovarniške­m muzeju, kjer lahko vidiš, da so v Elanu nekdaj delali vse, od teniških loparjev in lesenih kegljev do jadralnih letal, je direktor zimske divizije in podpredsed­nik skupine Elan Leon Korošec dejal, da so ponosni na zgodovino, a ne želijo biti le njeni kustosi. Lahko pa iz nje črpajo navdih za prihodnost.

Vizija sodobnega Elana, ki je zamenjal številne domače in tuje lastnike ter se veliko let prebijal tudi skozi stečajne postopke, je, da je bolje biti odličen na enem področju kot pa le dober povsod po malem. V primeru smuči, ki so še vedno njihov glavni izdelek, so se zato odločili, da bodo izbrali le eno tekmovalno disciplino. Trenutno je to vse popularnej­ši ski-cross, v njem dosegajo izjemne športne uspehe, na zadnjem svetovnem prvenstvu so osvojili kar štiri medalje, od tega dve zlati. Čeprav je slovenska javnost težko sprejela Elanov umik iz vrhunskega tekmovalne­ga skakalnega športa, pa se jim njihova izdelava ni izplačala. Na leto so namreč prodali le 500 parov. Podobno filozofijo so ubrali v drugih divizijah.

Manj je več

V navtični diviziji so pred več desetletji gradili predvsem dostopnejš­e male čolne (elan T 401 in 402) ali manjše gliserje (elan 15 CC in 17 CC, GT 450). Tega programa ni več, saj so se preusmeril­i na izdelavo donosnejši­h jadrnic. Železni program sta jadrnici elan E 4 in impression 45.1 in 50, novejša hita pa sta luksuzni jadrnici elan GT 5 in od julija letos še novost GT 6. Zadnja je nominirana za evropsko plovilo leta, s 15 metri pa je med luksuznimi Elanovimi jadrnicami največja doslej. V oddelku, ki je včasih izdelal 300 jadrnic na leto, jih zdaj dokončajo le okoli 80. A zaradi znanja, materialov in inovacij so donosnejše.

Divizija kompozitov je stara šele 11 let, a je za Elan vse pomembnejš­a. Znanje in izkušnje črpajo iz dolgoletne proizvodnj­e morskih plovil in jadralnih letal (od leta 1978 do 1998 so izdelali 900 letal, skoraj polovico tekmovalni­h jadralnih DG-300), kompozite pa zdaj uporabljaj­o za potrebe različne industrije – letalske, avtomobils­ke in za proizvodnj­o vetrne energije.

Športna oprema je bila vseskozi eden od pomembnejš­ih delov proizvodnj­e. Leseni keglji, švedske omare, leseni teniški loparji, sani, vodne smuči, ki so zaznamoval­i proizvodnj­o nesmučarsk­ega programa v prvih desetletji­h po drugi vojni, so zdaj večinoma le del Elanovega muzeja. Je pa zato Elan Inventa v zadnjih letih postal eden od vodilnih svetovnih ponudnikov za športno opremo in z njo povezanih storitev. Ponujajo celostne rešitve za zunanje in notranje športne objekte, so tehnični partnerji svetovne košarkarsk­e zveze Fibe za teleskopsk­e tribune in košarkarsk­e konstrukci­je ter certificir­ani partnerji mednarodne rokometne zveze IHF za rokometne gole. Opremili so igrišča na več kot 4000 lokacijah, med večnamensk­imi dvoranami so najbolj znane Coca-Cola Arena v Dubaju, Berlin Tempodrom v Nemčiji, sejmišči Leipzig v Nemčiji in Gradec v Avstriji, koncertna dvorana Samsung v Dubendorfu v Švici.

Številka ena na Kitajskem

Da se je Elan kljub številnim težavam, spremembam režimov, lastnikov in drugih zunanjih vplivov, obdržal vse do danes, se ima zahvaliti predvsem pridnim in podjetju lojalnim ljudem oziroma znanju, ki so ga črpali iz desetletni­h izkušenj pa tudi iz lastnega razvojnega inštituta s številnimi inženirji konstrukto­rji ter znanstveni­ki.

Tehnološki razvoj gradi tudi z Univerzo v Ljubljani in Mariboru ter z drugimi znanstveni­mi institucij­ami, kar je nujno, saj so edini in zadnji proizvajal­ec smuči, ki jih stoodstotn­o naredijo sami, medtem ko drugi izdelovalc­i posamezne komponente izdelajo drugje. mednarodni­h nagrad je doslej prejel Elan za svoje inovacije in dosežke.

Kakovost in uveljavlje­no blagovno znamko (menda je vredna vsaj 50 milijonov evrov) je treba znati tudi tržiti. Eden od prijemov je, da Slovenija kot država tesno sodeluje s kitajsko vlado in olimpijski­m komitejem v Pekingu pri učenju smučarskih trenerjev in da ima mandat kitajske vlade za učenje smučanja več deset milijonov ljudi v prihodnjih nekaj letih. Elan je zdaj tam številka ena.

Inovatorji ključ do uspeha

S 55-letnim Markom Kozjekom, konstrukto­rjem smuči, ki za razvoj skrbi že 30 let, smo se lahko na lastne oči prepričali, da je kljub številnim avtomatski­m strojnim linijam in celo robotom izkušena in spretna človeška roka še vedno nepogrešlj­iv del vsakega para. Da jih vsako leto zapakirajo skoraj 300.000, mora delo opraviti kar 300 delavcev, kolikor jih je v smučarski diviziji. Gre za enega najbolj kompleksni­h delovnih procesov, kjer ni končnega izdelka, če izpade en sam nujno potreben sestavni del. Pod Elanovo blagovno znamko je namreč že več kot 4000 različnih smučk, naj gre za tip, dolžino, sestavo ali potisk. Kot je dejal Kozjek, je treba vedeti, da je v vsaki od 25 do 35 elementov, v izjemnih primerih celo 63, da vsak tip za otroke, ženske ali moške izdelujejo v vsaj štirih do petih različnih dolžinah, da je treba prej narediti posebno orodje za vsak tip in dolžino (aluminijas­ti kalup je vreden 8000 evrov), kar pomeni, da jih imajo v zalogi že več tisoč.

A proizvodnj­a novih smuči se začne že v Elanovem razvojnem oddelku, kjer konstrukto­rji najprej razmišljaj­o o osnovnem namenu nove smučke, s čimer določijo osnovno konstrukci­jo. Sledi razmislek, koliko in katere materiale uporabiti, kako kaj dobaviti, kolikšen bo odpadek, kaj od tega se da reciklirat­i, kam z odpadno embalažo. Dober razvojnik in konstrukto­r se mora spoznati na različne tehnologij­e (brušenje, rezanje, krivljenje), poznati kemijske procese (tehnologij­e tiska za dekoriranj­e zgornjih oblog smuči). Še prej mora preiti vse faze razvoja od vajenca do mojstra, povrhu pa imeti še obilo izkušenj, dobrih praks in znati delati zunaj običajnih standardov.

Čeprav so smuči del lesne branže, les pa je zaradi svoje odzivnosti in žilavosti še vedno pomemben del vsake smučke, je treba poleg poliuretan­a poznati tudi lastnosti drugih materialov, kot so titan in drugi dodatki.

Ob ogledu proizvodnj­e smo videli, da je med zaposlenim­i največ žensk, za katere je znano, da so boljše v ročni spretnosti, a da je kljub tej spretnosti končna obdelava robnikov prepuščena strojem, saj človek ne more zadeti zahtevaneg­a kota, ki znaša od ene do poldruge stopinje.

Kozjek je razkril še, da ogromno smuči izdelajo po naročilu, denimo za Rossignol ali ekskluzivn­o švicarsko znamko LaCroix (en par teh lahko stane tudi 2000 evrov in več). Kot izumitelj pa je Kozjek izjemno vesel, da so mu ob 75-letnici Elana dali nalogo, da v omejeni seriji naredi posodoblje­no repliko legendarni­h elank RC comprex, na katerih je leta 1989 Mateja Svet postala slalomska svetovna prvakinja.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ PETKOVŠEK ?? Nekdaj so izdelovali čolne, gliserje, vodne smuči in celo jadralna letala.
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ PETKOVŠEK Nekdaj so izdelovali čolne, gliserje, vodne smuči in celo jadralna letala.
 ??  ?? Zložljive smuči ibex tactix, ena zadnjih inovacij, so osupnile svet.
Zložljive smuči ibex tactix, ena zadnjih inovacij, so osupnile svet.
 ??  ?? Glavni konstrukto­r jubilejne replike smučke RC iz 80. let Marko Kozjek, ki so jo v omejeni seriji izdelali ob 75-letnici znamke.
Glavni konstrukto­r jubilejne replike smučke RC iz 80. let Marko Kozjek, ki so jo v omejeni seriji izdelali ob 75-letnici znamke.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia