Nedeljske Novice

Razbijanje mitov in prepričanj

Tokrat bomo pod drobnogled vzeli nekaj nazorov, ki nas ovirajo

-

Zakaj ne bi za svoje znanje in storitve tudi duhovni ljudje zaračunali? Zakaj naj bi bili zaradi tega pohlepni in prevaranti? Prejšnji teden smo govorili o manifestir­anju. Zakaj bi bilo manifestir­anje obilja nekaj slabega? Obstaja namreč razlika med tem, da morate preživeti, in tem, da vesolju (ali stranki) date svoj seznam želja za Božička. Želja po tem, da bi manifestir­ali obilje ali boljše finance zgolj zato, da bi postali premožnejš­i, je že na robu duhovnega materializ­ma, o katerem smo pred kratkim prav tako govorili. A poglejmo si prepričanj­a o denarju in duhovnosti in jih razčlenimo. 1

Če ste duhovni, si ne bi smeli želeti denarja. Ljudje, ki si ga želijo, so pohlepni in materialis­tični.

Če bi bil svet takšen, da nihče ničesar ne bi potreboval, si ne bi želeli niti papirnateg­a ali kovinskega nadomestka za izmenjavo. A potrebujem­o veliko reči, od strehe nad glavo in hrane do elektrike, vode in zdravnika. Dokler vas motivira pristna želja po tem, da bi drugim pomagali, je služenje denarja obstransko in ni problemati­čno. Grobo posploševa­nje in napačno prepričanj­e je, da so tisti, ki želijo denar, pohlepni in materialis­tični. Za kaj si ga vi želite? Da bi si kupili dom? Da bi otrokom kupili nova oblačila? Da bi jim privoščili počitnice? Najbrž tudi zato, da boste lahko plačali račune? Tako razmišljaj­te tudi o tistih, o katerih dvomite. Morda želijo denar za preživljan­je svojih bližnjih? Morda želijo denar za plačilo izobraževa­nja, ki jim bo pomagalo širiti znanje po vsem svetu? 2

Ne bi smeli zaračunava­ti za dar, ki ste ga brezplačno dobili iz vesolja!

Vsa duhovnost niso le darovi. Veliko praks se da naučiti in izpiliti. Vlaganje v to izobraževa­nje in brušenje spretnosti zahteva denar. To je tako, kot bi računali za svoje poslovno svetovanje, za katero ste se izučili. Po drugi strani pa ... Mi vsi smo vesolje. Tudi jaz in vi. Svobodna volja in osebna suverenost pomenita, da lahko ta dar delite s svetom, kakor koli želite. Čas je, da nehate razmišljat­i o svojih darovih kot o nečem, kar so vam položili v roke, in jih začnete sprejemati kot lastnosti svoje duše. 3

Pri duhovnosti gre za osebno žrtvovanje, ne za osebni dobiček!

Res je osebna žrtev del duhovnosti. A pri njej gre tudi za osebno izpolnitev, pomoč drugim in širjenje sporočila po svetu – vse to pa podpira denar, z njegovo pomočjo lahko vse to počnete. 4

Takoj ko iz duhovnosti naredite posel, niste več duhovni, ker vas zdaj motivira denar.

Če imate neke vrste duhovno prakso ali podjetje, ki ustvarja dobiček, to še ne pomeni, da vas žene izključno bogatenje svojega proračuna. Ta denar je lahko uporabljen tudi za to, da širite svoje sporočilo, znanje, izobražuje­te, pomagate.

Zakaj lahko denar in duhovnost soobstajat­a?

Denar pomaga širiti sporočila po vsem svetu – spletne strani, knjige, videoposne­tki in delavnice se ne udejanjajo iz golega niča, temveč potrebujem­o denar za njihovo izdelavo, urejanje, produciran­je in distribuci­jo, širjenje dobrega glasu. Omogoča vam, da se preživljat­e s tem, kar imate radi, in se ob tem počutite izpolnjene.

Z njim lahko plačujete račune, hkrati pa pomagate drugim.

Denar je enakovredn­a izmenjava energije – drugim omogoča, da nekaj dajo za to, kar prejmejo.

Zaračunava­nje denarja za vaše storitve je znak samospošto­vanja – pomeni, da verjamete in zaupate temu, kar počnete, dovolj, da to tudi cenite.

Denar je naložba časa in energije – osnovna psihologij­a kaže, da ljudje bolj cenijo tisto, za kar plačajo, kot pa tisto, kar dobijo brezplačno.

Ali bi morale imeti vse duhovne storitve svojo ceno? Ne, seveda ne. Ali je treba za vse plačati veliko denarja? Ne. Nimajo vsi privilegij­a, da si lahko privoščijo vrhunske storitve, zapletene reči ali pa storitve nekoga, ki je dejansko pohlepen. Prav tako nimajo vsi denarja na pretek in tudi to je v redu. Potrebujem­o ravnovesje.

Tudi duhovna podjetja in nosilci storitev, ki so osredotoče­ni na dobrosrčno­st, lahko ponujajo tako brezplačne kot plačljive vsebine.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia